İngiltere koronavirüs pasaportu için harekete geçti

İngiltere'de bazı teknoloji firmaları, koronavirüs salgını nedeniyle işlerine gidemeyen çalışanların geri dönmesini sağlamak için Kovid-19 testleri ve yüz tanıma teknolojisinin kullanılacağı "sağlık pasaportları" geliştiriliyor.

İngiltere koronavirüs pasaportu için harekete geçti
İngiltere koronavirüs pasaportu için harekete geçti
GİRİŞ 04.05.2020 14:06 GÜNCELLEME 04.05.2020 14:06

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı bazı ülkeler normalleşme çalışmaları başlattı. O ülkelerden biri de İngiltere. Londra hükümeti koronavirüs salgınında evlerine kapanan çalışanların işe dönüşünü kolaylaştırabilmek ve salgının kontrol altına alınabilmesini sağlamak adına koronavirüs pasaportlarını hayata geçiriyor.

Onfido adlı biyometri şirketi bazı ülkelerde pilot uygulamasına başlanan "koronavirüs pasaportlarının" birkaç ay içinde hazır hale gelebileceğini söylüyor. 

DİJİTAL ERTİFİKA

Şirket yetkilileri, bir kişinin daha önce hastalığı geçirdiğini kanıtlayacak antikor testleri ya da mevcut enfeksiyonu gösteren antijen testlerinin kullanılabileceğini belirtiyor.

Guardian'a göre İngiltere Hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü'nün iyileşen kişilerin hastalığı yeniden geçirmeyeceğine dair bir kanıt olmadığı yönündeki uyarısından sonra bu dijital sertifikalara "bağışıklık pasaportu" denilmesinden kaçınıyor.

PASAPORTLARIN KULLANIMI

 

Mobil platformlar üzerinden kullanılacak olan uygulama, kişi kendisinin ve kimliğinin fotoğrafını çekecek. Uygulama, kişinin yüzüyle kimliğini eşleştirecek. Bu yolla sahte kimlik kullanılmasının önüne geçilecek.

İkinci aşamada bu kişi hükümet onaylı bir sistemde daha önce hastalığı geçirdiği ve artık bağışıklık kazandığını gösteren antikor ya da antijen testi yaptıracak.

İşyerine gelen kişi uygulamayı açacak ve resepsiyonda tekrar fotoğraf çektirecek. Bir işlemin sonunda bir QR kodu yaratılacak. Resepsiyon görevlisi bu kodu tarayacak ve çalışanın bağışıklığı olup olmadığını görecek. Bu işlem sırasında resepsiyon memuru kişinin adı, doğum yeri ve adresi gibi kişisel bilgileri göremeyecek. 

KAYNAK: THE GUARDİAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı! Bakan Şimşek'ten çağrı
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...