Bursa

Kuluçkaya yatan erkek hindi civcivlere sahip çıkıyor

11:19 23 Ağustos 2016
Kuluçkaya yatan erkek hindi civcivlere sahip çıkıyor

Bursa'nın İnegöl İlçesinde, kuluçkaya yattığı yumurtalardan çıkan 4 civcivden hayatta kalan 3'ünü sahiplenen erkek hindi, yavrularının yanından bir an olsun ayrılmıyor.

İlçede mobilyacılık yapan iş adamı İsmail Şentürk'e ait hobi bahçesinde ördek, tavuk, kaz ve çeşitli süs hayvanlarının beslendiği kümeste bulunan 3 hindiden erkek olanı, bir süre önce anormal davranış sergileyip, kuluçkaya yattı.

Kümesteki dişi hindiler yumurtlamaya devam ederken, erkek hindinin sahiplendiği ve üzerinden kalkmadığı 8 yumurtanın 4'ünden civciv çıktı. Yavrulardan 1'i telef olurken 3 civciv hayatta kaldı.

Civcivleri sahiplenen erkek hindi, yavrularını bir an olsun yanından ayırmıyor.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi bahçesindeki kümeste beslediği erkek hindinin dişi hindilerin yerine kuluçkaya yattığı yumurtalardan 4 yavrunun çıktığını söyledi.

Yavrulardan birinin telef olduğunu belirten Şentürk, "Yumurtaların 2 tanesini kuluçkaya yattığı dönemde kırdı. Geriye kalan yumurtalardan da 4 tane civciv çıktı. Onların 1 tanesi öldü. 3 tanesini kendisi büyüttü. Şu an hala onlarla beraber geziyor. Hem babalık hem annelik yapıyor onlara. Şimdiye kadar bir zarar görmedi yavrular. Kendisi yeme çağırıyor, gezdiriyor. Akşam olduğunda altına alıyor yine yumurtalara yattığı gibi. Bütün annelik görevlerini baba olduğu halde yerine getiriyor." diye konuştu.

- "Gerçekten böyle bir şey var mı? diye soranlar oluyor"

Şentürk, ilk başlarda erkek hindinin kuluçkaya yatmasını istemediğini hatırlatarak, "Psikolojik mi bilmiyorum ama 28 gün boyunca sürekli kuluçkada yattı. Hatta ben ilk başlarda 1 hafta kadar yumurta koymak istemedim. Bozuk yumurtaları koydum altına yatsın belki kalkar diye. Kalkmadığı için sonradan normal yumurtalar koydum." ifadelerini kullandı.

Kendisinin de ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını ifade eden Şentürk, "Telefon edip 'Gerçekten böyle bir şey var mı?' diye soranlar oluyor. 'İnanmıyorsanız buyurun gelin bakın' diyorum. Gelip burada bakıyorlar. Onlar da hayretler içerisinde kalıyorlar. Değişik bir şey. Ben de ilk kez karşılaştım böyle bir durumla. Açıkçası çok hoş bir şey oldu." dedi.

- "Bu psikolojik bir durum"

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam ise bunun çok rastlanmayan, istisnai bir durum olduğunu belirtti.

Durumun psikolojik olduğunu vurgulayan Sağlam, "Bu tür kuluçka yapma süreci erkek hindilerde ya da erkek kanatlılarda çok nadir gözüken bir durum." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.