Batman

Binlerce yıllık gelenek bu köyde sürdülüyor

09:56 15 Mart 2020 2 Yorum Var
Binlerce yıllık gelenek bu köyde sürdülüyor

Batman'daki Çukuryurt köyündeki çiftçiler, traktörle girilemeyen engebeli arazileri, binlerce yıllık yöntem olan atlı sabanla sürüyor.

Dedelerinden kalma geleneğini sürdürdüklerini anlatan Yakup Çelik, "Traktörlerin girmediği dağlık alanlarda atla çift sürüyoruz. Çok zahmetli bir iştir. Hem at yoruluyor, hem de biz yoruluyoruz" dedi.

Gercüş ilçesine bağlı Çukuryurt köyündeki çiftçiler, bağ budamasının ardından tarlada daha iyi bir verim alabilmeleri için yoğun mesailerine başladı. Köyün engebeli olması nedeniyle birçok çiftçi, tarlasını binlerce yıllık gelenek olan hayvan gücüyle kullanılan sabanla sürüyor. Traktörün giremediği bölgede çiftçiler, gün boyunca atlara bağladığı sabanla tarlalarını sürerken, hem kendileri büyük zorluklar yaşadıkları, hem de atların çok yorulduğunu anlattı. Çiftçiler, tüm zorluklara rağmen atlara bağladığı sabanla günlerce tarla sürerek, geçimlerini sağlıyor. 

Hayvan gücüyle tarla sürme dedelerinden öğrendiklerini anlatan çiftçilerden Yakup Çelik, "İş makinelerin ve traktörlerin girmediği dağlık alanlarda atla çift sürüyoruz. Çok zahmetli bir iştir, hem at yoruluyor, hem de insan yoruluyor" dedi.

25 yıldır hayvan gücüyle tarla sürdüğünü ifade eden Süleyman Çelik ise "Traktörlerin girmediği tarlamızı dedelerimizden kalan gelenek olan atlarla sürüyoruz. 25 yıldır bu işi yapıyorum çok zorlu ve zahmetli bir iştir" diye konuştu. 

YORUMLAR

2 Yorum Var
  • Vakkas 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet halen bizde atla sürüyoruz Adıyaman besni suvarlı kasabasi
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    4 çeker traktörün sürmeyeceği arazi yok. Ata yazık etmeyin
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok eski yöntem değil yakın zamana kadar vardı halen de var.
    Cevapla
  • Selahattin 4 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden tamam yapılmış şimdi makinalar var o işi yapabilecek neden hayvanı eziyet yazık değil mi?Hesap verilecek şov yapmaya gerek yok dedeleri böyle yapmış bizde böyle olur her şey teknoloji aklını idrak edemiyor
    Cevapla
  • sadi 4 yıl önce Şikayet Et
    boyle arazilerde at yerine beygir kullanmak lazim
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.