Rusya'da bir ilk! Uzaya gönderildi

Rusya’nın FEDOR olarak tanınan Skybot F-850 insansı robotu, bu sabah 06.38’de Baykonur Uzay Üssü’nden Soyuz MS-14 aracıyla uzaya fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) cumartesi günü varması beklenen robotun Dünya’ya dönüşü ise 7 Eylül olarak planlandı. FEDOR, böylece Rusya'nın uzaya gönderdiği ilk insansı robot oldu.

Rusya'da bir ilk! Uzaya gönderildi
Rusya'da bir ilk! Uzaya gönderildi
GİRİŞ 22.08.2019 13:20 GÜNCELLEME 22.08.2019 13:22

Rusya’nın yeni ismi Skybot F-850 olan insansı robotu FEDOR bu sabah, yeni Soyuz-2.1a kargo füzesi ile uzaya fırlatılan Soyuz MS-14 uzay aracı ile UUİ’ye olan yolculuğuna başladı. Rus uzay ajansı Roscosmos, fırlatma işlemini internet sitesi üzerinden canlı olarak yayınladı.

 

 

Fırlatma işlemi, planlandığı gibi Moskova saatine göre 06.38’de (TSİ: 06.38) gerçekleştirildi.

ARTIK BİR KOZMONOT SAYILABİLİR

 

 

Rusya’nın uzaya gönderdiği ilk insansı robot olan FEDOR, fırlatma işlemi sırasında, uzaya giden ilk insan olan Rus kozmonot Yuri Gagarin’in 12 Nisan 1961’deki yolculuğuna başlarken söylediği efsaneleşmiş “Hadi gidelim!” (Poyehali!) ifadesini kullandı.

Yapılan canlı yayına göre, fırlatmadan sekiz dakika 48 saniye sonra Soyuz MS-14 uzay aracı, yörüngedeki yerini aldı. Artık FEDOR bir kozmonot sayılabilir, zira Dünya üzerinde 100 kilometre irtifa sınırını aştı.

​UUİ’ye doğru ilerleyen Soyuz MS-14’ün önünde iki günlük bir yolculuk var. Uzay mekiğinin istasyona, cumartesi günü Moskova saatiyle sabah 08.30’da varması bekleniyor.

FEDOR’un Dünya’ya dönüşü ise 7 Eylül’de olacak şekilde planlandı. FEDOR’un, UUİ’de bulunduğu sürede, operatörünün komutlarını uygulayan özel bir kostüm yardımıyla bir dizi deneyin gerçekleştirmesi planlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti