Balıkesir

Dünya Yürüyüş Günü

15:16 01 Ekim 2018
Dünya Yürüyüş Günü

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Necati Kelemençe, fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 beş günü en az 30 dakika, 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiğini bildirdi.

Kelemençe, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olduğunu belirtti.

Fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesinin toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırdığını aktaran Kelemençe, şunları kaydetti:

"Fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite ve spor kelimesi ile eş anlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir."

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72'sinin 6-11 yaş nüfusunun ise yüzde 60'ının hareketsiz olduğunun belirlendiğine dikkati çeken Kelemençe, "TÜİK Sağlık Araştırması'na göre, 15 yaş ve üzeri bireylerin günlük faaliyet durumlarının cinsiyetine göre dağılımı, çoğunlukla oturan veya duran erkek yüzde 33,5, kadın yüzde 48,6 ve toplam yüzde 41,1'dir." ifadesini kullandı.

Kelemençe, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın içeriğinin toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 beş günü en az 30 dakika, 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş, bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.

Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisinde kolayca yerleştirebiliriz. Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir-iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabiliriz. Yürüyüşü ailece zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz."

Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılması gerektiğine dikkati çeken Kelemençe, "1991 yılından bu yana, her yıl ekim ayının ilk hafta sonu, Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Yürüyüş Günü, gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır ve ülkemizde her yıl 3-4 Ekim'de kutlanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.