Ban'ın yerine gelecek isim seçiliyor

Birleşmiş Milletler, bu yıl sonunda görev süresi dolacak Genel Sekreter Ban Ki-mun'un yerine geçecek ismi seçecek.

Ban'ın yerine gelecek isim seçiliyor
Ban'ın yerine gelecek isim seçiliyor
GİRİŞ 04.03.2016 11:44 GÜNCELLEME 04.03.2016 14:41

BM'nin 8. Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu yıl sonunda, beşer yıllık iki dönem halinde yürüttüğü BM Genel Sekreterliği görevinden ayrılacak. Yıl sonuna kadar BM'nin yeni genel sekreteri belirlemesi gerekiyor.

Seçim süreci başladı ve bugüne kadar farklı ülkeler tarafından 7 aday gösterildi. Bu yıl ilk kez adaylar BM Genel Kurulunda propaganda konuşması yapma ve nasıl bir yönetim sergileyeceklerini ifade etme şansı bulacaklar. Bu konuşmaların 12 Nisan'da başlaması planlanıyor.

Seçim süreci ise iki aşamalı gerçekleşiyor. Genel sekreter, 5 yıllık süre için BM Güvenlik Konseyi (BMGK) önerisi üzerine BM Genel Kurulunun onayıyla seçiliyor. Görev süresini dolduran genel sekreter tekrar aday gösterilebiliyor.

Güney Kore'nin eski Dışişleri Bakanı olan Ban Ki-mun, 2016 sonunda BM'deki 10. yılını tamamlayacak Ban'ın tekrar seçilmesinin önünde bir engel bulunmuyor ancak BM tarihinde hiçbir genel sekreterin iki dönemden fazla görev yapmamış olması bu konuda bir teamül oluşmasını sağladı.

Daha önce ABD, geçen ay hayatını kaybeden Mısırlı Genel Sekreter Butros Butros Gali'nin ikinci dönem seçilmesini, Çin ise Avusturyalı Kurt Waldheim'ın üçüncü dönem için adaylığını veto etmişti. 

Genel sekreter beş coğrafi gruptan dönüşümlü olarak seçiliyor ve BMGK'nın daimi üyesi ülkelerin vatandaşları genel sekreter seçilmiyor.
Genel sekreterin sadece iki dönem görev yapabileceği, coğrafi bölgeler arasında dönüşümlü olacağı ve adayın BMGK'nın daimi üyelerinden olmaması yazılı kurallarda yer almıyor ancak bu uygulamalar teamül haline gelmiş durumda.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • muş lu 10 yıl önce Şikayet Et
    bu ne halt ettiki gelen ne halt edecek
    Cevapla
  • tamer danacı 10 yıl önce Şikayet Et
    yine bir kukla bulunur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu ve Özel destekçisi kadınlar arasında hain tartışması!
İndirim için yarıştılar! İşte Haziran ayı kampanyalı sıfır otomobil fiyatları!