Suriye'den Akdeniz hamlesi! 'İlk kez söylüyorum' deyip duyurdu

Akdeniz yaşanan son dakika gelişmelerine bir yenisi daha eklendi... Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in danışmanı Buseyna Şaban, Rus şirketlerle birlikte Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz yataklarında sondaj çalışmalarını başlattıklarını belirtti.

Suriye'den Akdeniz hamlesi! 'İlk kez söylüyorum' deyip duyurdu
Suriye'den Akdeniz hamlesi! 'İlk kez söylüyorum' deyip duyurdu
GİRİŞ 26.12.2019 07:15 GÜNCELLEME 05.01.2020 23:17
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Lübnan merkezli al-Mayadeen televizyonuna konuşan Şaban, ''Bunu ilk kez söylüyorum, Suriye, Rus şirketlerle birlikte Akdeniz’de petrol ve gaz arama çalışmalarını başlattı'' dedi. 

 

 

Beşar Esed'in danışmanı Buseyna Şaban

Şaban, Suriye yönetiminin bu sürece hazırlık çalışmalarını birkaç yıl önce başlattığını kaydetti.

MUTABAKAT İMZALANMIŞTI

 

 

Suriye'nin kuzeydoğusundaki terör yapılanmasına büyük darbe vuran Türkiye, Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım daha atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamıştı

Akdeniz'de sınırları değiştiren yeni harita!

4 PARTİNİN DESTEĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ

Türkiye-Libya anlaşması Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. İki ülke arasındaki Doğu Akdeniz mutabakatı ile, deniz yetki alanlarının sınırları çiziliyor. Anlaşma, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Partili milletvekillerinin desteğini aldı. 

Bu adımla, belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak. Türkiye bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondaji için ruhsatlandırma da yapabilecek. 

TBMM'DE RESMEN KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, görüşülerek yasalaştı.

 


Teklif 125 red oyuna karşı 269 oyla kabul edildi 

'MEŞRU HAK VE ÇIKARLARIMIZI KORUYACAĞIZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun forum kapsamında Serrac ile yaptığı görüşmede, Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" ele alındı.

Görüşmeye ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla korumaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

 

 

'ULUSLARARASI HAKKIMIZI KORUYORUZ'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile görüştü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de katıldığı görüşmede, Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın yanı sıra askeri ve güvenlik alanlarındaki iş birliği konuları ele alındı.

Akar, toplantı sonrası "Biz deniz hak, alaka ve menfaatlerimiz ile hukuk çerçevesinde yapılması gerekenleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Biz sadece uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı, hukukumuzu koruyoruz, kollamaya da devam edeceğiz." açıklaması yaptı. 

TARİHİ ANLAŞMA NELER İÇERİYOR?

Mutabakat Muhtırası, taraflar arasında iş birliği, Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların sınırları içerisinde, Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi konularını kapsıyor. 

Mutabakat Muhtırası aynı zamanda, güvenlik ve askeri eğitim ile öğretim, tatbikat ve eğitimlere veya ortak tatbikatlara katılım, güvenlik ve savunma sanayi, terörizm ve yasa dışı göç ile mücadele, kara, deniz ve hava sınırlarının güvenliği, narko terör ve kaçakçılık ile mücadele, EYP/PMİ harekatları ve doğal afet yardım harekatları konularında eğitim, bilgi ile tecrübe mübadelesi ve müşterek harekatlar yürütme, farklı alanlarda iş birliği ve taraflar arasında temas ziyaretleri, savunma ve güvenlik kuvvetlerinin teşkilat yapısı, savunma ve güvenlik birimlerinin yapısı ve teçhizatı, personel yönetimini içeriyor.

Mutabakat Muhtırası, istihbarat değişimi ve operasyonel ile lojistik iş birliğini, hibe ve lojistik sistemler, askeri tıp ve sağlık hizmetleri, muhabere, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma, barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları, askeri hukuk ve deniz hukuku sistemleri konusunda bilgi değişimi, haritacılık ve hidrografi, mesleki gelişim amaçlı personel değişimi, misafir personel, danışman veya birlik değişimi, savunma ve güvenlik bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler, askeri tarih, arşiv, yayım ve müzecilik ile Denizde Durumsal Farkındalık (DDF) alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımını kapsıyor. 

HAFTER'DEN TÜRKİYE'YE TEHDİT

Darbeci Hafter'in sözde Ordusundan Körfez medyasına yapılan açıklamada, "Libya'ya gelecek herhangi bir Türk askeri gücünü hedef alacağız" denildi. 

YORUMLAR 33
  • Gerçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Bütün zenginlikleri Allah Müslüman coğrafyasına vermiş fakat kıymetini bilmiyoruz yazık bize.
    Cevapla
  • Adam gibi Adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Kafirler ile Müslümanların büyük Savaşı başlamış durumda, herkes Saffını tutsun... Müslümanların Ordusu Türk Ordusu.!
    Cevapla
  • Mehmet 33 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanki Suriyenin kendisi yapacakmış petrol aramayacakmış yok öyle bir şey sondaj işini Ruslar yapacak .. ülkedeki petrolleri Amerikalılara Denizdeki petrolu da Ruslara verecekler vesselam. karşılığında da rejim biraz daha ayakta kalacak. olan Suriye halkına olacak gelecekleri çalınmıştı şimdide ellerinde hiç bir şey kalmayacak...
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Esed ve yardımcıları bitecek Allah ın izniyle sadam kaddafi onlarda ülke yönettiler ne oldu
    Cevapla
  • Fevzi karadagli 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen elindeki hazır petrole sahip çıkamıyorsun denizin dibinde işin ne boğulup gideceksin oğlu bu işler şakaya gelmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!