Çanakkale

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

11:43 24 Nisan 2016
Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Ünal, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende, üzerinden bir asır geçen Çanakkale Muharebeleri'ne, yer altından göğe kadar şahitlik etmiş olan Gelibolu Tarihi Alanı'nda, toprağa düşmüş bir nesil şehidini saygıyla, minnetle ve rahmetle yad ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, milletlerin kaderlerinin düğümlendiği bu coğrafyada, can pahasına verilen mücadelede toprağa verilen her bir neferin, uluslararası barışın adeta timsalleri olduğunu belirterek, "Çanakkale, binlerce evladımızı kaybettiğimiz, dört bir tarafı acılarla sarılmış, korkuyla cesaretin, ölümle yaşamın bazen ince çizgilerle ayrıldığı ve bazen de iç içe geçtiği bir mücadele alanı olmuştur" dedi.

Çanakkale'nin, gerçekleştiği yüzyılda tarihi şekillendiren olaylar zincirinin en etkili halkası olmayı başarmış bir savaş olduğunu vurgulayan Ünal, "Günümüze kadar tarihte yer alan savaşların çoğu, mutlaka harp tarihindeki yerini aldı. Fakat bunların hiçbiri toplumların hafızalarında Çanakkale Muharebeleri kadar yer etmemiştir. Çanakkale Muharebeleri, içinde bulunduğu 20. yüzyılın tüm uluslar katında dengelerini değiştiren ve aynı yüzyıla büyük bir kuvvetle yön veren bir savaş olmuştur." ifadesini kullandı.

Ünal, dünya tarihini etkileyecek kadar evrensel etkiler bırakmış olan Çanakkale Muharebeleri'nin, ağır maddi ve insani kayıplar da yarattığını belirterek, şöyle konuştu:

"Milletlerin kaderlerinin düğümlendiği bu coğrafyada, can pahasına verilen mücadelede toprağa verdiğimiz her bir nefer, uluslararası barışın adeta timsalleri olmuşlardır. Bu nedenle bizler, her yıl anma günlerinde muharebelere taraf olmuş devletleri topraklarımızda ağırlayarak uluslararası barış zemininde ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Çanakkale binlerce evladımızı kaybettiğimiz, dört bir tarafı acılarla sarılmış, korkuyla cesaretin, ölümle yaşamın bazen ince çizgilerle ayrıldığı ve bazen de iç içe geçtiği bir mücadele alanı olmuştur."

- "Çanakkale, onurlu insanların savaşı olmuştur"

Ünal, Çanakkale'nin, onurlu insanların, savaşı olduğunu dile getirerek, "Çanakkale, bir erdem ve mücadelenin, düşman olarak gördüğü karşı tarafla savaşmak esnasında bile erdemini ve onurunu kaybetmeyen kahraman insanların mücadele ettiği bir savaştır. Az önce konuşmasında komutanın ifade ettiği o sahne tarihi bir sahnedir. Buralar, az önce süngüsüyle yaraladığı askerin annesinin fotoğrafını gördüğünde kalbi kanayacak kadar merhametli insanların savaştığı topraklardır. Bugün her zamankinden daha çok onların kalbindeki cesarete ve iyilik duygusuna ihtiyacımız var." dedi.

Dünyanın bugün her zamankinden daha çok cesarete ve iyiliğe muhtaç olduğunu vurgulayan Ünal, "Birbirimizden korkamayacak kadar cesur olmaya ve birbirimize merhamet duyacak kadar bir olmaya bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bugün savaşın arkasındaki insan hikayelerini görme, onların acılarıyla, korkularıyla, hayatlarına dair ödedikleri bedellerle bütünleşme, bir olma günüdür. Bugün onların yaşadıklarından ders almak, insanların barışı, kardeşliği, dayanışmayı ve iyiliği inşa etmesi için tekrar tekrar düşünmesi gerektiğini bize hatırlatıyor bu topraklar." diye konuştu.

Ünal, yaşanan her çarpışmanın, kazananı da kaybedeni de ağır yıkımlara uğrattığını ifade ederek, etkileri çok büyük olan bu savaşın, kayıplarının daha çok olduğuna dikkati çekti.

1915'te Gelibolu'da ortaya konan bu mücadeleyi maziden alıp geleceğe taşımanın, hak ettiği onuru yerine teslim etmenin bir görev olduğunu dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

"Çanakkale Savaşları'nın toplumsal ve tarihsel bağlamda birleştirici etkisi bugün dahi etkilerini sürdürmektedir. Şüphesiz bu topraklardaki mücadelenin ilk ateşini yakanlar, savaşın seyrini değiştiren komuta heyetindeki komutanlarımızdır. Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere burada hayatını vatan savunmasına adamış ve geride vatansever kuşaklar bırakmış olan tüm komutanlarımızı, Gelibolu'da çarpışan tüm askerlerimizi saygıyla ve rahmetle bir kez daha anıyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.