Türkiye'nin AB üyeliği neden gecikti?

Başbakan Davutoğlu ve Bulgar mevkidaşı Borisov ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin AB üyeliği neden gecikti?
Türkiye'nin AB üyeliği neden gecikti?
GİRİŞ 15.12.2015 15:03 GÜNCELLEME 15.12.2015 15:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;

Terör örgütü baskısından kaçanlar akın akın Türkiye ve Avrupa'ya geliyorlar. Nisan ayında inşallah yine Sofya'da Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi toplantısı yapmaya karar verdik. 

AB İLE YENİ AÇILAN FASIL

Türkiye AB ilişkileri uzun dönemli durağanlıktan sonra büyük bir ivme kazandı. İlk kez 11 yıl sonra Türkiye AB zirvesi gerçekleştirildi.  Üyeliğin gecikmesindeki sebep reformlar değil, KKTC'de yaşanan sorunlardır. Her ülkenin kendini yenilemeye ihtiyacı var. Türkiye'de reformlar son hızla devem edecek. Hükümetimiz bir reform hükümeti olacaktır. Kıbrıs sorununda atılacak adımlar sonucu yeni fasılların açılması temennimizdir.

MÜLTECİLER SORUNU

Suriye sorunundan en çok etkilenen ülke Türkiye'dir. Bu sorunun çözümü için hedefimiz başta Bulgaristan olmak üzere diğer ülkelerle de iş birliği yapmaktır. Sorun tek tek ülkelerin değil küresel bir sorundur. 

BATI TRAKYA MESELESİ

Türkiye'den de Bulgaristan'a göçen milyonlarca soydaş var. Hiçbir ön yargıya sahip olmadan, iki dost ülke gibi tartışma görüşündeyiz. Bu konular tarihi arka planı ele alınarak gündeme gelmeli. 

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye ve Bulgaristan iki müttefik ülke. Rusya ile ilişkiler iki ülkeyi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye ,ile Rusya arasında Suriye sınırında yaşanan gerilim Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma ilkesinden hareket ederek attığı bir adım sonucu ortaya çıktı. Rusya'dan gelen açıklamalar maalesef bizim iyi niyetli yaklaşımımıza uygun açıklamalar değil. Türk-Rus ilişkileri karadeniz bağlamında da bölge için önem taşır. Ümit ederiz ki Türkiye- Rusya arasındaki dostluk ilişkileri yeniden tesis edilir. 

Boyko Borisov'un konuşmasından satırbaşları şöyle;

Sağlık alanında yapılan anlaşma ile kaliteli ilaç teminini gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin AB üyeliğinde müzakere sonuçlarını hızla geçmesini diliyorum. AB mümkün olan en demokratik şekilde mülteci konusunu ele aldı. Avrupa insanlığın ve demokrasinin beşiği olmuştur. AB Konseyi'nde ben "Ekonomik amaçlı gelen göçmenleri engellemeliyiz" dedim. Gerekli kotalar düzenlencek, ABD'nin yaptığı gibi. Dürüst olmayıp kaç kişi gelirse o kadar alırız dersek, hepsini kabul etmeye hazır değiliz. Bizler AB olarak bütün bu dayanışma ruhu ile bu konuya tarafsız kalamayız. Çit sayesinde mülteciler sınır kapılarından giriyor ve kimin Avrupa'ya girdiği belli oluyor. Biz kavga eden iki ülke değiliz. azami ölçüde birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben samimiyetle inanıyorum ki Türkiye- Rusya arasındaki ilişkiler normalleşecek. Ben sadece bir çağrıda bulunabilirim, bu topraklarda barışın olması gerekiyor. Biz bir kez daha sabır göstereceğiz

YORUMLAR 2
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başbakan? EURO,ya geçip bizi yakmayın!!?
    Cevapla
  • ercan t 8 yıl önce Şikayet Et
    bu fasıl 17. 18. 19. 20.... görebilecek miyiz o günleri :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama