Akdeniz’deki gazın kod adı: Leviathan

Trilyonluk gaz nedeniyle Akdeniz’i karıştıran güçler operasyona Leviathan adı verdi

Akdeniz’deki gazın kod adı: Leviathan
Akdeniz’deki gazın kod adı: Leviathan
GİRİŞ 09.12.2015 09:45 GÜNCELLEME 09.12.2015 09:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suriye’yi bahane ederek trilyonluk doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Akdeniz’i ateş çemberi haline getiren projeye ilginç bir isim verildiği ortaya çıktı. İsrail, projenin ilk adımı olan ve 2012 yılında Kıbrıs Rum Kesimi ile ortaklaşa yaptığı sondajla Akdeniz’de uluslararası sularda bulduğu zengin doğalgaz yataklarına Leviathan ismi verdi. 
 
1588-1679 yılları arasında İngiltere’de yaşayan ve bir papaz olan Thomas Hobbes’in bir kitabının ismi olan Leviathan, İncil ve Tevrat’ta “Görünmeyen fakat varlığı korku salan su canavarı” anlamına geliyor. Hobbes devlet yönetimine dair görüşlerini yazdığı kitapta, Batılı ülkelere şu tavsiyede bulunuyor: “İnsanlar, hepsini birden korku altında tutacak genel bir güç olmadan yaşadıkları vakit, savaş denilen o durumun içindedirler; ve bu savaş herkesin herkese karşı savaşıdır.

Thomas: İnsanların hepsini birden korku altında tutacak genel bir güç olmazsa bu herkesin herkese karşı savaşıdır 
 
İnsanları yabancıların saldırılarından ve birbirlerinin zararlarından koruyabilmek için tüm güçler tek bir kişi ya da bir heyete bırakılmalı. Bu gerçekleştiğinde, tek bir kişilik halinde birleşmiş olan topluluk bir devlet haline gelir. İşte o LEVIATHAN’ın veya (daha saygılı konuşursak) Ölümsüz Tanrı’nın altında barış ve savunmamızı borçlu olduğumuz o Ölümlü Tanrı’nın doğuşu böylece gerçekleşir.”
 
İngiliz yazar Thomas Hobbes’in Leviathan’da bahsettiği gibi şu an Akdeniz’de herkesin herkesle savaşacağı bir ortama doğru gidiliyor. Başta ABD ve Rusya olmak üzere NATO üyeleri Akdeniz’de askeri yığınak yapmayı sürdürüyor. Doğalgazdan pay kapmak isteyen ülkeler, parlamentoları ilgili yasayı onaylar onaylamaz hemen askeri gemileri, uçakları, teçhizatları Akdeniz’e doğru yola çıkarıyor.

Kimdir?

Thomas Hobbes, İngiliz filozof ve siyaset kuramcısıdır   (1588-1679). Hobbes kitapta, bir "din ve dünya devleti"nin oluşturulmasında bireyler arası toplumsal sözleşmeye verdiği önem ve ahlak kurallarını tamamen laik ve doğal bir temele oturtuşuyla dikkat çeker. Hobbes kitabında, "Tanrı'nın buyrukları" olan doğa yasalarından yola çıkarak, ideal devletin oluşturulması yollarını gösterir; ayrıca hem dinsel, hem de toplumsal-eğitimsel gerekçelerle çağının üniversite sistemine eleştiriler yöneltir. Leviathan, Batı siyaset biliminde Machiavelli'nin Hükümdar'ı gibi önemli bir başyapıttır.

Devlet nasıl olmalı?

Hobbes, Leviathan adlı kitabında devlet yönetimine dair görüşlerini dile getiriyor.

BATI'DA BAŞYAPIT OLARAK KABUL EDİLİR

İngiliz filozof ve siyaset kuramcısı Thomas Hobbes, Leviathan adlı kitabını 1651 yılında yayınladı. Büyük ilgi çeken kitap, Batı siyaset biliminde Machiavelli’nin ünlü kitabı Hükümdar gibi önemli bir başyapıt olarak kabul edilir.
 

Şenol Kantürk - Bugün

YORUMLAR 1
  • özgür 8 yıl önce Şikayet Et
    bizde akdenizde değilmiyiz?biz niye gaz bulamıyoruz?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?