Özdemir Asaf kimdir? Gerçek adı ne? Özdemir Asaf'ın futbolculuktan şairliğe giden hayatı...

Cumhuriyet dönemi şairlerinden biri olan Özdemir Asaf'ın asıl mesleği oldukça merak edildi. Bir dönem de futbolculuk yapan şair Özdemir Asaf'ın kariyeri oldukça dikkat çekti. Peki Özdemir Asaf kimdir ve asıl adı nedir? Hangi takımda futbol oynadı? İşte Özdemir Asaf hayatı ve biyografisi...

Özdemir Asaf kimdir? Gerçek adı ne? Özdemir Asaf'ın futbolculuktan şairliğe giden hayatı...
Özdemir Asaf kimdir? Gerçek adı ne? Özdemir Asaf'ın futbolculuktan şairliğe giden hayatı...
GİRİŞ 13.04.2022 14:47 GÜNCELLEME 13.04.2022 14:48

Özdemir Asaf 11 Haziran 1923'te Ankara'da dünyaya geldi. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Neire Özgönül Arun isminde bir ikizi vardır. Küçük yaşlardayken, Şura-yı Devlet'in kurucularından olan babası Mehmet Asaf'ı kaybetti. 

İlk ve orta öğrenimi Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. Daha sonra Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Eğitim hayatına İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde devam eden Özdemir Asaf bir dönem de Gazetecilik Bölümü'nde öğrenim gördü. Ancak üniversite diplomasını alamadı. 

Asıl mesleği gazetecilik olan Özdemir Asaf, Tanin Gazetesi ve Zaman Gazetesi'nde görev yaptı. Çok sayıda çevirileri bulunmaktadır. 

Özdemir Asaf

Şükrü Erbaş kimdir ve nerelidir? Cumhuriyet Dönemi şairlerinden Şükrü Erbaş şiirleri...Şükrü Erbaş kimdir ve nerelidir? Cumhuriyet Dönemi şairlerinden Şükrü Erbaş şiirleri...

FUTBOLCULUK VE OYUNCULUK YAPTI!

Özdemir Asaf bir dönem futbolculuk yaptı. Güneşspor Kulübü’nde boy gösteren Asaf, Fenerbahçe ile yapılan bir maç esnasında sakatlandı. Bu sakatlığı dolayısıyla sporu bırakmak durumunda kaldı. 

Asaf, bir dönem de oyunculuk da yaptı. 1955'te 'Uçan Daireler İstanbul’da' isimli filmde rol aldı. Özdemir Asaf sanat hayatı

Ahmet Mithat Efendi kimdir? 'Kırk beygir gücünde yazı makinesi' Ahmet Mithat Efendi edebi kişiliği...Ahmet Mithat Efendi kimdir? 'Kırk beygir gücünde yazı makinesi' Ahmet Mithat Efendi edebi kişiliği...

ÖZDEMİR ASAF'IN SANAT HAYATI

Küçük yaşlardan itibaren şiirlere ilgi duyan Özdemir Asaf, gençlik yıllarından itibaren şiirler ve yazılar yazmaya başladı. Yayınlanan ilk yazısı Servet-i Fünûn (Uyanış) Dergisi'nden okuyucu ile buluştu.

Daha sonra çeşitli dergi ve gazetelerde yazmaya devam etti. 

1951'de Sanat Basımevi'ni kurdu. Bu basımevinde uzun yıllar boyunca yer alan Asaf, dönem içinde çok sayıda kitapını yayınladı.1962'de Temel Hakları Yaşatma Derneği'nin kurulmasında aktif rol oynadı. 

ÖZDEMİR ASAF KİTAPLARI

Özdemir Asaf'ın kitapları

Özdemir Asaf'ın bugüne dek yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır. İşte o kitaplar:

  • Bir Kapı Önünde 

  • Lavinia Aşk Şiirler

  • Benden Sonra Mutluluk

  • Yuvarlağın Köşeleri

  • Çiçek Senfonisi

  • Yalnızlık Paylaşılmaz

  • Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yerde Olurum

  • Dokuza Kadar On

  • Dün Yağmur Yağacak

  • Kırılmadık Bir Şey Kalmadı

  • Dünya Kaçtı Gözüme

  • Sana Mektuplar

ÖZDEMİR ASAF'IN EŞİ

Usta şair, ilk evliliğini Sabahat Selma Tezakın ile yaptı. Bu evliliğinden Seda isimli bir kız çocuğu oldu. Evlilikleri, Sabahat Selma Hanım'ın vefatı ile sona erdi.

Asaf, daha sonra Yıldız Moran ile dünya evine girdi. Bu evliliğinden ise Gün, Olgun ve Etkin isimli üç oğlu dünyaya geldi. 

ÖZDEMİR ASAF'IN VEFATI

Özdemir Asaf, 28 Ocak 1981, İstanbul'da hayatını kaybetti. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL