'Kalıcı barışın tek yolu 1967 sınırları'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,"İç savaşlar ve silahlı çatışmalar barış ve huzurumuzu tehdit ediyor. Terörizm istikrarımızı hedef alıyor" dedi.

'Kalıcı barışın tek yolu 1967 sınırları'
'Kalıcı barışın tek yolu 1967 sınırları'
GİRİŞ 12.04.2016 13:23 GÜNCELLEME 12.04.2016 13:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bakan Çavuşoğlu, İstanbul Kongre Merkezi'nde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi öncesinde, Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda üye ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldi. 
 
Bu yılki İslam Zirvesi temasını "Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" olarak belirlediklerini ifade eden Çavuşoğlu, zirve sonunda yayımlanacak nihai bildirinin barış, güvenlik, istikrar ve refahı etkileyen sorunlara yönelik ortak tutumu, küresel meseleler karşısındaki duruşu yansıtacağını belirtti. 
 
Çavuşoğlu, "Kardeş kavgaları büyük acılara yol açıyor. Mezhepçilik ümmetimizi bölüyor. İç savaşlar ve silahlı çatışmalar barış ve huzurumuzu tehdit ediyor. Terörizm ve aşırıcı akımlar istikrarımızı hedef alıyor. Sonuçta en büyük zararı masum Müslümanlar görüyor. Bu durumu kabul edemeyiz. Bu tablo karşısında sessiz kalamayız" dedi.
 
" KALICI BARIŞIN TEK YOLU 1967 SINIRLARI"
 
Çavuşoğlu, Filistin halkının maruz kaldığı zulmün bölgedeki sorunların temelinde biri olduğunu ifade ederek, "Bir milletin, namluların gölgesinde yaşamaya mahkum edilmesi tüm insanlık için bir utanç kaynağıdır. Filistinlilerin kendi devletlerinden mahrum bırakılmalarının hiçbir haklı gerekçesi olmaz. Kalıcı barışın tek yolunun 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin'dir" dedi. Çavuşoğlu, 137 ülkenin Filistin devletini tanıdığını hatırlatarak bu sayıyı artırmak için birlikte çalışılması gerektiğini belirtti.
 
"YUKARI KARABAĞ KONUSUNDA BİR TEMAS GRUBU OLUŞTURULMASI SON DERECE ÖNEMLİ"
 
Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ işgali devam ettiği müddetçe çatışma riskini süreceğini, ihtilafın ilgili BM kararları, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları çerçevesinde bir an evvel çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Bu konuda İİT'nin de girişimlerde bulunması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu bağlamda Yukarı Karabağ konusunda bir temas grubu oluşturulması son derece önemli bir adım olacaktır. Kıdemli Memurlar Toplantısı'nda bu temas grubunun oluşturulması kararı alınmıştır. Bu temas grubuna katılmak isteyen ülkelere özellikle burada çağrıda bulunmak istiyoruz, isimlerini yazdırabilirler" diye konuştu.
 
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'NE DESTEK ÇAĞRISI
 
Çavuşoğlu, Kıbrıs sorunu konusunda 2015 Mayıs'tan beri taraflar arasındaki müzakerelerin sürdüğünü belirterek, "Önemli bir fırsat yakaladık. Bundan yararlanılmasını ümit ediyoruz çünkü bu aynı zamanda son fırsattır" dedi. Çavuşoğlu, üye ülkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne destek vermeye çağırdı.
 

YORUMLAR 2
  • ilhan 8 yıl önce Şikayet Et
    kalici baris icin tek yol var. israil yada filistin gibi bir yer olmamali gerek. osmanli zamaninda hangi vilayetin parcasiysaydi oranin olsun.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 8 yıl önce Şikayet Et
    dünya kaynıyan bir kazan gibi ...herşeye de türkiyemi yetişecek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!