Bilecik

Osmanlı padişahlarını "tarih şeridi"yle öğreniyorlar

11:22 05 Temmuz 2016
Osmanlı padişahlarını "tarih şeridi"yle öğreniyorlar

MUHSİN ARSLAN - Bilecik Belediyesi tarafından Şeyh Edebali Türbesi Yerleşkesi'nde hayata geçirilen "Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi" projesiyle türbeyi ziyarete gelenler, 36 padişahın dönemlerine ilişkin bilgileri bir film şeridi gibi izleme imkanı buluyor.

Proje kapsamında Osmanlı'nın kuruluşunu ve Bilecik'in fethine ilişkin film gösterimini izleyen ziyaretçiler, daha sonra yarım hilal şeklinde oluşturulan alanda Osman Gazi'den başlayarak, tüm padişahların hayat hikayelerini görsel olarak 3 boyutlu takip edebiliyor.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik'in, kuruluş ve kurtuluşun beşiği olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti'nin köklerinin atıldığı Bilecik'te devletin manevi kurucusu Şeyh Edebali ile Ertuğrul Gazi'nin türbelerinin bulunduğu hatırlatan Yağcı, şöyle konuştu:

"Türbede hayata geçirdiğimiz proje Şeyh Edebali'nin manevi kimliğinin üzerine çıkmayan ve bundan türeyen nesillerin yapmış olduğu icraatlarını anlatan bir proje. Bu proje aynı zamanda eğitim ve mensubiyet projesidir. Bu projeyle padişahlarımızın rastgele insanlar olmadığını, neslimizin, atamızın ve geçmişimizin buralara dayandığını göstermek istedik. Projeyi, geçmişimizi iyi tanımamız gerektiği, Şeyh Edebali'nin 'Ey oğul nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın' sözünü hatırlatarak, nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi belirleme noktasında gerçekleştirdik."

Yağcı, alanda, 36 Osmanlı padişahının hayat hikayesinin anlatıldığını ve kronolojik sıraya göre dönemlerinde yaptıkları önemli eserlerin görsel olarak sergilendiğini belirterek, projeyi geçmişe bağlılık ve geleceğe yol gösterici olması noktasında yaptıklarının vurguladı.

Projenin ana konseptinin içerisinde farklı eklemelerin de zaman içerisinde yapılacağını dile getiren Yağcı, şunları kaydetti:

"İlerleyen zamanlarda İstanbul'daki Miniatürk benzeri bazı eserleri de bahçemiz içerisine koyacağız. Padişahlarımızın daha canlı görselleriyle diğer projelerle ve tarihimize ilişkin bazı anekdotların yaşatılacağı ortamları da burada oluşturacağız ama ana konseptimiz bu doğrultuda. Bu proje, Türkiye'de bu konsepte yapılan ilk projelerden. Böyle bir projeyi Bilecik Belediyesi olarak mütevazi imkanlarımızla ama atamıza, geçmişimize olan aşkımız ve saygımız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz için kendimizi mutlu addediyoruz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.