Bayburt

Kop Dağı'nın milli park ilan edilmesi hedefleniyor

11:17 30 Ağustos 2016
Kop Dağı'nın milli park ilan edilmesi hedefleniyor

ABDULKADİR NİŞANCI - Birinci Dünya Savaşı yıllarında Kafkasya Cephesi'nde Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Kop Dağı'nın milli park ilan edilmesi için çalışma yürütülüyor.

Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'ta göreve başladığı günden itibaren kente değer katan ve tarihi misyonunda yer alan belirli yerleri incelediğini belirterek, bu mekanların başında da Kop savunmasının yaşandığı Kop Dağı'nın geldiğini söyledi.

Kop Dağı'nda 1916 yılında çok çetin ve bir o kadar da önemli savaş yaşandığına dikkati çeken Ustaoğlu, "Buraları yerinde görelim ve inceleyelim istedik. Burada tarihi bir kez daha yerinde görmüş ve yaşamış olduk. Günümüzden tam 100 yıl önce, 1916'nın şubat ayından temmuzun 16'sına kadar çok çetin savaşların sürdüğü Kop Dağı'nda mevzilerin hala yerinde olduğunu, hala savaş kalıntıları diyebileceğimiz mermi gibi savaş mühimmatıyla bile zaman zaman karşılaştık." dedi.

Vali Ustaoğlu, Türklerin tarih boyunca çok çetin savaşlar yaşadığına dikkati çekerek, bunlardan birinin de Kop savunması olduğunu ifade etti.

Tarihte çok önemli ve stratejik öneme sahip Kop savunmasının yaşandığı bu alanların milli park ilan edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ustaoğlu, "Arkadaşlarımız şu an Osmanlı arşivlerini tarıyor. Askeri arşivleri de tarayarak inşallah önümüzdeki süreçte güzel bir doküman ortaya çıkacak. Biz de Valilik olarak elimizden gelen desteği göstereceğiz." diye konuştu.

Bir yerin milli park ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini anımsatan Ustaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an onunla ilgili çalışmalarımız da yapılmış durumda. Muhtemelen önümüzdeki birkaç aylık süreçte Kop Dağı'nın, savaşların, o çetin mücadelelerin yapıldığı alanların milli park ilan edilmesiyle oralar özel olarak koruma altına alınacak. Devamında oradaki mevziler, gerekli çalışmalar yapılıp yeniden hayata kazandırılmış olacak ve yapılacak imar planı çalışmasıyla ilimizin, yeni nesillere Kop Dağı’ndaki bu savaşların tanıtılmasında, yerinde görülüp gezilmesinde önemli bir yer olacağına inanıyorum."

- Gelibolu ve Sarıkamış örneği

Ustaoğlu, Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'ndan sonra Kop Dağı'nda, Osmanlı-Rus Savaşları'nın en çetin yapıldığı bu alanların milli park olmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Kop Dağı'ndaki alanın milli park ilan edilmesinin Bayburt'a ayrı bir değer katacağına işaret eden Ustaoğlu, şunları kaydetti:

"Yeni nesillerin tarihimizi hem daha iyi bilmeleri, bilinçlenmeleri ve günümüzün kıymetini daha iyi anlamaları açısından özel anlam ifade ediyor. İlimizin de önümüzdeki süreçte ayrı bir markası olacağına inanıyoruz. Bu alanda yapacağımız milli park ve akabinde mevzilerin ortaya çıkartılması, orada bir müze kurulması gibi detaylar önümüzdeki süreçte netleşir. Ancak en önemli adım, buranın milli park ilan edilip akabinde koruma altına alınarak tarihin ortaya çıkartılması adına güzel işler yapılacak inşallah."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.