Koronavirüs çağrısı! İran 'ACİL' koduyla yardım talebinde bulundu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkede şu ana kadar 429 kişinin ölümüne yol açan yeni tip coronavirüsle (Covid-19) mücadele için acilen sağlık malzemeleri, ekipmanlar ve tespit kitlerine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. İran, ABD'nin bankacılık yaptırımları nedeniyle sağlık malzemelerinin temininde sorun yaşıyor. İran'da koronavirüse yakalananların sayısı 10 bini aşarken can kaybı 429'a yükseldi.

Koronavirüs çağrısı! İran 'ACİL' koduyla yardım talebinde bulundu
Koronavirüs çağrısı! İran 'ACİL' koduyla yardım talebinde bulundu
GİRİŞ 12.03.2020 17:32 GÜNCELLEME 13.03.2020 10:09
Bu Habere 135 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkede şu ana kadar 429 kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için acilen sağlık malzemeleri, ekipmanlar ve tespit kitlerine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. 

 

Dışişleri Bakanı Zarif, koronavirüsle mücadele için Sağlık Bakanlığının ihtiyaç listesini "ACİL" başlığıyla Twitter hesabından paylaşarak tüm dünya ülkelerini İran'a yardıma çağırdı.

Kovid-19'la mücadelede sağlık personelinin ön saflarda cesurca savaştığını belirten Zarif, "Onların çabaları, halkımızın ilaç ve teçhizata erişimini engelleyen kısıtlamalardan kaynaklanan büyük eksikliklerle baltalanıyor" ifadelerini kullandı. 

 

Mesajına Sağlık Bakanlığının acil ihtiyaç listesini ekleyen Zarif, "Virüs, ayrım yapmıyor. İnsanoğlu da yapmamalı" diye yazdı.

Zarif'in paylaştığı 30 satırlık acil ihtiyaç listesinde, 172 milyon koruyucu maske, 100 milyon eldiven, 3 milyon 200 bin Kovid-19 tespit kiti, 1000 suni solunum cihazı gibi birçok teçhizat ve ilaç bulunuyor. 

İRAN, ABD'NİN BANKACILIK YAPTIRIMLARI NEDENİYLE SAĞLIK MALZEMELERİNİN TEMİNİNDE SORUN YAŞIYOR

ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran'a yaptırımları geri getirmişti.

Washington'un doğrudan İran sağlık sektörüne bir yaptırımı söz konusu olmamasına rağmen tek taraflı bankacılık yaptırımları ve ABD'nin yaptırım listesine alınmaktan çekinen yabancı şirketlerin Tahran'la ticaret yapmaktan kaçınması, İran'ın sağlık malzemeleri ve ilaç ithalatını zorlaştırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 28 Şubat'ta Kovid-19'la mücadele eden İran'a yardım teklifinde bulunmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 4 Mart'taki kabine toplantısında, "Onlar (ABD) merhamet maskesi takarak 'İran halkına yardım edelim.' diyor. Siz eğer samimiyseniz en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın" ifadelerini kullanmıştı.

Zarif de ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının ülkedeki Kovid-19 ile mücadelede ihtiyaç duyulan kaynakları tükettiğini söylemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 135
  • AKINCI 4 yıl önce Şikayet Et
    Türbeleri öpün. Virüsü birbirinize daha çok bulaştırın... İslâm âlemi bu Dünya'da münafıkların şerrinden kurtulmuş olur...
    Cevapla
  • Abdülhamid Han 4 yıl önce Şikayet Et
    İran'ın 55 milyonu Türktür , Türkçe konuşur ,Halk zaten mollaları istemiyor ,Kum kentimise tamamen Türk şehri ,İran'a yardım etmeliyiz
    Cevapla
  • soze 4 yıl önce Şikayet Et
    çıkar aheste aheste...münafıklar..
    Cevapla
  • Abdurrahman 4 yıl önce Şikayet Et
    Herşeye rağmen yardım edilmesi lazım Bir teröristi yaralı yakalayıp öldüremiyorsak ( merhametimizden) Bunu da böyle görmeliyiz diye düşünüyorum
    Cevapla
  • kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH inancli muslumanlari virusten korusun sozde 5. ci meshep diye ortaya atilan ama islamla zerre alakasi olmayan sia lari virusle yok etsin ki islama verdikleri zarar son bulsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi