Antalya

"Öldürüleceğimi düşünerek göreve devam ettim"

14:08 23 Şubat 2017
"Öldürüleceğimi düşünerek göreve devam ettim"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından özel kuvvetler ekibinden Murat Köse, emri yerine getirmezse öldürüleceğinden korktuğu için göreve devam ettiğini iddia etti.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın 4. gününde mahkeme heyetinin dinlediği sanıklardan eski üsteğmen Köse, emniyet ve savcılıkta baskı ve tehdit altında verdiğini iddia ettiği önceki ifadelerini reddetti.

Köse, daha önceden tanıdığı ve "idol" olarak gördüğü Şükrü Seymen ile 15 Temmuz'da buluşarak Atatürk Havalimanına oradan da Çiğli'ye gittiklerini söyledi.

Üst düzey bir terör örgütü üyesine operasyon düzenlemeye gittiklerini düşündüğünü belirten Köse, "Çiğli'de bizi karşılayan Gökhan Şahin Sönmezateş, TSK'nın yönetimine el koyduğunu ve sıkı yönetim ilan edildiğini anlattı. Bunun üzerine Şükrü Binbaşı'nın yanına giderek operasyonun içeriğini sordum. 'VIP bir kişinin, Cumhurbaşkanı'nın sağ salim alınacağını' söyledi. Ancak bir kargaşa ortamı bulunmasını yadırgadım. Kafamda soru işaretleri oluştu. Pistteki Sönmezateş'in yanına gidip Cumhurbaşkanı'nı hangi sıfatla alacağımızı ve Cumhurbaşkanı'nın korumalarını takviye amacıyla mı gittiğimizi sordum. Sönmezateş, görev emrinin Genelkurmay Başkanı'ndan geldiğini belirterek sorularımı geçiştirdi." dedi.

Köse, yanlarına gelerek telefondan TSK'nın yönetime el koyduğu bilgisini gösterenin yaver Ali Yazıcı değil, Sönmezateş'in emir subayı olduğunu öne sürdü.

- "El bombasını İsmail Yiğit attı"

Marmaris'e indiklerinde özel kuvvetler timinin arka sıralarında yer aldığını belirten Köse, ilk ateşin koruma polisleri tarafından açıldığını ve bunu üzerine kısa bir çatışma yaşandığını iddia etti. El bombası patlamasının ardından polislerin teslim olduğunu anlatan Köse, el bombasını İsmail Yiğit'in attığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı'nın ayrıldığını öğrenince dönüşe geçtiklerini ve yeniden ateş açılması üzerine yakınlardaki bir otele girdiklerini anlatan Köse, ardından girdikleri metruk binada helikopterin gelmesini beklediklerini bildirdi. Köse, açılan yoğun ateş nedeniyle helikopterin inememesi nedeniyle araziye kaçmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

"Arazide yakalanmadık, teslim olduk." iddiasında bulunan Köse,"Kaçıp ailemizle görüştükten sonra teslim olmayı düşündük. Daha fazla kaçmaya devam edebilirdik. Ancak kaçtığımız sürenin yeterli olduğuna karar verip teslim olduk. TSK'nın yönetime el koyduğu ve sıkı yönetim ilan edildiği söylenmişti. Emre itaatsizlik edersem öldürüleceğimi düşünerek göreve devam ettim." dedi.

Köse, mahkeme başkanının sorusu üzerine, Seymen'in operasyona katılacak kişileri tanıdığı ve sevdiği kişiler arasından seçtiği düşüncesinde olduğunu vurguladı.

FETÖ üyesi olduğu iddiasını da kabul etmeyen Köse, "ByLock" kullanıcısı olmadığını savundu.

Köse'nin ifadesinin ardından ara verilen duruşmaya öğleden sonra diğer sanıkların dinlenmesiyle devam edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.