Antalya

Antalya'da en çok teşvik turizme

11:11 23 Kasım 2015
Antalya'da en çok teşvik turizme

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Ekonomi Bakanlığınca Antalya'da yılın 9 ayında (ocak-eylül) 124 yatırım için teşvik belgesi düzenlenirken, teşvikli yatırımlarda ilk sırayı turizm sektörü aldı.

AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Bakanlık tarafından Antalya'da ocak-eylül döneminde 124 yatırım için yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

Bu yatırım teşvik belgeleri kapsamında öngörülen sabit yatırım miktarı yaklaşık 1 milyar 543,1 milyon lira oldu. Bu yatırımlar tamamlandığı zaman yaklaşık 5 bin 200 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.

- Yatırımlarda en yüksek pay turizm sektörünün

Ocak-eylül döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin 32'sini turizm yatırımları oluşturdu. Teşvik alan 32 projenin sabit yatırım miktarı yaklaşık 941 milyon lira oldu. Bunun 804,5 milyon lirasını komple yeni yatırımlar, 136,4 milyon lirasını da modernizasyon ve tevsi yatırımları oluşturdu.

Yatırım teşvik belgesi verilen turizm yatırımları içerisinde en yüksek yatırım tutarı Aytur Turizm ve Ticaret Limited Şirketine ait. Şirket, 136 milyon 366 bin lira sabit yatırımla, 4 yıldızlı bin 872 yataklı turizm tesisi yapacak. Söz konusu yatırım için şirket, KDV istisnası, vergi indirim oranı, sigorta primi işveren hissesi alanlarında teşvik alacak.

Yörükoğlu Ticaret Turizm Kuyumculuk Petrol İnşaat Limited Şirketi de 76 milyon 416 bin 615 lira sabit yatırımla 4 yıldızlı 495 odalı otel yapacak. Şirket, söz konusu yatırımı için vergi indirim oranı, KDV istisnası ve gümrük vergi muafiyeti alanlarında teşvik alacak.

- Güneş enerjisi yatırımlarına teşvik

Antalya'da söz konusu dönemde 29 güneş enerjisi santrali yatırımı için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Yatırım teşvik belgesi düzenlenen güneş enerjisi santrali projelerinin sabit yatırımı yaklaşık 82,3 milyon lira oldu.

Turizm ve enerji yatırımlarının ardından, tarımsal üretim, eğitim, sağlık, ulaştırma, madencilik, taşıt araçları, diğer imalat ve belediye hizmetlerinin bulunduğu 63 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi.

- Katma değerli yatırımlara teşvik

Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, uluslararası doğrudan yatırımların artırılması amacıyla, genel bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar için teşvik veriliyor.

Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığınca "KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi" alanlarında yatırım teşvik belgesi düzenleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.