Japonya ve Çin masaya oturdu!

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması hedefi için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldığı öğrenildi.

Japonya ve Çin masaya oturdu!
Japonya ve Çin masaya oturdu!
GİRİŞ 24.12.2019 10:16 GÜNCELLEME 24.12.2019 10:16

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe arasında dün Çin'in başkenti Pekin’de gerçekleştirilen görüşmenin detayları belli oldu.

Abe'nin üçlü bir Çin-Japonya-Güney Kore zirvesine katılmak üzere yaptığı ziyaret sırasında gerçekleştirilen görüşmede, ikilinin Xi'nin önümüzdeki bahar aylarından Japonya'ya yapması planlanan ziyareti ele aldıkları ifade edildi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede liderlerin, birlikte çalışma sözü verdikleri kaydedildi.

İSTİKRAR VURGUSU

Abe, görüşmede Çin ile ilişkilerdeki mevcut gelişmeyi sürdürmek için iş birliğini devam ettirme kararlılığını da dile getirdi. Japonya ve Çin'in bölgenin ve dünyanın barış ve istikrarı için büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu söyleyen Abe, Japonya'nın dünyaya bu sorumluluğu Çin'le birlikte yerine getirmeye hazır olduğunu göstermek istediğini de sözlerine ekledi.

KUZEY KORE MASADA

Xi ve Abe'nin, son günlerde bölgede büyüyen bir tehdit olarak görülen Kuzey Kore meselesini de ele aldıkları bildirildi. Liderler, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılması hedefinde Japonya ve Çin'in birlikte çalışacaklarını doğrulayarak, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının, Kuzey Kore'ye karşı uygulanmasının önemini de yineledikleri belirtildi.

Ayrıca, Çin Devlet Başkanı Xi’nin, Çin ve Rusya tarafından gündeme getirilen, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine dair BM Güvenlik Konseyi kararı üzerine Abe'den destek istediği belirtilirken Abe ise, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları sorununun çözümü noktasında Çin'den destek istedi.

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Abe'nin, Hong Kong'da devam eden huzursuzluk hakkındaki endişelerini Xi'ye aktararak, "bir ülke iki sistem" ilkesi kapsamında bölgenin özgürlüğünü ve refahını sağlamanın önemini vurguladığı belirtildi. Abe, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananlarla ilgili uluslararası inceleme talepleriyle yüz yüze olan Çin'i, politikalarını şeffaf bir şekilde açıklamaya çağırdı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması