Avrupa'da bir ülkede daha kaos! AB'den ayrılabilir

Polonya'da hükümette yer alan Hukuk ve Adalet Partisi'nin hakimlerin görevden almanın önünü açan yasa tasarısı ülkeyi kaosa sürükledi. Yüksek Mahkeme, "Milliyetçi yönetimin planları yüzünden Polonya Avrupa Birliği'nden ayrılabilir" açıklamasıyla, İngiltere'nin ardından AB'den kopuşun sinyalini veren ikinci ülke oldu.

Avrupa'da bir ülkede daha kaos! AB'den ayrılabilir
Avrupa'da bir ülkede daha kaos! AB'den ayrılabilir
GİRİŞ 17.12.2019 17:56 GÜNCELLEME 17.12.2019 17:56
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin yargı reformlarını sorgulayan ve eleştiren yargıçların görevden alınmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili tartışmalar dinmek bilmiyor… Hukuk ve Adalet Partisi’nin meclise sunduğu yasa tasarısına tepki gösteren Yüksek Mahkeme’den bugün flaş bir açıklama geldi.

Hükümetin, yolsuzlukla mücadele için gerekli olduğunu iddia ettiği reformlarla ilgili açıklama yapan Yüksek Mahkeme, “Polonya yasaları ile AB yasaları arasında yaşanan farklar AB ile yapılan anlaşmaları ihlal edecek ve uzun vadede Polonya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına kadar gidecek” duyurusunu yaptı.

2015 yılından beri Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) eleştiren Avrupa Birliği olayla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılacağını açıkladı.

YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI GÖREVİ BIRAKIYOR

Muhalifler, yasa tasarısı sonrasında Yüksek Mahkeme’nin başındaki ismin hükümete yakın kişilerden seçileceğini öne sürdü. Halen Yüksek Mahkeme’nin başında olan Malgorzata Gersdorf, PiS’in zaferinden önce göreve atanmıştı. PiS’i her fırsatta eleştiren Gersdorf’un Nisan ayında görevi bırakması bekleniyor.

Polonya ile birlikte Macaristan’ın da yargıyı ve medyaya baskı uygulaması Avrupa Komisyonu’nun dikkatini çekmişti. Avrupa Komisyonu soruşturma sonucunda iki ülkenin de AB’de oy hakkının alınabileceğini duyurmuştu.

2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Polonya, özellikle tarım ve altyapı projelerinde AB’nin fonlarını en çok alan ülke konumundaydı.

Avrupa Birliği içerisinden bir ülkeyi atmak gibi bir mekanizma yok. Avrupa Birliği tarihi içerisinde sadece Birleşik Krallık bloktan ayrılmaya karar verdi. 2016 yılında gerçekleşen referandum ile Britanya ülkeden ayrılmaya karar verirken bu süreç halen devam ediyor.

YORUMLAR 9
  • orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    iki ezeli düşmanı yani rusya ve almanya ile arasında sıkışan ve atlantik ötesinden medet uman polonya... türkiyeye çemkirmek yerine viyana kuşatmasında avrupaya yaptığı kıyakçılığın neticelerinden ders almamak yerine türkiyenin dostu olmayı seçmeliydi... tarih bir bilimdir dalıdır... özellikle lehlerin bu bilimi iyi kullanmaları gerekir.
    Cevapla
  • Allah beter etsin 4 yıl önce Şikayet Et
    Su polonyalilar kadar müslüman düsmani yok ben kendim yillardir orda yasadim asiri bir sekilde müslümanlari sevmiyorlar
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Paramparça olursunuz inşallah
    Cevapla
  • Yılmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanırım papa 2.janpol suikastinin avrupa nin kendi yapıldığının etkileri bunlar. Papa2.janpol un polonya asıllı oluşunun sizi etkilemiş oluşunun etkileri bunlar.aranizdaki asıl husumetler gin yüzüne çıkar gibi
    Cevapla
  • osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    paramparça olun yüce ALLAH bize kurduğunuz planları başınıza musallat eylesin (amin)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı