Antalya

Turizmcilerin yeni gözdesi İranlılar

11:32 26 Mart 2016
Turizmcilerin yeni gözdesi İranlılar

AYŞE YILDIZ - Türk turizmcilerin yeni gözdesi, Nevruz Bayramı’nı Türkiye’de geçiren İranlı turistler oldu. Antalya'da İranlılara yönelik özel programlar ve festivaller düzenlenerek müşteri memnuniyetinin artırılması hedefleniyor.

Nevruz tatili dolayısıyla Orta Doğu ve İran'dan gelen turistler, Antalya'da tarihi ve turistik mekanlarda, alışveriş merkezlerinde yoğunluk oluşturdu.

İranlı turistler, ülkelerinde yakından görme fırsatı bulamadıkları Kamran, Hooman Jafari, Arash Labaf başta olmak üzere çok sayıda ünlünün imza törenlerine, konserlerine de katılıyor.

İranlılara yönelik özel etkinlikler düzenleyen MarkAntalya Alışveriş Merkezinin Genel Müdürü Ceyda Gamzeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da kutlanan Nevruz Bayramı dolayısıyla çok sayıda İranlı turistin Antalya'ya geldiğini söyledi. Bunun ülke ekonomisi için ciddi bir kazanç olduğuna dikkati çeken Gamzeli, şöyle konuştu:

"Antalya'ya gelen turistlerin katkı sağlaması için İranlılara özel alışveriş festivali düzenledik. Kendi mağazalarımızdan özel indirimler alıyoruz, onlara yönelik promosyon çalışmaları yapıyoruz. Onlara yönelik eğlence programları da düzenliyoruz. İranlı olup Amerika'da yaşayan ünlü sanatçıları misafir ettik, İranlı misafirler güzel vakit geçiriyorlar."

Gamzeli, bu sene turizmle ilgili çok karamsar senaryoların konuşulduğunu dile getirerek, "Bir kan kaybettiğimiz doğru ama bunu yaz sezonu başladığında hissedeceğiz. Böyle bir dönemde ülke ekonomisi için bir nefes, bir şans oluyor Nevruz etkinliği" dedi.

- "Bundan sonra tatil için Türkiye'ye geleceğiz"

Turistlerden Shag Hajat da arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Türkiye'ye geldiğini ve çok memnun kaldığını belirterek, bundan sonra da tatil tercihini Türkiye'den yana kullanacağını söyledi.

İlk kez Türkiye'ye geldiğini anlatan Hajat, "Türkiye'yi çok bilmiyordum ama filmlerden izlediğimde çok güzel görünüyordu. Dükkanlar, yemekler, insanlar çok güzel görünüyordu. Gerçekten Türkiye filmlerde gördüğüm gibi çok güzel. 18 arkadaşımla buraya geldim, güzel vakit geçiriyoruz, Türkiye'yi çok sevdik, kesinlikle bundan sonra tatil için Türkiye'ye geleceğiz" diye konuştu.

Hajat, Türkiye'nin sakin, güvenli bir ülke olduğunu, Türk markalarını çok sevdiğini, fiyatların da uygun olduğunu anlatarak, bol bol alışveriş yaptıklarını ifade etti.

Amir Forotan ise tatil için Nevruz Bayramı'nı Türkiye'de geçirdiğini belirterek, "Türkiye'nin güzel olduğunu duymuştum, denizi, kumu alışveriş merkezlerini hep anlatıyorlardı. Ben de merak ediyordum. İlk kez bu fırsatı yakaladım" şeklinde konuştu.

İran'da ünlü olan sanatçıları ilk kez bu kadar yakından görme fırsatı yakaladığını anlatan Forotan, konser ve eğlence programlarında güzel vakit geçirdiklerini vurguladı. Forotan, "Türkiye'deki terör olaylarını duymuştuk, biraz korkuyorduk ama buraya gelince öyle olmadığını gördük. Her yerde güvenlik önlemi alınmıştı, güvenlikli bir ülke burası. Havalimanında, alışveriş merkezlerinde, caddelerde sokakta her yerde önlemler alınmış. Çok rahat geziyoruz, alışveriş yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Turist sayısında çift haneli büyüme hedefi"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün de Nevruz döneminin İran'da resmi tatil olması dolayısıyla İranlıların yoğun olarak tatile çıktığını anlattı.

Nevruz Bayramı döneminde İranlıların Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini anlatan Gürcün, bu dönemde Türkiye'ye gelen İranlı turistlerin büyük kısmının İstanbul'u gezdiğini kaydetti.

Gürcün, İranlı turistlerin İstanbul'un ardından en çok Van ve Antalya'yı tercih ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İran yönetiminin Antalya'ya yönelik doğrudan uçuşa izin vermemesi dolayısıyla Tahran, Tebriz, Şiraz İsfahan, Meşhed gibi birçok İran kentinden Antalya'ya Adana, Isparta ve Kayseri üzerinden aktarmalı uçuşlar gerçekleşiyor. Zaten bu yıl Türkiye için en önemli gelişim beklediğimiz pazar İran pazarı. Nevruz dönemindeki ilgi bu beklentimizi haklı çıkartacak düzeyde. 2015 yılında 1,7 milyon ziyaretçi ağırladığımız İran'dan 2016 yılında gelmesini beklediğimiz turist sayısında çift haneli büyüme verilerine ulaşılmasını bekliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.