Bursa

Marmarabirlik domat zeytin fidanı dağıtacak

16:11 28 Şubat 2017
Marmarabirlik domat zeytin fidanı dağıtacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) tüketicinin talep ettiği yeşil zeytini kooperatiflerinden karşılamak ve yeşil zeytinin ihracattaki pazar payını artırmak amacıyla ortaklarına 18 bin adet domat zeytin fidanını bedelsiz olarak dağıtacak.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce talepte bulunan ortaklara ve 8 kooperatife bu haftadan itibaren domat fidanı dağıtılacağını belirtti.

Son yıllarda siyah zeytinin yanı sıra yeşil zeytinin de tüketiciden büyük talep gördüğünü bildiren Asa, "Özellikle yurt dışında siyah zeytinin yanında rafta mutlaka yeşil zeytinin de bulunması gerekiyor. Marmarabirlik, 2009'da ihracatta yeşil zeytin talebini karşılayamadığı için rekabette zorlandı." ifadesini kullandı.

Asa, fidanların bu hafta kooperatif merkezlerinde bedelsiz olarak dağıtılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Marmarabirlik olarak 2010'da domat ve yeşil zeytin çeşitleriyle başladığımız alımlar, bugün itibariyle 2 bin tonlara ulaştı. Aldığımız karar doğrultusunda, ortak dışından aldığımız yeşil zeytini, kooperatif bölgemizdeki ortaklarımızdan almayı ve ortaklarımızın kazancına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. İhracatta yeşil zeytindeki pazar payını artırmak için geçtiğimiz yıl talepte bulunan ortaklara toplam 18 bin domat zeytin fidanı dağıtılacak. Mart ayında yeni talepler alınacak. Talep olması halinde önümüzdeki yıl da domat fidanı dağıtımına devam edeceğiz. Domat zeytin türü, kararması beklenmeden eylül-ekim aylarında yeşil olarak hasat ediliyor. Bedelsiz ve alım garantili olarak yapılacak domat fidanı dağıtımı, ortak başına en az 50, en fazla 200 fidanla sınırlandırıldı. Ortaklara bir yaşın üzerinde, sertifikalı domat fidanı dağıtılacak. Yeşil zeytinin ortaklar tarafından yetiştirilmesi, Marmarabirlik'in daha fazla ihracat yapması ve üreticinin kazancının artması için önemli bir adım olacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.