AP'den "Snowden'a sığınma verin" çağrısı

Avrupa Parlamentosu, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snownde'a sığınma hakkı verilmesini istedi.

AP'den "Snowden'a sığınma verin" çağrısı
AP'den "Snowden'a sığınma verin" çağrısı
GİRİŞ 29.10.2015 19:12 GÜNCELLEME 29.10.2015 19:12

AP'nin Strazburg'da yapılan oturumunda, AB ülkelerinin vatandaşlarının elektronik izlemesi ve dinlemesine yönelik kararın oylamasında Snowden'a sığınma hakkı verilmesi çağrısında bulundu.

AB ülkelerinin Snowden'a sığınma hakkı verilmesine yönelik madde AP'de 281'e 285 oyla kabul edildi. Snowden hakkında "uluslararası insan hakları savunucusu" ifadesinin kullanılırken, AB ülkelerine, eski NSA çalışanı hakkındaki suçlamaları geri çekme ve üçüncü taraflara iadeyi önleme çağrısında bulunuldu.

Snowden ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından oylama hakkında "ezber bozan" yorumunda bulundu.

NSA'nın ABD ile diğer ülkelerde milyonlarca kişinin telefon konuşmalarını kaydederek istihbarat topladığını ortaya koyan belgeleri sızdırarak gündeme gelen Snowden, 23 Haziran 2013'te Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait uçakla Hong Kong'dan Moskova'ya gitmiş ve gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı.

Snowden havaalanından çıkmak ve diğer ülkelere gidebilmek için avukatı vasıtasıyla Rusya'dan geçici sığınma talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren Rusya Federal Göçmen Bürosu, Snowden'a 1 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere bir yıllık geçici sığınma hakkı ve Ağustos 2014'ten itibaren yurt dışına çıkış hakkı da tanıyan 3 yıllık oturum izni vermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!