Irak'ta ABD Büyükelçiliği işgal edildi! Binayı basıp ateşe verdiler

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarları elçiliğe girmeye çalışıyor. Iraklı protestocular, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarını ateşe verdi. Elçilik çalışanları binadan ayrıldı. Eylemciler elçilik binasını basarak içeri girdi ve binayı işgal etti.

GİRİŞ 31.12.2019 12:33 GÜNCELLEME 31.12.2019 14:36
Bu Habere 152 Yorum Yapılmış

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Haşdi Şabi yanlıları elçiliğe girmeye çalışıyor. Başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğunu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Haşdi Şabi taraftarları, ABD yönetiminin önceki gün Hizbullah Tugayları'na düzenlediği saldırıyı protesto etti. Irak Hizbullahı ve Haşdi Şabi bayraklarıyla elçilik binasına girmeye çalışan yüzlerce kişi, ABD karşıtı sloganlar atıyor.

 

ELÇİLİK ATEŞE VERİLDİ

 

Iraklı protestocular, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarını ateşe verdi. Elçilikteki ABD'li diplomatlar daha önce binayı terk etti. Eylemciler elçilik binasını basarak içeri girdi ve binayı işgal etti.

Şİİ MİLİS LİDERLERİ DE ORADA

Protestocular, binanın içine girmeye çalışırken, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali'nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü.

Şii protestocular elçilik önünde eylem çadırları kurmaya başladı.

Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına "halk tarafından kapatıldı" yazdı.

ELÇİLİĞİN GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHALE ETTİ

Büyükelçiliğe giren göstericilere ilk müdahale elçiliğe ait güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu güvenlik güçleri, protestocuları binadan uzaklaştırmak için gaz bombası kullandı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre göstericilere müdahale edilmesi sonucu 20 kişi yaralandı.

BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRILDILAR

Öte yandan göstericilerin elçilik binasına girmesinden önce Haşdi Şabi çatısı altındaki Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) milislerinin Irak askerlerini bina çevresinden uzaklaştırdığı belirtildi.  

Irak resmi haber ajansına göre, göstericilerin elçilik binasını basmasının ardından İçişleri Bakanı Yasin el-Yasiri bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Sosyal medyada Yasiri'nin elçilik önündeki fotoğrafları paylaşıldı. 

IRAK BAŞBAKANI AÇIKLAMA YAPTI

Irak Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Elçiliğe saldıranlar cezalandırılacak. Bölgeden uzak durulması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

"TAM BİR TAHLİYE YAPTIKLARINI ZANNETMİYORUM"

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, NTV canlı yayınına katılarak, "Basına yansıyan bilgilere göre ABD saldırılarında 25'in üzerinde Haşdi Şabi milisi öldü. ABD ilk defa resmi bir açıklamayla Haşdi Şabi unsurlarına yönelik bir saldırıyı üstlenmiş oldu. Artan gerginliğe bakıldığında Amerikalıların gerekli önlemleri almış olduğu görülüyordu. Büyükelçilikte şu anda Amerikalı çalışan vardır. Görüntülere bakıldığında büyükelçilik önündeki kalabalık artıyor. Ülkede ekim ayından itibaren gerginlik vardı. Haşdi Şabi gerginliği de üstüne gelmiş oldu. Bunun kolay kolay atlatılabileceğini düşünmüyorum. İşgalden beri Amerikalıların askeri varlığı ülkede sorgulanan bir konu. Büyükelçilite tam bir tahliye yaptıklarını zannetmiyorum" açıklamasını yaptı.

ABD'NİN SALDIRISI 

ABD Savunma Bakanlığı önceki gün, diplomatlarına yapılan saldırıya misilleme olarak, Hizbullah Tugaylarının, Irak ve Suriye'deki toplam 5 üssüne hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı. Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını bildirmişti. Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını açıklamıştı. 

"Hizbullah Tugayları" ya da "Irak Hizbullah'ı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 152
  • BEKLENEN 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah en kısa vakitti olaylar çok daha büyür ve Sıcak Savaş başlar ve Kuzey Irak Kürdistan (Büyük İsrail) bölgesine doğru yayılır. böylece Gümrük Kapısı kapanır da kendi elimizle yaptığımız ihracat yardımı kesilir. amin
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin sapık ve terörist askerleri olmeli
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Şii sünni düşmanlığı abd ve israilin işine yarar.
    Cevapla
  • fahri baba 4 yıl önce Şikayet Et
    iran bölgedeki hakimiyeti ele geçirme peşinde ama arap halkları için abd israil neyse iran da o, çadır çok pis karışacak gibi duruyo
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar aman dikkat İrandan büyük darbe yiyen vahabi çeteler Türkiye ve İranın arasını bozmak için çok çaba harcıyor.Bunun finansmanında siyonistler yapıyor.
    Cevapla
  • Gurebetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Cok doğru tesbit. Takdir ediyorum osman bey
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek