Çorum

"Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa" konferansı

00:14 18 Mart 2017
"Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa" konferansı

AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, yeni anayasada cumhurbaşkanının sorumluluğunun çok ağır olduğunu belirterek, "Adamı her şey için A’dan Z’ye sorumlu tutmuşuz. Ben olsam cumhurbaşkanı olmam bu memlekette. Öyle zor iş ki o kadar sorumluluğun var ki başına bela alırsın." dedi.

Çorum Evet Platformu tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa" konferansı için kente gelen Kuzu, programdan önce AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Kuzu, burada halk oylamasına değinerek, yeni anayasanın Türkiye'nin gelecek nesilleri için çok faydalı olduğunu ancak muhalefetin yalan yanlış söylemlerle karalama kampanyası yürüttüğünü söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın "Böyle bir yetkiyi peygambere versen peygamberi bozarsın" sözlerinin hatırlatılması üzerine Kuzu, "Önce Deniz Bey bir tövbe etsin bence çünkü bu tövbeyi gerektiren bir şey. Hazreti Peygamber'e böyle bir benzetme olmaz. Başka bir benzetme yapsa, 'en iyi adama da verseniz' falan dese, 'benzetme' diyerek fazla yorum yapmayacağız ama o çok tepki aldı vatandaşlardan haklı olarak. Kendi seçmeni de dahil buna." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ben olsam cumhurbaşkanı olmam bu memlekette"

Yeni sistemde cumhurbaşkanının yetkilerinin fazla olmadığını, aksine bugünkü sistemde yetkilerin daha fazla olduğunu kaydeden Kuzu, mevcut anayasada cumhurbaşkanının çok fazla yetkisi olmasına rağmen sorumluluğunun da bulunmadığını vurguladı.

Kuzu, şunları söyledi:

"Kenan Evren 'hep asker gelir' düşüncesiyle doldurmuş yetkiyi kendine ama Özal aradan sivil olarak girince yetki kaldı sivillere. Sorumluluk da yok. Hiçbir sorumluluk yok. İmza atar oturur. Cumhurbaşkanının yanına biz 3-5 çizgi daha koymuşuz, başbakan olmadığı için. Adamı her şey için A’dan Z’ye sorumlu tutmuşuz. Valla ben olsam cumhurbaşkanı olmam bu memlekette. Öyle zor iş ki o kadar sorumluluğun var ki başına bela alırsın. Bugün denilenin tam tersi. Kocaman bir yasama var, adama kök söktürür bundan sonra. Yok öyle. Denetimin alası geliyor. Bunlar hep korkutmaya yönelik, kestirmeden giden yollar. Bunlar doğru şeyler değil."

- "Ahmet Necdet Sezer'i aday göstersinler"

Daha sonra Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Kuzu, yeni anayasanın koalisyonlara son vereceğini, bürokratik oligarşiyi bitireceğini ve istikrarı sağlayacağını aktardı.

Cumhurbaşkanının tarafsızlığının tartışıldığını ancak geçmişte de cumhurbaşkanlarının hep taraflı olduğunu dile getiren Kuzu, Süleyman Demirel'in açıktan tarafsız gibi durduğunu ancak tarafsız kalamadığını, Turgut Özal'ın da kısmen böyle olduğunu savundu.

"Sorarsanız sol kesime 'gelmiş geçmiş en tarafsız cumhurbaşkanı Sezer'di' derler ama en taraflı cumhurbaşkanı Sezer'di, en taraflı. O kadar taraflı ki böyle bir taraflı gelmedi daha memleketin başına" ifadelerini kullanan Kuzu, "Atayacak bürokratı, evinde televizyon mu var, namaz mı kılıyor, eşinin başı mı kapalı, imam hatipe mi gidiyor, bunları tek tek araştırıp, ondan sonra atardı. Hiç konuşmaz, kırmızı da durur, yeşil de geçer, alışverişi kendi yapar, makama geç gider, geç gelir, oturur orada. Böyle bir adam. İşte sistem değişiyor. Aday olsun göreyim. Madem sol kesim o kadar seviyordu onu seçtiler, getirsinler onu aday yapsınlar. Bakalım yüzde kaç alacak? Yüzde 8'i geçerse ben bu memleketi terk ederim. Gelecek olan insan Tayyip Bey'in, Özal'ın, versiyonları, sol ya da sağ, fark etmez, kucaklayan, o anlamda gelir." değerlendirmesinde bulundu.

- Başkan Yardımcısı sayısı eleştirileri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Yeni anayasada başkan yardımcılarının sayısının belirtilmediği" yönünde eleştirilerde bulunduğunu anımsatan Kuzu, "Biz bir ve daha çok demişiz. Kemal Bey, '100 bin kişiyi başkan yardımcısı yapacak. Tüm akrabalarını getirip başkan yardımcısı yapacak' diyor. Peki halen yürütülen sisteme devam etsek, başbakan gidip Erzincanlıları getirip bir kısmını vekil, bakan veya müsteşar yapamaz mı? Yapar. Ne engel var, niyet buysa? Ama Kemal Bey alışık. Genel müdürken kendi akrabalarını doldurdu. Kendi soyadı bu soyad değil, başka bir şey, Karabulut. Doldurdu, hem de çoğu PKK'lı. Kendi oğlunu, 13 yaşındaki çocuğu sigortalı yaptı. Yeğenini, eniştesinin oğlunu sigortalı yaptı. Şimdi gelmiş bizi eleştiriyor." ifadesini kullandı.

Konferansa AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.