Batman

Köylü kadınların tek hayali çamaşır makinesi

10:21 03 Kasım 2016
Köylü kadınların tek hayali çamaşır makinesi

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Bayramlar Köyü ve mezralarında oturan kadınlar, maddi imkansızlıklar nedeniyle alamadıkları çamaşır makinesinin hayaliyle yaşıyor.

Sason ilçesine 44 kilometre uzaklıkta dağlık kesimde bulunan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Bayramlar Köyü ve mezralarında bulunan yaklaşık 40 hanede çamaşır makinesi bulunmuyor.

Teknolojinin nimetlerinden yararlanamayan köy ve mezralarda yaşayan kadınlar, günde 3-4 saatlerini leğenlerde elde çamaşır yıkayarak geçiriyor.

Evlerinin önünde bir araya gelen kadınlar, ateşte ısıttıkları su ile çamaşırlarını elde yıkamanın eziyetini çekiyor. Bugüne kadar hiç çamaşır makinesi kullanmayan kadınların en büyük hayali çamaşır makinesine sahip olmak.

Dağlıca Mezrasında oturan Sevda Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çamaşırlar için odun ateşinde su ısıttıklarını, daha sonra sabunla leğenin içinde yıkadıkları çamaşırları kurutmaya çalıştıklarını söyledi.

Çamaşır yıkama işleminin günlük ortalama 3-4 saatlerini aldığını kaydeden Güneş, birkaç kadınla yaptıkları bu işlemleri bir çamaşır makinesinin tek başına yapabildiğini belirtti.

Maddi imkanları olmadığı için çamaşır makinesi alamadıklarını dile getiren Güneş, "Biz de teknolojinin nimetlerinden yararlanmak istiyoruz. Hiçbir evde çamaşır makinesi yok. Çamaşır makinesine kavuşmak için hayırseverlerden destek bekliyoruz." dedi.

Vakitlerinin büyük çoğunluğunu elde çamaşır yıkayarak geçirdiklerini köylülerden Fatma Kaçmaz ise, köye Bitlis'in Mutki ilçesinden gelin geldiğini, çamaşır makinesi olmadığı için çok zorlandığını anlattı.

Kaçmaz, "Çocuklarımız küçük, onlarla ilgilenecek vaktimiz olmuyor. Çocuklarımıza daha fazla vakit ayırmak için çamaşır makinesine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Köylerine bugüne kadar hiç çamaşır makinesi gelmediğini belirten Rıfat Güneş de, Bayramlar Köyü ve mezralarının dağlık alanda olduğu için teknolojiden uzak yaşadıklarını, köylerine 3 yıl önce elektrik geldiğini, okulun da yeni yapıldığını bildirdi.

Güneş, şöyle devam etti:

"Benim 4 kızım günde ortalama 3-4 saat çamaşır yıkama, durulama ve kurutma işiyle uğraşıyor. Yaklaşık 10 yıl önce köyümüzden kuş uçmaz kervan geçmezdi. Sason-Mutki sınırında ilçe merkezinden uzak hiçbir imkana sahip olmayan bir yerdi. Allah devletimizden razı olsun. Bize sahip çıktılar, yol yaptılar, elektrik getirdiler, okul yaptılar. Şimdi eskisine göre daha güzel yaşıyoruz. Ama maddi imkansızlık nedeniyle çamaşır makinesi alamadık. Çamaşır makinesi gibi eşyalarımız da olursa daha rahat yaşayacağız."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.