İlk adımı Almanlar attı! Suudilere kötü haber

Kanada Başbakanı, ülkesinin Arabistan'la olan multi milyarlık savunma anlaşmasını feshedebileceklerini açıkladı. Almanya Ekonomi Bakanı Altmaier ise, şimdilik Arabistan için silah ihracat izni verilmeyeceğini duyurdu. Gelen son dakika haberine göre ise, Alman Dışişleri Bakanlığı Suudi büyükelçiyi dışişlerine çağırdı.

İlk adımı Almanlar attı! Suudilere kötü haber
İlk adımı Almanlar attı! Suudilere kötü haber
GİRİŞ 22.10.2018 14:16 GÜNCELLEME 22.10.2018 15:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Başbakan Trudeau'ya pazar akşamı verdiği bir röportajda Suudi Arabistan ile olan 15 milyar Kanada doları değerindeki savunma anlaşması soruldu.

Trudeau, Suudi tarafının anlaşmadaki şartlara uyması gerektiğini fakat şartlara uymaması durumunda anlaşmayı feshedebileceklerini söyledi.

 

 

Justin Trudeau geçtiğimiz perşembe günü yayınlanan Tout Le Monde En Parle adlı programda da Cemal Kaşıkçı olayı için söz konusu Suudi Arabistan dahi olsa Kanada'nın daima insan haklarını savunacağını söylemişti.

ALMANYA SUUDİ BÜYÜLELÇİYİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞIRDI

Suudi Arabistan’ın Berlin Büyükelçisi Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının yansımalarını görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Almanya, Suudi Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ortak toplantıda Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yansımaların ele alınacağı ifade edildi. Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığında kısa bir konuşma yapılması bekleniyor" denildi.

ALMANYA'DAN İLK SOMUT ADIM

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, federal hükümetin şu an Suudi Arabistan'a silah ve savaş malzemesi ihraç edilmesini öngören yeni taleplerin onaylanmayacağını ve Avrupa Birliği bünyesinde ortak tavır alınması için çalıştıklarını açıkladı.

Pazartesi günü Alman kamu televizyonu ZDF'e konuşan Altmaier, koalisyon ortaklarının bu konuda fikir birliği içinde olduklarını belirtti. Bakan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak şimdiye kadar yapılan açıklamaları tatminkâr bulmadıklarına dikkat çekti.

Avrupa olarak ortak tavır alınmasının önemine işaret eden Almanya Ekonomi Bakanı, "Riyad yönetiminin etkilenebilmesi için Avrupa ülkeleri arasında görüş birliği sağlanmasının önem arz ettiğini" dile getirdi.

Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmasından doğacak açığın başka ülkeler tarafından doldurulmasının sonuç vermeyeceğini ifade eden Peter Altmaier, "Federal Güvenlik Konseyi'nin daha önce onaylamış olduğu silah sevkiyatının durdurulup durdurulmayacağı" şeklindeki bir soruya ise bütün hususların gözden geçirilmekte olduğunu ve karara varılmasını beklemek gerektiği yanıtını verdi.

AB'YE ÇAĞRI YAPTI

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Almanya’nın bu şartlar altında Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapmama kararı aldığını hatırlatarak, Riyad üzerinde daha etkili olabilmesi için, öteki Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de benzer kararı almasını istediklerini bildirdi.

YEŞİLLER PARTİSİ'NDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA SON VERME TALEBİ

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock, Kaşıkçı cinayetinden önce izni çıkan silah satışlarının da dondurulmasını talep etti. Baerbock sevkiyatın dondurulmasının Suudi Arabistan'ı "yaralayacağını" ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel "Mevcut şartlar altında Suudi Arabistan'a silah ihraç edilemeyeceğini" söylemişti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 8
  • Ali29 5 yıl önce Şikayet Et
    Ortada gerçekten büyük bir oyun var. Bu oyunun asıl hedefi Türkiye. Allah büyüktür inşallah kurdukları tuzakları boşa çıkaracağız. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar basimiza büyük oyun oynuyorlar araplar da isin icinde...rusya...abd..ab..iran....büyük hainlik ve oyun var... aman millet dikkatli olalim biz birlik olalim...chpsi akpsi mhpsi baska ülkemiz yok !
    Cevapla
  • Karamanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    abd nin acınına minnet onlardan meydana gelen açığı kapatır
    Cevapla
  • halil 5 yıl önce Şikayet Et
    büyük savaş yaklaşıyor almanlar silahlarını kendilerine ayırıyor. alman silahlarıyla bugüne kadar hiç masum öldürülmedimi yani. palavra hepsi
    Cevapla
  • aynenöyle 5 yıl önce Şikayet Et
    Silahlanmalar nasılda azgınlaşıyor. Allahın kullarını yok etmeye milyarlar harcayacagınıza insanlıgın huzuru icin bu parayı zamanı ve emeği harcamış olsaydınız dünyamız kan gölüne dönmezdi. Bir cennetden farkı kalmazdı inancları terk edip Allaha karşı gelenlersiniz. yazık yazık soludugunuz havaya ve insanlıgınıza.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"