Çanakkale

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü

12:07 12 Mart 2018
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yılı etkinlikleri, Çimenlik Kalesi'nde geçekleştirilen tören ve "Çanakkale-Ankara 21. Zafer Koşusu" ile başladı.

Vali Orhan Tavlı, törende, Çanakkale Destanı'nın yazıldığı, Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklarda şanlı ecdadın manevi huzurunda ortak duyguları paylaşmanın onur ve gururunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

Bağımsızlık, vatan, bayrak ve kutsal değerler uğruna ölümü hiç tereddüt etmeden göze alan, bu değerler uğruna şehit olmayı ulaşılabilecek en yüksek mertebe, en kutsal paye bilen ecdadın destanlarla örülmüş mukaddes bir miras bıraktığını vurgulayan Tavlı, "Çanakkale, Milli Mücadele'nin başlangıcıdır. Çanakkale, Türk'ün vatanseverliğinin, mücadele azminin, kahramanlığın sembolüdür. Çanakkale, bir ulusun uyanışıdır. Çanakkale ölümsüz kahramanların vatanıdır. Şehitler diyarıdır. Vatan kalbinin attığı yerdir. Çanakkale Gazi Mustafa Kemal'dir. Vatan için bayrak için millet için hiç tereddüt etmeden hücum eden, can veren, vücudunu siper eden aziz şehitlerimize, kahraman gazilerimize selam olsun. Kahramanlar ordusuna selam olsun. Gazi Mustafa Kemal'a selam olsun." dedi.

Tavlı, Çanakkale'den Afrin'e de selam gönderdiklerini belirterek, "Emperyalist iç ve dış mihrakların desteklediği hain terör örgütleriyle çarpışarak vatanımızı savunan kahraman Mehmetçik'imize selam olsun. Çanakkale'den 'Zeytin Dalı Operasyonu'nda, Afrin'de destan yazan kahramanlarımıza selam olsun." diye konuştu.

Törenler sırasında Türk Hava Kurumu'na ait "paramotor" tipi yamaç paraşütü gösterisi düzenlendi.

- Çanakkale-Ankara 21. Zafer Koşusu

Daha sonra, Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, su ve Türk bayrağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere yola çıkarıldığı ''Çanakkale-Ankara 21. Zafer Koşusu'' başlatıldı.

Vali Tavlı, öperek teslim aldığı emanetleri, Erdoğan'a iletilmek üzere öğrenciler Nihan Akaman ve Aşkın Sadi Aşkın'a teslim etti. Öğrenciler, 720 kilometrelik koşunun ilk etabı için yola çıktı. Koşunun başlaması dolayısıyla ilk ve orta dereceli okullardan bir grup öğrenci, şehirde tur attı.

Çanakkale-Ankara arasında sınırı bulunan 6 şehri kapsayan koşuda, her ilin atletlerinin kendi il sınırında taşıyacağı emanetler, törenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

Mehter Takımı ve halk oyunları gösterilerinin yer aldığı törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ile askeri erkan, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.