Morales’i Musk mı devirdi! Darbenin nedeni lityum mu?

Bolivya’da ülkenin gelir kaynaklarını millileştirmek istediği için devrilen Devlet Başkanı Morales, darbenin temelinde lityum madeninin olduğunu söyledi.

Morales’i Musk mı devirdi! Darbenin nedeni lityum mu?
Morales’i Musk mı devirdi! Darbenin nedeni lityum mu?
GİRİŞ 24.11.2019 10:27 GÜNCELLEME 24.11.2019 10:27
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Bolivya’da ABD destekli ordu baskısıyla görevinden istifa etmek zorunda kalan eski Devlet Başkanı Evo Morales, ülkesindeki darbede lityum madeninin önemli bir rol oynadığını söyledi. Morales’in sözleri gözleri bir kez daha bu değerli madene çevirdi.

 

 

REKABET İSTEMİYORLAR

Morales, Rusya merkezli Russia Today’in (RT) İspanyolca yayın yapan kanalı için Ekvador’un eski lideri Rafael Correa ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Lityumun bu darbede önemli bir rol oynadığından emin olduğunu belirten Morales, “Birçok fabrika açmayı planlıyorduk. Bolivya açacağı bu fabrikalar sayesinde dünya için lityum fiyatını belirleyebilecekti. Şimdi bazı sanayileşmiş ülkelerin rekabet istemediğini fark ettim” ifadelerini kullandı. Eski Bolivya lideri, darbenin, ülkesinin lityum rezervlerini endüstriyel sömürüye açacak, sağ kanattan bir lideri göreve getirmek amacıyla gerçekleştiğini kaydetti.

 

 

ANLAŞMA İPTALİNDEN SONRA DARBE

Darbe öncesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler de Morales’in bu açıklamalarını doğrular nitelikte. Ülkedeki en güncel kamulaştırma süreci lityum üretimine yönelikken, Morales, darbeden yalnızca birkaç gün önce Almanya merkezli çokuluslu ACI Systems Alemania (ACISA) ile yapılan lityum anlaşmasını durdurmuştu. Elon Musk’ın sahibi olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla şirketine de lityum pili tedarik eden ACISA, anlaşmanın durdurulmasının ardından, şirketin lityum projesinin “siyasi durgunluk ve berraklaşma”nın sağlanmasının ardından devam edeceğinden emin olduklarını kaydetmişti.

MUSK’IN HİSSELERİ ARTTI

ABD destekli darbe sonrası ise, Tesla şirketinin hisselerinin yüzde 2,36 oranında arttığı görülürken, Musk’ın darbeden hemen sonra yaptığı paylaşımda, Tesla’nın Berlin’e fabrika kuracağını açıklaması oldukça dikkat çekti. Tesla’yı 2018 yılında sollayan Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin ise Bolivya’daki darbe sonrası hisselerinde değer kaybı yaşadığı görüldü. BYD’nin hisseleri, rakiplerinin değerlerini katladığı dönemde 47 yuandan 40 yuana düştü.

BATI’YA KARŞI ÇİN’LE ANLAŞTI

Morales’in Bolivya’yı lityum elektrik santraline dönüştürmek için, araç endüstrisinde ABD’nin önünde gözüken Çin firmalarıyla ortaklık anlaşması yaparak, ülkesindeki Batılı sömürgeci etkisini kırmasının da Washington destekli darbede etkili olduğu değerlendiriliyor. Zira Morales, Şubat ayında yaptığı anlaşma ile, Bolivya’nın Uyuni tuz yataklarında saklı dünyanın en büyük lityum rezervlerinin çıkarılma ve işlenme haklarını Çin’in Sinciang özerk yönetiminin başkenti Urumçi merkezli Tbea Grup’a vermişti. Bunun devamında da, Bolivya Lityum Mevduat (YLB) ve Çin TBEA Grubu, 20 Ağustos’ta, % 51’lik ortak girişim altında YLB-TBEA’yı oluşturmak için anlaşma imzaladı. Bolivya Devleti ile Çin özel konsorsiyumu da % 49 hisseye sahip olacaktı.

YORUMLAR 20
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İkisi de yahudi tuzağı
    Cevapla
  • Anti satan 4 yıl önce Şikayet Et
    Takib edin bizdeki enerji sektörlerinin hepsinin altındada üstündede bunlar çıkar asla boş bırakmazlar gaz petrol elektrik ve alternatif enerji kaynaklar.çok dikkatli olmak lazım sömürmek ve halkın menfaatlerinin önüne geçmek için ellerinden gelen herşeyi yaparlar gözlerini bile kırpmadan.mantıkları efendi ve köleler üzerine kurulu ve ülkemizde bunların tam 12 de hedeflerinde.
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Halk aklı başında olmalı. akıllı olmalı ülkesini her ne olursa olsun savunmalı başkalarına peşkeş çekilmesine izin vermemeli gerekirse ölmeli... Yoksa ne ana kalır ne çoluk çocuk nede eş..
    Cevapla
  • Vecihi 4 yıl önce Şikayet Et
    Gelde anlat bizim millete kime sorsan devlet yonetir kapasite sifir
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    O zaman Çin yeterince sahip çıkmadı demek ki Bolivyaya. Çekirge sürüsü gibiler koca Afrikayı işgal ediyorlar, milyarlarca dolarları var bankalarda fakat Bolivyada Amerikan darbesine müsade ediyorlar. Çok acaip pis kokular geliyor. Tek cevap , dünyayı ele geçiren her ülkeyi parmağında oynatan siyonizm.
    Cevapla
  • Süleyman 4 yıl önce Şikayet Et
    Öyle zaten lityum yüzünden oldu. Pil gibi birçok önemli teknoloji parçası lityumdan yapılıyor. Abdullah Çiftçi hoca söylüyor işte Çin ile İpek yolu projesine evet diyen bütün ülkeler karıştı. Venezuela altın ve petrol yüzünden karıştı, İran yeni petrol kaynakları bulduğunu açıkladı öncesinde Çin, Kazakistan ve Türkmenistan ile demir yolu ticaret yolu oluşturdu ardından İran’da da halk sokağa indi. Bolivya’da bu yüzden karıştı. Çin’in üretim yapabilmesi için bu kaynaklara ihtiyacı var ama bu ülkeler karışırsa ve hükümetler devrilir yerine Amerikancı bir yönetim gelirse nerden bulacak Çin bu kaynakları ? AB Avrupa ordusu kuracağım dedi 1 yıldır sarı yelekliler sokaklarda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek