Balıkesir

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ortaylı

15:18 16 Mayıs 2016
Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ortaylı

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde konferans verdi.

Ortaylı, Türk Tarih Kulübü ve Türk Avrasya Topluluğunca düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türk milletinin, Kıpçaklar ve Oğuz grubundan oluştuğunu söyledi.

Bunların en büyüğünü, İran, Türkiye ve Kafkas Azerbaycanı'nda oturanların oluşturduğunu belirten Ortaylı, "Nüfusları 100 milyonu geçer. Ancak bu grubun arasında ideolojik, siyasi ve bir devlet birliği yoktur. Sadece kültürel birliğe sahiptirler. Onları sadece dil ve köken birbirlerine yakınlaştırır." dedi.

Ortaylı, bir dili konuşan milletlerin birbirlerinden çok ayrı olabileceğini ifade ederek, "Belçikalılarla Fransızlar gibi. Almanlarla Avusturyalıların bağı daha gevşektir. Buna karşılık mesela Arapların arasındaki bölünme sonsuzdur. Yani hiçbir Arap 'ben Arabım' demekten vazgeçmez. Arapça konuşur. Ve edebi Arapçaları birdir." diye konuştu.

Kendisinin her türlü inanca saygısının bulunduğunu dile getiren Ortaylı, şunları söyledi:

"Biz Müslümanız, böyle bir kimlik olmaz. Kusura bakmayın, bu bizim kimliğimizin bir parçasıdır. Elhamdülillah Müslümanız, bu bizim kimliğimizin bir parçasıdır. Kimsenin din ile kimlik çizme hakkı yoktur. Türklük bir ırk değil, bir dil ve medeniyet meselesidir. Fransa'da kimsenin soyuna sopuna bakılmaz. Eğer Fransızca konuşuyor ve 'ben Fransızım' diyorsa, Fransa vatandaşıdır. Türkiye'de de ırklara bakılmamalı. Türkçe konuşup, 'ben Türküm' diyorsa Türk sayılması için yeter. Din ile dili birbirinin seçeneği gibi ortaya koymak hem çok yanlıştır hem de şizofrenik sonuçlar yaratır. İnsanın sosyal çerçevede yaşamı da zaten kimliğidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.