Fransa, ABD olmadan Suriye'de kalamaz!

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Suriye Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından Fransa'nın burada kalmayı sürdüreceği açıklamasına ilişkin, "Fransa'nın Suriye'de Amerika'dan bağımsız bir politika uygulayabilmesi söz konusu değil." dedi.

Fransa, ABD olmadan Suriye'de kalamaz!
Fransa, ABD olmadan Suriye'de kalamaz!
GİRİŞ 22.12.2018 11:14 GÜNCELLEME 22.12.2018 11:14
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ORSAM Suriye Çalışmaları Koordinatörü Orhan ve Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından Fransa'nın açıklamalarını AA muhabirine değerlendirdi. 

 

 

AMERİKA'DAN BAĞIMSIZ POLİTİKA UYGULAYAMAZ

Fransa'nın genel olarak ABD'nin politikalarını takip ettiğini söyleyen Orhan, "Fransa'nın Fırat'ın doğusunda veya Suriye'de Amerika'dan bağımsız politika uygulayabilmesi söz konusu değil." ifadesini kullandı. 

 

 

Orhan, Suriye'deki Fransız askeri varlığının da çok sınırlı düzeyde olduğuna dikkati çekerek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fransa'dan daha çok katkı yapmasını istemesiyle bölgede Fransız asker sayısının arttığına işaret etti. 

ABD'NİN BIRAKTIĞI BOŞLUĞU DOLDURACAK KAPASİTESİ YOK

"Fransa hem coğrafya itibarıyla hem de genel anlamda dünya politikasındaki etki gücüyle ve askeri kapasitesiyle bu bölgede ABD'nin bıraktığı boşluğu doldurabilecek kapasitede bir ülke değil." diyen Orhan, ABD'nin çekilme kararıyla Fransa'nın en büyük hayal kırıklığı yaşayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. 

Orhan, Fransa'nın tamamen ABD'nin trenine binerek Suriye'de yol katettiğini vurgulayarak, "ABD'nin çekilmesinden sonra burada (Suriye'de) artık Fransa'nın hiçbir şekilde kalma imkanı olmayacağını ve doğrudan buradan çekileceğini söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Fransa'nın zamanında Türkiye ile ilişkileri germe riskine rağmen terör örgütlerine olan desteğini sürdürdüğünü hatırlatan Orhan, "Bir önceki Fransa Devlet Başkanı (François) Hollande, sarayında YPG'li teröristleri de ağırlamıştı." dedi. 

FRANSA'NIN SURİYE'DE ETKİN ROL OYNAMASI İMKANSIZ

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnat da Fransa'nın dünyanın değişik bölgelerinde, özellikle eski sömürgelerine yönelik "kendi gücünü aşan girişimleri" olduğuna işaret ederek, "Mesela Fransa, Mali'de uluslararası koalisyona öncülük ediyor." diye konuştu.

Fransa'nın Suriye ile de geçmişte vesayet rejimi çerçevesinde tarihi bağlantısı olduğunu anımsatan İnat, "Fransa'yı böyle bir şey yapmaya heveslendiren bir başka şey de Avrupa'da PYD/PKK ya da YPG'ye yönelik sempatinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olması olabilir." ifadelerini kullandı.

İnat, Fransa'nın DEAŞ'a karşı ABD önderliğinde kurulan koalisyonun parçası olduğunu hatırlatarak, ABD çekildikten sonra daha fazla rol üstlenebileceğini söyledi. İnat, "Ancak Fransa'nın bugünkü uluslararası güç dengeleri bakımından Suriye'de etkin bir rol oynaması söz konusu olamaz." dedi. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Hacivat 5 yıl önce Şikayet Et
    Fransiz askerlerin yerini tespit edip ucaklarla vurulmali fetö yaptirdi deyip olay kapatilmali onlarda kirli oyun varsa bizde alasi var artik kirli oyunlar oynamanin zamani geldi dürüstlük düsmana cesaret verdi ve cogalti kirli oynamali ki neye ugradigini sasirsin bir hafta sonra baska fetöcü bombaladi onuda tutukladik üzgünüz deyip gecilmeli ne zaman kan kaybetmeye caresiz oldugu anladimi kacacak delik arar fransa...buna Hybrid savas derler vur yok ol
    Cevapla
  • askim 5 yıl önce Şikayet Et
    bos bos konusuyorsun , bu filim mi ??
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 5 yıl önce Şikayet Et
    pariste sarı panela saldırılarının iki faili pkkli idi
    Cevapla
  • Levent 5 yıl önce Şikayet Et
    Fransa abd dikildi zaten avrupa ordusu için. Ne edecek
    Cevapla
  • Temel 5 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlar titriyodur.
    Cevapla
  • Birdost 5 yıl önce Şikayet Et
    Kalsın,kalsın, hem çakallarla hem Kurt'lara yem olurlar ! Çok gevezelik yapıyorlardı zaten ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!