İtalya'dan dehşete düşüren itiraf! Doktorlar ne yapacağını şaşırdı

İtalya'da koronavirüsle mücadelenin ön saflarındaki doktorlar, hayat kurtaran tedavileri kimlere uygulayıp uygulamayacaklarını seçmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

İtalya'dan dehşete düşüren itiraf! Doktorlar ne yapacağını şaşırdı
İtalya'dan dehşete düşüren itiraf! Doktorlar ne yapacağını şaşırdı
GİRİŞ 17.03.2020 06:10 GÜNCELLEME 07.05.2020 22:26
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Yeni koronavirüs enfeksiyonları her gün artarken, barış dönemlerinde daha önce görülmemiş bir baskı altındaki İtalyan sağlık sistemi, hastaları tedavi etmek için yeterli hastane yatağı bulmakta zorlanıyor.

 

 

Ülkenin kuzeyindeki Lombardiya bölgesine bağlı Bergamo'da bir yoğun bakım ünitesini yöneten Dr. Christian Salaroli, "80 ila 95 yaşındaki bir kişi ağır bir solunum rahatsızlığıyla gelmişse büyük ihtimalle tedaviye etmiyoruz" diyor.

Corriere della Sera gazetesine konuşan Salaroli, "Bunlar korkunç sözler ama maalesef doğru. Mucize yaratma girişimlerinde bulunacak durumda değiliz" diye de ekliyor.

 

 

Peki İtalya'daki salgında ölüm kalım kararları almayı gerekli kılacak neler var? 

"ZORLU SEÇİMLER"

Koronavirüs salgını İtalya'da özellikle ölümcül seyrediyor. Son verilere göre yaklaşık 25 bin vakadan 1809'u hayatını kaybetti. Bu, Çin'deki ölümlerin kabaca üçte biri. 

BM'ye göre İtalya, Japonya'dan sonra dünyanın en yaşlı ikinci nüfusun sahip. Bu da, virüse yakalandıklarında hastalığı çok daha ağır geçirmelerine neden oluyor.

Ay başında, İtalyan Anestezi, Analjezi, Resüsitasyon ve Yoğun Bakım Tedavisi Vakfı (SIAARTI) doktorlara "istisnai durumlarda" kimlere yoğun bakım ünitelerinde yer verilmesi gerektiği konusunda etik tavsiyelerde bulundu.

Doktor ve hemşirelere, hastalara yatış sıralarına göre hizmet vermek yerine, kimin yoğun bakım tedavisinden sonra iyileşme ihtimalinin daha yüksek olduğuna odaklanarak, "zorlu kararlar" verme tavsiyesi yapıldı.

Açıklamada "Bazı hastaları tedavi edip, diğerlerine verilen tedaviyi kısıtlamayı öneren SIAARTI değil, doktorları dikkatlerini tedaviden kimin daha çok faydalanacağına yöneltmeye zorlayan acil durum koşulları" denildi.

"TSUNAMİ"

İtalya'daki yoğun bakım ünitelerinde 5200 kadar yatak bulunuyor, ancak kış aylarında bu yatakları zaten solunum güçlüğü yaşayan hastalar dolduruyor.

Ükenin kuzeyindeki Lombardiya ve Veneto bölgelerindeki özel ve kamu hastanelerinde sadece 1800 yatak var. 

Lombardiya'daki bir hastanede çalışan Dr. Stefano Magnone, BBC'ye yaptığı açıklamada kapasitelerinin dolduğunu söyledi.

Magnone "Durum her geçen gün kötüleşiyor. Koronavirüs pozitif hastaları tedavi etmek için yoğun bakımda ve normal servislerdeki yatak kapasitemizin sınırlarına yaklaşıyoruz" dedi.

"Bölgemizde kaynaklarımız tamamen tükendi, hem insan hem de teknoloji anlamında. Yeni solunum cihazları bekliyoruz".

Bu hafta başı, Bergamo'daki yoğun bakım doktoru Daniele Macchini'nin anlatımları Twitter'da büyük ilgi görmüştü.

Ekibinin "bir tsunamiyle" karşı karşıya olduğunu ve solunum cihazı gibi tıbbi ekipmanların "altın gibi" değerli olduğunu söyledi.

"Vakalar çoğalıyor. Günde 15-20 hasta geliyor, hepsi aynı nedenle. Testlerin sonuçları peş peşe geliyor; pozitif, pozitif, pozitif. Acil servis birden çöktü."

"Enfekte olan iş arkadaşlarımız akrabalarına da bulaştırdı ve bazı yakınları ölüm kalım savaşı veriyor." 

Dr. Salaroli tıp çalışanları üzerindeki duygusal yükün "yıkıcı" boyutlarda olduğunu ve ekibindeki bazı doktarların, yapmak zorunda kaldıkları seçimlerin ağırlığı altında "ezildiklerini" söylüyor.

"Bu bir başhekime de, yeni mesleğe başlayıp, kendisini bir insanın hayatı konusunda karar vermek zorunda bulan genç bir doktor da olabiliyor."

"30 yıllık tecrübeye sahip hemşirelerin birden ağladığını, sinir krizleri geçirdiklerini, titrediklerini gördüm."

BBC'ye konuşan İtalyan Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Avurpa çapındaki tüm hastaneler ve kliniklere tıbbi malzeme teminini koordine eden tek bir Avrupa birimi kurulması çağrısında bulundu.

Di Maio, Kuzey İtalya'daki on şehirde yeni vaka ortaya çıkmadığını belirterek, iyimser bir tonda konuştu.

"İtalya bu kadar kötü etkilenen ilk Avrupa ülkesi oldu. Ama umarım bu İtalya'nın acil durumu ardında bırakan ilk ülke olması anlamına da gelir."

YORUMLAR 29
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bakanımızda 98 yaşında bir amcamızın kaybından dolayı nerdeyse ağlayacaktı insanlık gör avrupa diycem ama nerdeee
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kaç öteki hastaneye çevirip solunum cihazlarını arttıracaksınız.. Vatikan da trilyon dolarlar var. Bırakın bu palavraları. O insanların da yaşama hakkı var. Pisi pisine ölüme terk ediyorsunuz resmen. Çok çıldırtıcı bir durum. Allah kimsenin başına vermesin
    Cevapla
  • Sosyolog 4 yıl önce Şikayet Et
    bu olaydan sonra ben şunu anladım.. italya zaten uluslarası ilişkilerde hep silik olan bir ülkeydi meğerse italyada yönetim diye birşey yokmuş... ülkemizdeki yönetimin değerini gördüm..
    Cevapla
  • sel yaz 4 yıl önce Şikayet Et
    insanın vizyonu olabilmeli , Lütfen avrupa ülkelerine gidiniz hastanelere bakınız yatak sayısı i hijyen temizlik , ciddiyet , evet evet Avrupadan bahsediyorum , bu konuda ülkemizin eline su dökemezler , sn cumhurbaşkanımızın şehir hastaneleri projelerine karşı çıkan herkese kapak olsun , bu karşı çıkanlar da tek bir amaç vardı , ne yapılırsa yapılsın karşı gel, burdan birşey daha yazacaktım lakin yayınlanmaz, sn sağlık bakanımız fahrettin koca nın başından itibaren gece gündüz demeden tüm bakanlığı ile çalışmaları takdir ötesindedir, sağolun varolun ,
    Cevapla
  • Ben 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha başındayız salgının. Allah beterinden korusun ancak şehir hastaneleri hakkında olumsuz konuşanlar azıcık da olsa utanmıştır diye düşünüyorum. Rabbim milletimi korusun..
    Cevapla
  • TARIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlara zulm etmenin dezası bunlar...MAZLUMUN AHI TUTTU......size bu ceza azbile...Müslümanları katletmeye devam edin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!