Ramazan (Oruç ayı) ne zaman başlıyor? 2022 Ramazan Bayramında 9 gün tatil olacak mı?

İslam coğrafyasında “11 ayın sultanı” olarak nitelendirilen Ramazan ayının 2022 takvimi belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu mübarek ayın hangi günler aralığında olacağını müminlerle paylaştı. Bu sayede, Ramazan Bayramı ne zaman sorusu da cevaplandı. Bu takvimde, başlangıç günü; Kadir Gecesi ve Arife Gecesi günlerine de yer verildi. Öte yandan, Ramazan Bayramı’nda 9 gün tatil yapılacak mı? İşte merak edilenler…

Ramazan (Oruç ayı) ne zaman başlıyor? 2022 Ramazan Bayramında 9 gün tatil olacak mı?
Ramazan (Oruç ayı) ne zaman başlıyor? 2022 Ramazan Bayramında 9 gün tatil olacak mı?
GİRİŞ 19.01.2022 19:23 GÜNCELLEME 19.01.2022 19:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Müslümanların bir ay süreyle nefsini zapt ettiği, oruç tuttuğu ve sürekli olarak ibadet halinde olduğu Ramazan ayının 2022 yılındaki takvimi açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet adresinde, Hicri Takvim’deki dini açıdan mühim günlerin tarihi yayınlandı. Üç aylar dahil olmak üzere, kandillerin ve önemli gecelerin de tarihleri yer alıyor. Öte yandan, yine aynı takvimde Ramazan Bayramı ne zaman, bayram tatili kaç gün gibi sorular da yanıtlandı. İşte, Ramazan (Oruç) ayının başlangıç ve bitişi…

Ramazan (Oruç) Ayının Başlangıcı 2022

Ramazan (Oruç) ayı, 2022 yılında 2 Nisan Cumartesi günü başlıyor. Müslümanlar, cumartesi gecesi sahura kalkar. İmsak vaktine kadar sahur yapar. Akabinde, oruç tutmaya niyet edip ezan okunduktan sonra günün ilk vakit namazını kılarlar. Akşam ezanı okununcaya dek orucu bozacak her türlü iş ve davranıştan uzak dururlar. Akşam ezanı okununca da Müslüman alemi için iftar vakti başlamış olur. Bu süre, 1 Mayıs’taki Arefe gününe dek devam edecek.

Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Ramazan Bayramı, Şevval ayının başlangıcına denk gelmektedir. 2022 yılında 2 Mayıs Pazartesi, 3 Mayıs Salı ve 4 Mayıs Çarşamba günleri bayram günü olarak geçiyor. Hicri Takvim’e göre, Çarşamba gününden sonra mübarek üç aylar da sona ermiş olacak.

9 Gün Tatil Olur mu?

Hatırlanacağı üzere 2021 yılında Ramazan Bayramı hafta içine denk gelince kamuda 9 günlük tatil ilan edilmişti. 2022 yılında da bayramın hafta içinde olması hasebiyle yeni bir 9 günlük tatil kapıda olabilir. Ancak, 2021’de Kovid-19’a karşı mücadele kapsamında bu sürenin hazırlandığını unutmadan belirtmekte fayda var.

Ramazan Ayının Vazgeçilmezi: Teravih Namazı

İlk kez, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) tarafından kılındığı bilinen Teravih Namazı, “rahatlatma ve dinlenme” manalarına gelmektedir. Halk arasında, “Ramazan ayının namazı” ve “Ramazan gecelerinin ihyası” olarak da bilinir. Akşamki iftardan sonra Yatsı ezanı okunur ve müminler bir süreliğine yeme ve içmeyi bırakıp camilere döner. Bu süreçte, cami imamı öncülüğünde kılınmaktadır.

Teravih Namazı Kaç Rekat?

Yatsı namazından sonra kılınan Teravih namazı 20 rekâttır. Cami imamı, teravih namazında okunacak dua ve sureleri, normal sure okuma hızından daha hızlı okumaya gayret eder. Ayrıca, bazı imamlar 20 rekâtı 4 rekâtlar halinde kılarken bazıları 2 rekâta bölmektedir.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı, Yatsı namazının farz ve sünnetlerinden oluşan 10 rekâtı tamamlandıktan sonra kılınmaya başlar. 3 rekâtlı vitir namazı, Teravih namazından sonraya bırakılır. 20 rekâtlı bu namaz 4 rekâtta bir selam verecek şekilde kılınır. Bazı imamlar 2 rekât halinde kıldırabilir. Her 4 rekâtta bir salavat-ı şerif getirilir. 4 rekâtlı kılındığı takdirde 5. Selamdan sonra namaz sona erer ve Vitir namazına geçilir. Bu namazdan sonra da tesbihat başlar.

Oruç Nasıl Bozulur?

Müminlerin oruç tutmak için İmsakiye vaktinde yeme ve içme işlemini tamamladıktan sonra niyet etmeleri gerekmektedir. Bu niyet etme süresinin Öğle vaktine kadar devam edeceğine dair görüşler de vardır. Niyet ettikten sonra kişi oruçlu sayılır ve iftar vaktine kadar hiçbir şey yemez ve içmez. Bilinçli bir şekilde bir şey yiyip içtiği; veya sigara gibi tütün ürünleri tükettiği takdirde oruç bozulur. Bilinçsizce bir şey yeme-içme durumunda orucun bozulmayacağını söyleyen alimler gibi, orucun mekruh olacağını; yani kaza gerektireceğini söyleyenler de vardır.

Ramazan Ayının Önemli Günleri ve Geceleri

Mübarek Ramazan ayının her günü önemli ve kıymetlidir. Ancak, bu aydaki 14 günün hikmeti diğer günlere nazaran daha farklıdır. İşte, Ramazan ayının önemli günleri ve geceleri:

  • 6. Gün: Hz. Musa (a.s.) Tevrat inmeye başladı.

  • 7. Gün: Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) amcası Ebu Talib vefat etti.

  • 10. Gün: Efendimizin zevcesi Hazreti Hatice vefat etti.

  • 12. Gün: Hz. İsa (a.s.) İncil'in inmeye başladığı gün.

  • 15. Gün: Hz. İmam Hasan'ül Mücteba'nın mübarek doğum günü.

  • 17. Gün: Bedir Savaşı'nın başladığı gün.

  • 18. Gün: Hz. Davud'a (a.s.) Zebur'un inmeye başladığı gün.

  • 19. Gün: Kadir Gecesi olma ihtimali bulunan ilk gece.

  • 20. Gün: Mekke'nin mübarek İslam ordusu ve Efendimiz (s.a.s) tarafından fethedildiği gün.

  • 21. Gün Gecesi: Kadir Gecesi olma ihtimali bulunan ikinci gece.

  • 21. Gün: Hz. İsa'nın (a.s.) göğe yükseldiği gün, Hz. Musa'nın vefat ettiği, Hz. Ali efendimizin şehit edildiği gün.

  • 23. Gece: Kadir Gecesi olma ihtimali bulunan üçüncü gece.

Kadir Gecesi Ne Zaman?

"Bin aydan daha hayırlı gece" olarak tanımlanan mübarek Kadir Gecesi, 2022 yılında 27 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor. Cenab-ı Allah (c.c.) Kadir Suresi'nde, "Biz Kuran-ı Kerim'i Kadir Gecesi'nde indirdik" diye buyurmuştur. Bu gecenin özel namazı da vardır. 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır. Sağlıklı olan bireylerin 12 rekat kılması belirtilirken, yaşlı kimselerin 4 rekat kılması tavsiye edilir. 

Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan ayında yer alan Kadir Gecesi'nin özel namazı şu şekilde kılınır:

  • 1. rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

  • 2. rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

  • 3. rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

  • 4. rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

YORUMLAR 1
  • Osman Göbekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Hicr-i Takvim değil, Hicrî Takvim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler