Önemi çok büyük! Ruhani'den Irak'a yıllar sonra tarihi ziyaret

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, resmi ziyareti kapsamında Irak'ın başkenti Bağdat'a indi. Bu ziyaret, 1979 yılında İran'da gerçekleşen devrim sonrası bu düzeydeki üçüncü ziyaret. İlk iki ziyaret 2008 ve 2013 yıllarında İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından gerçekleştirilmişti.

Önemi çok büyük! Ruhani'den Irak'a yıllar sonra tarihi ziyaret
Önemi çok büyük! Ruhani'den Irak'a yıllar sonra tarihi ziyaret
GİRİŞ 11.03.2019 10:47 GÜNCELLEME 11.03.2019 16:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, resmi ziyareti kapsamında Irak'ın başkenti Bağdat'a indi. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından resmi törenle karşılanan Ruhani'nin iki ülke ilişkileri ile bölgesel meseleleri konuşacağı belirtildi.

 

 

IRAK'TA TAHRAN-WASHİNGTON SAVAŞI YAŞANIYOR

Irak'ta ve Suriye'de bitme noktasına gelen DAEŞ sonrası iki ülkede de İran-ABD çekişmesi büyüyor. Bilindiği üzere Irak'ta, özellikle de Tahran'a yakın birçok siyasetçi, ABD'nin ülkedeki varlığına karşı geçtiğimiz aylarda seslerini yükseltmişti. Bu kapsamda Ruhani'nin ülkedeki politikacılar, liderler ve sığınmacılar ile de görüşeceği belirtiliyor.

 

 

1979 DEVRİMİ SONRASI BU DÜZEYDEKİ ÜÇÜNCÜ ZİYARET

Bu ziyaret, 1979 yılında İran'da gerçekleşen devrim sonrası bu düzeydeki üçüncü ziyaret. İlk iki ziyaret 2008 ve 2013 yıllarında İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından gerçekleştirilmişti.

İKİ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA

Irak’a bu sabah tarihi ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Iraklı mevkidaşı Berhem Salih ile başkent Bağdat’ta ortak basın toplantısı düzenledi. Ruhani, Irak’ı ikinci vatanları olarak nitelendirirken, Irak Cumhurbaşkanı Salih ise İran ve Türkiye gibi komşu ülkeler bulunduğu için Irak’ın şanslı olduğunu söyledi.

Irak’ın başkenti Bağdat’a ulaşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkentteki İmam Musa Kazım Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Iraklı mevkidaşı Berhem Salih ile görüştü. Ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, Irak’ın kendileri için ikinci vatan olarak gördüklerini belirterek, "Tarihi, dini ve bölgesel ilişkilerimizin bulunduğu Irak’tan vazgeçemeyiz. Salih ile yaptığımız görüşmede en ufak bir anlaşmazlık noktamız olmadı" şeklinde konuştu.

Ülkesi ile Irak arasındaki ilişkilerin iki milletin çıkarı doğrultusunda olduğunu vurgulayan Ruhani, iki ülke arasında ticaret, yatırım, turizm enerji ve serbest bölge kurmak için işbirliğinin güçlendirilmesi için fırsatlar bulunduğunu söyledi.

Basın toplantısında konuşan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise görüşmede iki ülke arasında tren raylarının uzatılması, sanayi bölgelerin kurulması, enerji alanındaki işbirliğinin güçlendirmesi ve İranlı ziyaretçilerin Irak’taki mukaddes bölgeleri ziyaret etmeleri önündeki engelleri kaldırma gibi konuların görüşüldüğünü belirtti. İran’ın terör örgütü DEAŞ’a karşı verdiği mücadelede Irak’a verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sunan Salih, "Kimileri Irak’ın bulunduğunu coğrafi konum çok sorunludur ancak İran ve Türkiye gibi komşularımız olduğu için şanslıyız" diye konuştu. 

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 3
  • vanlı hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    sadamı aradıkları günler
    Cevapla
  • Refgi 5 yıl önce Şikayet Et
    Sadam da aynen senin kimin bir oyuncagiydi o zamanlar irana karsi kulandilar dunya arkasinda olmasina ragmen yenildi
    Cevapla
  • tolga çakır 5 yıl önce Şikayet Et
    maşaallah saddam sonrası kardeşlik ne güzel ıraka da iran sahip çıktı..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek