Denizli

Zeytin Yaylası'ndaki kaynak suyunun tamamının taşınacağı iddiası

14:31 13 Eylül 2018
Zeytin Yaylası'ndaki kaynak suyunun tamamının taşınacağı iddiası

Zeytin Yaylası bölgesinde aynı dereyi besleyen birçok kaynak suyunun bulunduğuna işaret eden Korucu, "Haberlere konu kaynak suyu, bunlardan sadece biridir ki bu kaynakta 4 litre/saniye su bulunmaktadır. Basında çıkan haberlerin aksine suyun kesinlikle tamamı değil 4 litrelik suyun sadece 1 litresi (1 lt/sn) alınacak. Kalan 3 litre (3 lt/sn) ise kaynağında bırakılacak. Yöredeki diğer su kaynakları ile birlikte yaban hayatı biyolojik çeşitlilik ve dere bitki örtüsünün devamı sağlanacaktır. Özetle bu çalışmalar neticesinde yörede hiçbir su kaynağı kurutulmayacak veya yok olmayacaktır." ifadelerine yer verdi.

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, Zeytin Yaylası mevkisindeki kaynak suyunun tamamının Orman Bölge Müdürlüğünce borularla taşınacağı haberinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Korucu, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, bazı basın yayın organlarında yer alan ve "Zeytin Yaylası mevkisinde bulunan kaynak suyunun tamamının borularla taşınarak bahçe sulaması ve lojmanlarda kullanılacağı, su kaynağının kuruyacağı, çevre ve yaban hayatına olumsuz etkisi olacağı, arkeolojik sit alanlarının zarar göreceği" iddia edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

- "Yangın havuzunun su ihtiyacı karşılanacak"

Korucu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan "uygun görüşler" alındığını ve çalışmaların, sit alanıyla ilgisinin olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Alınan su ile öncelikle, birinci derecede orman yangını riski taşıyan, en çok yangın çıkan Denizli şehir merkezine yakın ormanlarda çıkacak yangınlara, ilk müdahaleyi gerçekleştiren yangın helikopteri ve diğer yangın arozözlerinin su ikmalini sağlamak için inşa edilecek yangın havuzunun su ihtiyacı karşılanacaktır. Bunun yanında alınacak su, Zeytin Yaylası'nı Çamlık Şehir Ormanı'na bağlayan yürüyüş yolu güzergahından getirilecek olup, yol güzergahında, içinde birinci, ikinci ve üçüncü çeşmelerin de bulunduğu bütün kurumuş çeşmelere su verilerek sportif yürüyüş yapan vatandaşlara ve bu bölgedeki yaban hayatına da hizmet verilmiş olacaktır. Getirilen suyun bir kısmı ile de kendilerine her şeyimizi borçlu olduğumuz tüm şehitlerimizin adını yaşatmak, hayır ve dua ile anılmasını sağlamak için Çamlık Şehir Ormanı'nda Çamlık Şehitler Çeşmesi adıyla bir çeşme yapılarak Denizli halkının kullanımına sunulacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.