Türkiye'nin yeni Libya kararı sonrası Arap ülkelerinden küstah çıkış

Son Dakika Haberi: Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşma gereği Türk askerinin ülkeye gitmesinin yolunu açacak tezkere, TBMM'de yapılan oylamada 184'e karşı 325 oyla kabul edildi. Tarihi oylamanın ardından Türkiye içinden peşe peşe açıklamalar gelmeye başlarken, Arap dünyasından da ilk tepki darbeci Sisi yönetiminden geldi.

GİRİŞ 02.01.2020 19:58 GÜNCELLEME 03.01.2020 11:38
Bu Habere 234 Yorum Yapılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplandı. Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu, Libya'ya asker göndermenin önünü açacak tezkereyi oyladı. Oylama sonucunda, Libya'ya asker gönderilmesini içeren tezkere, 325 oyla kabul edildi. Tezkereye 184 vekil hayır dedi.


Libya Devlet Yüksek Konseyi, TBMM'de kabul edilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini memnuniyetle karşıladı.

 

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Libya tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda oylanırken sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Turan paylaşımında, "Libya Tezkeresi; AK Parti, MHP ve BBP'nin 325 oyuyla kabul edildi. İsterdik ki tüm partiler destek olsun. Daha bugün Yunanistan, Rum kesimi ve İsrail doğal gaz hattı anlaşması imzaladı. Türkiye'nin Libya hamlesinin (Anlaşmalar/Tezkere) önemi zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacak" ifadelerini kullandı.

FUAT OKTAY: UMARIM Kİ GEREKEN MESAJI ALIRLAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Libya Tezkeresi ile bölgede oynanan oyunları bozmaya, ülkemizin hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğiz. Umuyorum ki tezkerenin kabulü ile Libya'da saldırgan tutumlarını sürdürenler gerekli mesajı alırlar" ifadelerini kullandı.

ALTUN'DAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun Libya kararı sonrası "Doğu Akdeniz'de tek taraflı ganimet avcılığına ve ülkemizin milli varlıklarının çalınmasına dur demek amacıyla, Libya'nın meşru hükümetiyle uluslararası hukuka uygun olarak yaptığımız anlaşma pek çok ülkeyi rahatsız etmiştir. Anlaşmanın ardından haksız kazançlarını teminat altına almaya çalışan bazı ülkeler, Libya'da meşru hükümet dışındaki güçlerle anlaşarak ülkeyi daha da kaotik bir duruma sürüklemek istemişlerdir. Meşru Libya Hükümeti Türkiye'den resmi olarak asker talep etmiş, TBMM ise bu yetki tezkeresini bugün itibariyle onaylamıştır. Türkiye olarak, Libya ve Doğu Akdeniz'de güvenlik ve barışın korunması için bütün gücümüzü sarf etmeye ve bölgeyi tek taraflı olarak sömürmeye çalışanların oyunlarını bozmaya devam edeceğiz" açıklaması yaptı.

ÇAVUŞOĞLU: HAYIRLI OLSUN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Libya tezkeresi ülkemizin çıkarlarının korunması ve bölgenin barış ve istikrarı için önemlidir. Hayırlı olsun" dedi.

LİBYA'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Öte yandan Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Seyyale, görüşmede Çavuşoğlu'na, Türkiye'nin desteği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi için teşekkürlerini iletti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale...

KALIN: MENFAATLERİMİZ İÇİN ATILMIŞ ÖNEMLİ BİRE ADIM

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter'dan "TBMM'de kabul edilen Libya Tezkeresi, Libya'da barış ve istikrarı temin etmek ve ülkemizin Kuzey Afrika ve Akdeniz'deki menfaatlerini korumak için atılmış önemli bir adımdır. Türkiye sahada ve masada güçlü olmaya devam edecektir" diye yazdı.

DÜNYADAN İLK TEPKİ

TBMM'den kabul edilen tezkere sonrası dünyadan ilk tepki darbeci Sisi yönetiminden geldi. Al Jazeera ve Sky News Arabia'nın geçtiği son dakika bilgisine göre, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tezkere kararı kınanırken, parlamentonun aldığı bu kararın Berlin sürecini olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Türkiye'nin BMGK'yı ihlal ettiğini iddia eden Kahire yönetimi, alınan bu kararın Akdeniz'de istikrarı etkileyeceğini belirtti.

SKHİRAT ANLAŞMASI HATIRLATMASI

Al Jazeera'nın geçtiği habere göre Fas Hükümeti sözcüsü, "Skhirat Anlaşması bir referans ve tarihi bir anlaşma. Libya krizini çözmek için her türlü çabayı göstermeye hazırız" dedi.

ARAP BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Arap Birliğinden yapılan açıklamada Türkiye'nin kararı şiddetle kınanırken, bu kararın bölgedeki çatışmayı daha da körükleyeceği belirtildi. Arap Birliği, Skhirat mutabakatının uygulanmasını desteklediklerini belirtti.

CEZAYİR'DEN AÇIKLAMA

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ulusu ne olursa olsun Libya topraklarına her türlü yabancı gücün varlığını reddediyoruz" denildi.

SKHİRAT ANLAŞMASI NEDİR?

Skhirat Anlaşması BM'nin aracılığında Libya'daki partilerin imzaladığı bir mutabakattır. Fas'ın Skhirat ketinde imzalanan anlaşma bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor.

HAFTER SİSİ'DEN YARDIM İSTEDİ

Libya'nın büyük bir bölümünü kontrol altında tutan General Halife Hafter'in iki günlük Mısır ziyareti sırasında, Darbeci Abdulfettah el Sisi ile görüşerek askeri destek istediği iddia edildi. Hafter'in Sisi'ye "Türk askeri Libya'ya ulaştığında, savaş sona erecek ve Türk askerlerini sınırınızda bulacaksınız" dediği belirtildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 234
  • x man 4 yıl önce Şikayet Et
    ver mehteri bekle İsrail mısır geliyoruz.....
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Sisi zaten zorla insanların başına kendini yönetici ilan etmiş katil 1ri Esede benziyor tek derdi hükmetmek insanları korku vermek kaç kişiyi ELEKTİRİKLE işkenceyle zorla suç kabul ettirmiş biri kaç kişinin ölmesini istemiş Allah ın izniyle o da kısa zamanda Allah tan cezasını bulur inşallah
    Cevapla
  • kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    ya yeter ya biraz ekşın olsun hareket gelsin tbmm nin kendisiyim abd dikkat etsin yakarım dünyayı.
    Cevapla
  • yalnız kurt 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkler geliyor gerçek İslam ordusu geliyor kafirleri korku saldı ALLAH ıma şükürler olsun ülkemiz İslam hizmet edecek. Bu yolda kendim dahil tüm milletimiz şehit olmaya hazırdır. ALLAH yolumuzu açık etsin
    Cevapla
  • Ezbider ceylan 4 yıl önce Şikayet Et
    ne güzel katılmamak elde değil ALLAHın askeridir TÜRKler, sana şimdiden hayırlı olsun hemen git
    Cevapla
  • Abdülhamit 4 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir Zamanında Fransızlar Her şeyinize TECAVÜZ ETMEDİ Mİ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!