Denizli

Buldan bezinin tescillenmesi

19:07 04 Haziran 2016
Buldan bezinin tescillenmesi

Buldan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Baştürkmen, dokumacılıkta tarihi öneme sahip olan ürünleriyle bilinen Denizli'nin Buldan ilçesine özgü "Buldan bezinin" üretiminin, alınan "Coğrafi İşaret" belgesiyle artık resmen marka haline geldiğini ifade etti.

Baştürkmen, belgenin tanıtımı için Buldan Belediyesi El Sanatları ve Kültür Merkezi'nde (BELKÜM) düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin geçmişten bugüne dayanan değerlerinin "Coğrafi İşaret" tescili ile koruma altına alındığını, Buldan bezinin de bu tescille birlikte yalnızca ilçe sınırları içerisinde ve Buldan Ticaret Odası'nın izni dahilinde üretilebileceğini hatırlattı.

Buldan bezinin çok ince iplikten yapılan, teri emici özelliği olan, "bürümcük" veya "bükülü bez" olarak da tabir edilen bir kumaş, aynı zamanda yün, keten, pamuk veya ipek ipliğinden yapıldığını dile getiren Halil Baştürkmen, bezin ipek ipliğinden üretiminin maliyetten dolayı diğerlerine göre daha az olduğunu, üretimde ağırlıklı olarak saf veya fabrikasyon pamuk ipliğinin kullanıldığını söyledi.

Baştürkmen, bezin ilçede yüz yıllardan bu yana dokunduğunu anımsatarak, "Geçmişte atalarımızın 'içlik' ya da 'göğnek' olarak kullandıkları bezimiz 1970'li yıllarda dış giyimde kullanılmaya başlanmıştır. 10 yıl önce tescil başvurusunu yapmıştık. Bu süre içerisinde çok büyük zorluklarla karşılaştık. Sonrasında ise 'Coğrafi İşaret' tescili aldık. Buldanlı olarak çok gurur duyuyoruz. Atalarımızın bize bıraktığı en büyük miraslardan bir tanesini tescillemiş olduk. Buldan bezi bugün dünyanın heryerinde çocuğundan yaşlısına kadar her alanda kullanılmaktadır. Bezimiz sağlıklıdır. Yazın giyildiğinde terleme yapmaz. Çünkü bükülü örgüsü olduğundan hava sirkilasyonu sağlar. Ben herkese Buldan bezinden dikilmiş kıyafetleri giymesini tavsiye ederim." diye konuştu.

Bugünden sonra Buldan bezi üretenlerin Buldan Ticaret Odası'yla artık uyum içerisinde çalışmak durumunda olacağına dikkati çeken Halil Baştürkmen, odanın Buldan bezi ile ilgili gelen şikayetlerde denetleyici konumunda olacağını, satıcının "Coğrafi İşaret" tescilini kullandığında daha katma değerli, kabul gören ürünler satacaklarını dile getirdi.

Baştürkmen, şöyle devam etti:

"Tescillendikten sonra yurt dışından siparişlerimiz artmaya başladı. Buldan ürünlerinin Hintli ve Çinliler tarafından taklit edildiğini biliyoruz. "Coğrafi İşaret" ile birlikte bundan böyle taklit edilemeyecek. Belediye, Kaymakamlık ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile ortak çalışma içerisindeyiz. Üretici ile tüketici arasında biz artık garantör olacağız oda olarak. Tüketici bir şikayetinde direkt bizimle irtibata geçecek. Kimin ürünüyse biz de o firma yetkilisini çağıracağız. Bunu PAÜ'ye gönderiyoruz. Nerede hata varsa bulunacak. Tüketici mi yoksa üretici hatası mı belli olacak. Üretici hatası varsa tüketiciyi memnun etmek için gerekirse bir yerine ikinci ürünü hediye edeceğiz yanında. Biz artık Buldan'ı, Buldan bezini daha yukarılara çekmek istiyoruz. Daha iyi marka haline getirmek istiyoruz. Dünyaca tanınan bir bez olmasına rağmen, ben 'Coğrafi İşaret' tesciliyle Buldan bezinin önümüzdeki yıllarda bütün dünyada çok daha iyi ve fazla kullanabilen bir bez olacağını iddia ediyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.