Antalya

Antalya'da sürü halinde görüntülendi! Nesli hızla azalıyor...

11:32 04 Kasım 2022 3 Yorum Var
Antalya'da sürü halinde görüntülendi! Nesli hızla azalıyor...

Nesli tükenme aşamasında olan 'plaka gridası' olarak bilinen lagos, Antalya Körfezi'nde sürü halinde görüntülendi.

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu türden çok kalmadı ve nesli giderek azalan türler içerisinde. Aşırı av baskısı ve zıpkın balıkçılığı nedeniyle tükenme aşamasına geldi" dedi.

Akdeniz ve Ege'de yaşamını sürdüren, 'plaka gridası' olarak bilinen lagos türünün son yıllarda popülasyonu azaldı. Yüksek ekonomik değeri nedeniyle zıpkın ve olta balıkçılarınca sıklıkla avlanan tür, tükenme aşamasına geldi. Tedbirlerle üreme dönemi olan yaz aylarında avlanması yasaklanan tür, çift cinsiyet (hermafroditlik) özelliği de taşıyor. 'Plaka gridası' aynı zamanda nesli azalan türler arasında yer alıyor.

Popülasyonundaki düşüş sonrası uzun zamandır sürü halinde görülmeyen 'plaka gridası', Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu tarafından Konyaaltı Sahili'nde görüntülendi. Gökoğlu, "Bu türden çok kalmadı ve nesli giderek azalan türler içerisinde. Aşırı av baskısı ve zıpkın balıkçılığı nedeniyle tükenme aşamasına geldi. Bu bölgede, eskiden her taşın altında vardı. Yaptığımız derin dalış sırasında bu türü sürü halinde gördük. Bu balıklarda hermafroditlik var. Büyüdükçe erkekleşiyor. 2 erkek ile beraber 40 kadar bireyi, bir arada görmek bizi çok sevindirdi" dedi.

'ÇOK DEĞERLİ, AV BASKISI OLUŞUYOR'

Türün, kaçak avcılarca avlandığını dile getiren Prof. Dr. Gökoğlu, "Pandemi sürecinde avlanamama nedeniyle çoğalan türler. O dönemde bu türler, kendini biraz toparladı. Bu türün 1 Haziran ile 31 Ağustos tarihleri arasında avlanması yasak ancak el altından avlanıyor. Zıpkıncıların daha çok avladığı türler arasında. Vuranlar evlerine götürüyor veya restoranlara satıyor. Ekonomik değeri en yüksek balıklar arasında. Çok değerli balıklar. Bu sebeple av baskısı oluşuyor" diye konuştu. 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Lkm 1 yıl önce Şikayet Et
    Zipkincilar farla avlanıyor lr
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • oktay 1 yıl önce Şikayet Et
    zıpkınla avlamakla vbalık tükenmez saçmalamış. asıl endüstriyel balıkçılara söylesin
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Eski bir balik avcisi olarak konusuyorum. Bir ara alanyada denizden yeni cikan bir zipkinciya rastladim belinde en büyügü 30 cm en az 14-15 ad orfoz ve grida vardi. Bunun adi avcilik degil açgözlülük ve katliamdır. Türkiye karasularında en az 5 sene gırgır,paragat,jigging ve zıpkın balıkçılığı kesinlikle yasaklanmalıdır. Ve çok ağır cezalar getirilmelidir. Özellikle geceleri kaçak zıpkın avı yapanlar grup halinde aynı noktaya balık yuvalarına baskın avı yapıyorlar ne var ne yok vuruyorlar.
  • fahri 1 yıl önce Şikayet Et
    Asıl saçmalayan sensin haberin yok.
    İlk beğenen sen ol
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    yakalanınca salınmalı denıze
    Cevapla
  • Selahattin Gul 1 yıl önce Şikayet Et
    O baligi yakalayip salamazsiniz.Salsaniz bile catlayip ölüyorlar.O yuzden ,hic yakalamamak tir dogrusu.Yakaladinmi ,geri donusu yok
    İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.