Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada, Viktor Oban liderliğindeki Macaristan hükümetinin AB değerlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Macaristan'la ilgili 7. maddenin işletilmesi kararı alındı. Macaristan ile ilgili raporu hazırlayan ve AP'ye sunan Hollandalı Raportör Judith Sargentini, hazırladığı raporun kabul edilmesiyle birlikte gözyaşlarına hakim olamadı. Hollandalı raportörü, diğer üyeler ayakta alkışladı.

Avrupa Birliği milletvekilleri, Macaristan hükümetinin birliğin demokratik değerleri ve hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle harekete geçme kararı aldı.

YAPTIRIMLAR DEVREYE GİRECEK

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada 448'e karşı 197 oyla 7. maddenin işletilmesine karar verdi.

7. maddenin işletilmesiyle başlayacak süreç, Macaristan'ın AB'deki oy hakkının askıya alınmasına kadar bir dizi yaptırımı beraberinde getirebilir.

MACARİSTA İLE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR

Macaristan'da 2010'dan beri iktidarda olan sağ Fidezs partisi lideri Viktor Orban, ülkedeki yargı, basın ve sivil toplum kuruluşları üzerinde baskı kurarak, muhalif sesleri bastırmaya çalışmakla suçlanıyor. Ülke ayrıca sığınmacılara karşı uyguladığı kötü muamele, ve sığınmacıları kabul etmeme politikasıyla da gündeme geliyor.

Orban, 2015'ten beri ülkelerine gelmeye çalışan sığınmacıları kabul etmedikleri için Avrupa Parlametosu'nun intikam almak istediğini ancak "şantajlara" boyun eğmeyeceklerini söyledi. Strasbourg'da parlamento üyelerine konuşan Orban, "Macaristan sınırlarını korumaya, yasa dışı göçleri durdurmaya ve kendi haklarını savunmaya devam edecektir - gerekirse size karşı da" şeklinde konuştu. Orban'ın konuşması, Avrupa Birliği karşıtı ve aşırı sağ milletvekilleri tarafından alkışla karşılandı.

Yorumlar 28 Yorum Var
  • azeri akademisyen 13.09.2018 20:26
    Macaristan Türk dostudur, Macaristan Türktür ondan olabilir.
  • guclu 13.09.2018 17:46
    canan ablamızda orda
  • ömer 13.09.2018 09:14
    karar alsa ne olacak bende bir sürü karar alıyorum en azından birseyler yapıyorum ab okadar bile ilerlemişligi görülmemeiş
  • özgür 13.09.2018 03:37
    sağlıklı beslendiği için ilk canan karatay tebrik etmiş :))
  • Ali Ekber can 13.09.2018 01:13
    Macaristan AB den çıkabilir bence.. Bu faydasına olur.. onlar ile birlikte batmaz işte..
Daha fazla yorum görüntüle