Akkız kimdir? Akkız destanı gerçek mi? Akkız destanı...

ATV ekranında yayınlanacak Destan dizisinin ardından 'Akkız Destanı' hikayesi oldukça merak edildi. Peki tarihteki Akkız kimdir? Akkız Destanı hikayesi nedir? Akkız Destanı hangi dönemde yazıldı? Akkız Destanı bağlamında eski Türkler'deki kadın figürünün önemi ve diğer detaylar haberimizde... Akkız destanı özet...

Akkız kimdir? Akkız destanı gerçek mi? Akkız destanı...
Akkız kimdir? Akkız destanı gerçek mi? Akkız destanı...
GİRİŞ 07.06.2022 16:57 GÜNCELLEME 07.06.2022 16:58
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yapımcı Mehmet Bozdağ, Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dizilerinin ardından Akkız Destanı'nın anlatıldığı 'Destan' dizisi ile TV karşısına geçecek. Destan dizisinin konusu oldukça dikkat çekti. Dizi, 9. yüzyılda, Orta Asya'daki Türkler'in İslamiyet'in kabulünden önceki dönemindeki bir destandan esinlenerek yapılmıştır. 

İslamiyet öncesi Türkler'de oldukça çok destan oluşturulmuştur. Bu destanların bazı ortak noktaları vardır. İslamiyet ile tanışmadan önce Orta Asya'da yaşayan Türkler de kadın figürü oldukça önemsenmiştir. 

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DESTANLARI

İslamiyet Öncesi Türk destanları, dönemin kendine özgü yaşam tarzını yansıtmaktadır. Özgün bir yapıya sahip olan bu dönemde Türk mitolojisinin izlerini taşımaktadır. İslamiyet'in kabulü ile birlikte Türk kültürün ve edebiyatında değişiklikler meydana geldi. 

Bu anlamda, Türk mitolojisine oluşturan ana unsurlar İslamiyet öncesine dayanmaktadır. İşte bu dönemde ortaya çıkan destanlar da toplumun inanç sistemini ve yaşam koşullarına ışık olmaktadır. 

Bu dönemin destanlarında, dönemin kutsal olarak kabul ettiği semboller sıkça karşılaşılmaktadır. Öyle ki, bazı semboller dişi olarak kabul edilmiş ve sırf dişi olduğu için toplum tarafından saygı görmüştür. Bu sembollerin arasında ağaç, geyik ve su bulunmaktadır. Kurt, dağ ve ateş ise erkek olarak kabul edilmiştir. 

Gök Tanrı inancının hakim olduğu bu dönemde, saç yapma biçimleri ve kurban adetleri de oldukça dikkat çekicidir. 

ESKİ TÜRKLER'DE KADIN FİGÜRÜ

İslamiyet öncesi Orta Asya'da yaşayan Türkler'in hayat tarzında kadının yadsınamaz büyük bir yeri vardı. Öyle ki, kadın devlet yönetir, savaş meydanlarında cenk eder, ekonomiye katkıda bulundurdu. Yani, eski Türkler'de kadın oldukça güçlü karakterdeydi.

Kadınlar savaşçıydı. Anlaşmalarda imza yetkisine sahipti ve kurultaylarda bulunma hakları vardı. At binerlerdi ve iyi ok atarlardı. Han savaşa gidince, devleti Hatun yönetirdi. 

AKKIZ DESTANI HİKAYESİ 

Akkız detsanı, Akkız ve Batuga'nın hayatını konu almaktadır. Gök Tegini Batuga eli ve kolu olmayan bir han mensubudur. Ancak Batuga'nın eli ve kolu tutmamaktadır. Bu engelleri onun büyük bir kağan olması yolunda büyük bir sorun teşkil etmektedir. 

Diğer yandan da Gök Kağanı Korkut Han Akkız'ı daha küçük yaşlarda yetim ve öksüz bırakmıştır. Ailesini yitiren Akkız dağlarda büyümüştür. Dağ kızı olarak bilinen Akkız, çok cesur ve savaşçıdır. 

Han oğlu Batuga ile dağ kızı Akkız'ın imkansız aşk hikayesi, destanlara konu olacaktır.

Destan dizisi oyuncuları kimdir? Destan dizisi konusu nedir? Destan oyuncu kadrosunun hayatı Destan dizisi oyuncuları kimdir? Destan dizisi konusu nedir? Destan oyuncu kadrosunun hayatı

YORUMLAR 6
  • öykü 5 ay önce Şikayet Et
    merhabalar bilginiz için teşekkürler
    Cevapla
  • VATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    diğer tüm UYDURUK,KIYTIRIK, KONUSU "İNCİR ÇEKİRDEĞİNİ DOLDURMAYAN" DİZİLERDEN DAHA İYİÇ
    Cevapla
  • Muhammed 2 yıl önce Şikayet Et
    Bazı yorumculara: Müslüman ve Türk kadın kahramanların yaptıklarını okusanız dudağınız uçuklar, zaten yiğit erkekleri ancak yiğit analar doğurur, kadınları bu kadar hor görmeyin! Kadını ikinci plana iten din değil, saçma örf ve adetlerdir!
    Cevapla
  • gök türk 01 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma amazon uydurması. Batının gender saçmalaması.
    Cevapla
  • dorucudavud 2 yıl önce Şikayet Et
    bide göktürk nicki almış...cahilin ukalasıı az bi araştır
    Cevapla
  • rumuzsuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Yorum yapmak için bilgi lazım. Bilgi yok ki fikir olsun. Tam bir cahiliyet örneğisin? Bilmez ki bilse sorar, sormaz ki sorsa bilir. Cahil cahil yorum yapmışsın. Haberi bile tam okuduğundan şüpheliyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle