Çanakkale

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

10:40 25 Nisan 2016
Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün tamamlandığı Conkbayırı Anıtı'nda tören düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybedenler için saygı atışı yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, törende yaptığı konuşmada, milletin ve devletin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine el uzatanlara ve hainlere karşı hiç çekinmeden canını ortaya koyan şehitleri rahmet, minnet ve şükranla andıklarını söyledi.

Kılıç, 57. Alay'ın ortaya koyduğu kahramanlıkların bugüne kadar farklı şekillerde dile getirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bugün burada şehit olan askerlerimizin vatanın savunulmasında ne hissettiklerini biraz olsun anlayabilmek için bir araya geliyoruz. Burada, Gazi Mustafa Kemal'in 'Sizlere savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum' sözüne karşılık hiç tereddüt etmeden canını ortaya koyan askerin, vatan evlatlarının ne olduğunu, hangi ruhla ve hangi düşünceyle burada düşmana karşı savaş verdiklerini biraz olsun anlıyoruz."

- "15'lilerin şehit düştüğü topraktır burası"

Burada, kutsalına, vatanına ve inancına el uzatanlara ve düşmanına dahi insanlığını kaybetmeden savaş veren bir milletin çocukları olmanın iyi hatırlanması gerektiğini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

"250 bine yakın şehit veren, genciyle, hatta ve hatta genç yaşından da önce ölmeye gelenlerin ama aynı zamanda öğrenci, üniversite öğrencisi, sporcu olanların, 15'lilerin şehit düştüğü topraktır burası. Biz ecdadımızdan ve medeniyetimizden aldığımız güçle geleceğe yürümeye, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize hiç durmadan koşmaya devam edeceğiz. Bu milletin bir ve beraber olduğu zaman, arasında ayrılık ve gayrılık olmadan neler başarabileceğini tarih bize göstermiştir. Biz Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefinde koşacağız. Bunu hep beraber, ülkemizin dört bir yanından bugün buraya gelen genç kardeşlerimizle yapacağız. Biliyoruz ve inanıyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır ve bunu burada şehit düşenlerin, gazi olanların torunları yapacaktır."

- "Yakın tarihin en önemli kahramanlık destanlarından birisi"

TSK adına konuşan Piyade Albay Mehmet Kılıç da bugün tarihin şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi'ni, altın harflerle tarihe yazan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 57. Alay'ın kahraman mehmetçiklerini anmak üzere toplandıklarını söyledi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine çıktığı, yakın tarihin en önemli kahramanlık destanlarından birisi olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Düşman, devrin en modern donanmasıyla dahi geçemeyeceklerini anladıkları boğazı 18 Mart 1915 zaferimizden sadece 5 hafta sonra Gelibolu Yarımadası'nı karadan kuşatarak ele geçirmeye karar vermiştir. Ancak kader, bu kez de karşılarına askeri deha Yarbay Mustafa Kemal ve onun emrinde vatan ve millet sevgisiyle bir irade abidesi olan mehmetçiği çıkartmıştır. 101 yıl önce bugün, 25 Nisan 1915 sabahı 19'ncu Tümen erkenden uyanmış tatbikata çıkmaya hazırlanıyordu. Birden düşman top sesleri duyulmaya başladı. Çok geçmeden düşmanın Arıburnu'na asker çıkardığı haberi geldi. Düşmanın kıyıya yerleşip yayılması çok tehlikeli olurdu. Buna izin verilmezdi. Üst Komutanlıklardan hiçbir emir gelmemişti."

Kılıç, bu durumda emir beklemenin, vakit kaybetmek olacağının değerlendirildiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarbay Mustafa Kemal tarih akışını değiştirecek olan kararı verdi. Düşman derhal müdahale edilecek ve ilerlemesi durdurulacaktı. Gelibolu'da yurdun dört bir yanından, okullarındaki sıralarını ve memleketlerindeki sevdiklerini bırakıp, gönüllü olarak bu cepheye koşan gençler, namı aslı 15'liler, bir daha geri dönmediler. Çünkü onlar gönüllerinde vatan sevgisi, kalplerinde mehmetçik olmanın verdiği gurur ve inanç ile dönmeyi düşünmediler. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki dünyanın en temiz kalpli, en cesur ve en iyi askeri olan mehmetçik, dün olduğu gibi bugün de Türk yurdunu sonsuza kadar muhafaza ve müdafaa etmek için canını seve seve vermeye hazırdır."

- 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslimi

Konuşmaların ardından 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden bir öğrenci temsili sancağı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden bir öğrenciye teslim etti.

Törene, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Adnan Özbal, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Avsever, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu ile çok sayıda öğrenci katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.