Çanakkale

Babakale ziyaretçilerine "sertifikalı" uğurlama

11:23 18 Eylül 2016
Babakale ziyaretçilerine "sertifikalı" uğurlama

BURAK AKAY - Asya ve Anadolu'nun en batı ucunda bulunan, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyündeki Bababurnu'nu ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere, köyün tarihi ve güzellikleri hakkında bilgi sahibi olduklarına dair sertifika takdim ediliyor.

Antik çağlarda "Lekton" olarak bilinen, 1723'te bir deniz seferinden dönerken fırtınaya yakalanan Sultan 3. Ahmet'in yerleşim yeri olarak kullandığı bölgenin adı, daha sonra Bababurnu olarak anılmaya başlandı. Barındırdığı 300 yıllık kalesi, tarihi bıçak ustaları, taş evleri, camisi, çeşmesi ve temeli 1679'da atılan balıkçı barınağı ile Babakale köyü, son yıllarda şehir stresinden uzaklaşmak isteyenlerin adresi haline geldi.

Babakale köyü muhtarı Bekir Vargün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün, çok eski bir tarihe ev sahipliği yaptığını söyledi.

Türkiye'nin en batısında bulunan Babakale'yi her yıl binlerce yerli ve yabancı misafirin ziyaret ettiğini aktaran Vargün, önemli bir turizm potansiyeline sahip olduklarını vurguladı.

Vargün, hem Babakale'yi ziyaret edenlerin bölgeyi unutmaması hem de teşekkür için sertifika hazırladıklarını belirten Vargün, bunun "mezuniyet belgesi" anlamı taşıdığını dile getirdi.

Ziyaretçilere bu belgenin takdim edilmeye başlandığından beri köyün daha da ilgi çeker bir hal aldığını anlatan Vargün, "Burası Asya kıtasının en batı ucu. Ülkemizin en batı noktası burası, Babakale. Biz Babakale köyümüzü ziyaret eden misafirlerimize muhtarlık olarak bir belge bastırdık. Bu sertifika hem köyümüzü ziyaret ettikleri için bir teşekkür hem de köyümüzün tarihini, güzelliklerini öğrendikleri için de bir mezuniyet belgesi anlamı taşıyor. Bu belge bir de Avrupa'nın en batı ucu olan Portekiz'de Cabo da Roca'da (Roca Burnu) veriliyor, bir de bizim köyümüzde veriliyor." diye konuştu.

- "Çok şaşıranlar oldu"

Hazırladıkları belgeyi gören ziyaretçilerin çok memnun olduklarını ifade eden Vargün, şunları kaydetti:

"Önce çok şaşıranlar oldu. Sonra biz kendilerine bu çalışmamızı anlattık. Çok hoşlarına gitti. Hatıra fotoğrafı da çektirdik. Daha sonra sosyal medyada da paylaşmışlar. İnsanlar bu belgeden çok memnun kaldı diyebilirim. Bu çalışmayı görev sürem boyunca devam ettirmeyi düşünüyorum. Köyümüze gelen misafirlerimizin tümüne dönüşleri esnasında sertifikalarını takdim ediyoruz. Zaten yoğun bir talep var. Sertifikalarımız azalmaya başladı. Yeniden bastırıp konuklarımıza dağıtacağız. Bunu görüp duyanlar köyden ayrılırken mutlaka 'belgemizi verecek misiniz? Sertifika veriyormuşsunuz, biz de istiyoruz' diyorlar. Biz de bu durumda mutlu oluyoruz."

- Tatilciler de memnun

Köyü ziyaret eden Mustafa Yaylacı da söz konusu belgeyi daha önce bir sosyal medya hesabında gördüğünü söyledi.

Aynı belgeye sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yaylacı, "Malatya'dan gezi için Çanakkale'ye geldik. Şehir merkezine girmeden önce tarihi yerler ile turizm noktalarını ziyaret etmek istedik. Babakale'nin de adını daha önce duymuştum. Buraya geldik, gerçekten çok güzel bir köy. Tabii köyden ayrılırken verilen belge daha anlamlı. Bunu evimizde güzel bir yerde saklayacağız, aklına gelenlere, düşünenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

İzmir'den günübirlik ziyaret için köye gelen Ayşe Özkan ise köyden çok etkilendiklerini belirterek, "Tarihi bir köy. Sabah geldik, öğlene kadar gezdik. Gerçekten halk misafirleri ile çok ilgili. Dönüşte köy muhtarı bize belge verdi. Biz de bu köyden mezun olmuş olarak kabul edilmişiz. Kendilerini tebrik ederiz." diye konuştu.

- Sertifika

Babakale Köyü Muhtarlığınca verilen ve üzerinde bölgenin haritasının da bulunduğu belgede şu ifadeler yer alıyor:

"Bu sertifika, Babakale'yi ziyaret ettiği için verilmiştir. Kendisi gelişiyle bizi onurlandırdı, sevgi getirdi. Burası Asya'nın ve Türkiye'nin en batı noktasıdır. Burada toprak biter ve insanı tarihsel masallar ülkesine götüren denizler güzeli Ege başlar. 'Asya'nın Ucundaki Fener', sevgi ve dostluk ışıklarını tüm dünyaya göndermektedir. Konuğumuz ve biz, birbirimizi hiç unutmayacağız. Gittiği her yere onunla selamlar yolluyor ve herkesi sevgiyle Babakale'ye çağırıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.