Çin ile Hindistan arasında gerginlik tırmanıyor

Hindistan ile Çin askerleri arasındaki arbedelerin ardından iki ülkenin de sınıra ek güvenlik gücü konuşlandırmasıyla bölgedeki tansiyon tırmandı.

Çin ile Hindistan arasında gerginlik tırmanıyor
Çin ile Hindistan arasında gerginlik tırmanıyor
GİRİŞ 22.05.2020 15:51 GÜNCELLEME 22.05.2020 15:51
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hindistan ile Çin askerlerinin ay başında sınırın farklı bölgelerindeki arbedelerinin ardından her iki ülkenin de sınır bölgelerine ek güvenlik gücü konuşlandırması ve savunma amacıyla tahkimatlar yapması ile bölgedeki hareketlilik yükseldi.

"Times of India" gazetesinde yer alan habere göre, Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde iki ülke askerlerinin karşı karşıya gelmesinden sonra gözler tekrar bölgeye çevrildi.

Hindistan ve Çin, Ladakh'ta yer alan Demchok, Chumar, Daulat Beg Oldie, Galwan Vadisi ve Pangong Tso Gölü çevresine ek güvenlik gücü konuşlandırdı. Çin askerleri, Galwan Vadisi'nde yaklaşık 100 çadır kurarken, Pangong Tso Gölü'ndeki devriye botlarının sayısını da artırdı. Her iki ülke de savunma amacıyla tahkimatlarını güçlendirmeye devam ediyor. Son haftalarda iki ülke askerlerinin karşılaşması ve her iki taraftan da yaralananların olması ise bölgedeki gerilimin yükselebileceği endişelerine yol açtı.

3 BİN 488 KİLOMETRELİK SINIR ANLAŞMAZLIK KONUSU

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde Hindistan ve Çin alanında çalışmalar yapan Hüseyin Korkmaz, Hindistan ile Çin arasında yaşanan sınır gerilimlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Korkmaz, "İki ülke arasındaki 3 bin 488 kilometrelik sınır, sürekli derinleşen bir anlaşmazlık konusu." diyerek, Yeni Delhi ve Pekin yönetimleri arasında giderek artan bir rekabetin ortaya çıktığına işaret etti.

Sınır çatışması dolayısıyla iki ülkenin 1962'de savaşa girdiğini anımsatan Korkmaz, "Sınır sorunlarıyla başa çıkmak için 1993'te Hindistan-Çin Sınır Alanlarındaki Fiili Kontrol Hattı Boyunca Barış ve Huzurun Korunması Anlaşması ile temel çerçeve belirlenmişti fakat o günden bu yana dönem dönem sıklaşan bir sınır anlaşmazlığı mevcut." diye konuştu.

ÇATIŞMALARIN GENİŞLEME İHTİMALİ ŞİMDİLİK ZAYIF

Korkmaz, son olayların ardından Hindistan ordusunun yaşananları, "kısa süreli ve geçici" şeklinde geçiştirmesinin dikkati çekici olduğunun altını çizerek, "Ayrıca iki taraf arasında 'iletişim kanallarının' açık olduğunu da eklemek gerekiyor. Yani çatışmaların genişlemesi ihtimali şu an için zayıf." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlıklarını belirli bir şiddette sürdürme eğilimini Hindistan'ın bölgede Çin'e karşı ortaya koymaya çalıştığı caydırma stratejisinin parçası olarak gördüğünü kaydeden Korkmaz, "Çin ise uygun zamanın gelmesini bekleyen bir stratejik kararlılık sergilemeye çalışıyor. Uluslararası konjonktür Çin açısından bölgede statükonun devamını gerektiriyor." dedi.

GERİLİMLER HİNDİSTAN'IN DSÖ BAŞKANLIĞIYLA ÇAKIŞIYOR

Korkmaz, iki ülke arasında yaşanan gerilimlerin, Hindistan'ın 22 Mayıs'ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönetim kurulu başkanlığını devralmasına denk geldiğine işaret ederek, DSÖ'de alınan kararların önemli jeopolitik etkileri bulunduğunu ve bunun da not edilmesi gerektiğini belirtti.

Çin'in Cibuti'de denizaşırı askeri bir üs kurması, Hint Okyanusu'nda operasyonlarını arttırması, Nepal ve Butan gibi sınır devletleri ile ilişkilerini geliştirmesi ve Pakistan ile Kuşak ve Yol Girişimi üzerinden ilişkilerini derinleştirmesi sonrasında Hindistan'ın bir caydırıcılık stratejisi ortaya koymaya çalıştığını dile getiren Korkmaz, "Hindistan'ın kontrol hattı boyunca 2022'de bitirmeyi planladığı atmışın üzerinde 'stratejik yol' inşa ettiğini söylemek gerekiyor. Benzer faaliyetler Çin tarafında da mevcut. Buradan hareketle Hindistan'ın Çin'in sınırdaki önemli altyapı avantajını ortadan kaldırmaya çalışmasının sürtünme alanlarını artırdığını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

BÖLGEDEKİ NÜFUZ ARTIŞI HİNDİSTAN'I ENDİŞELENDİRİYOR

Korkmaz, her iki tarafın da statükonun devamından yana olduğunu ve birbirlerini test ettiklerini düşündüğünü söyleyerek, şöyle devam etti, "Hindistan, söz konusu sınır anlaşmazlığını şu anda içinden geçtiğimiz jeopolitik konjonktürde çözmek yerine belirli bir dönem sonra giderek güçlendiği bir konjonktürde çözmeyi daha mantıklı görüyor. Hindistan'ın son dönemde bölgesel güvenliği Pakistan ve Çin tarafından zorlanıyor. Öte yandan Çin'in Kuşak ve Yol Projesi gibi büyük yatırımlar ile bölgede nüfuz kazanması Hindistan'ı endişelendiriyor."

ABD-Hindistan ve ABD-Çin ilişkilerinin bölge jeopolitiğine etkilerini göz ardı etmemek gerektiğine de vurgu yapan Korkmaz, "Bu tarz testler içerisinde çatışma olasılığını saklamakla birlikte devam edebilir, tansiyon yükselebilir ancak iki ülke de geniş çaplı bir çatışma olasılığına cevaz vermeyecektir diye düşünüyorum." yorumunu yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • milliyetci 3 yıl önce Şikayet Et
    smdi orada olup bir gün birinden ertesi gün digerinden bir kac asker vurmak lazim mis !! ki birbirlerini yesin köpekler her iki ülkeninde müslümanlari biraz rahatlardi iste hacli köpekleri byölesi durumlari cok iyi kullanyior bakin islam alemi bribirni yiyor elbette biz onlar gbi asagilk bir millet ümmet inan ca sahip degeiliz lakin onalr sana bir savas acti ise ki actilar böylesi durumlarida iyi kullanmak lazim gelir düsncesindyim yapana yapicaksin yani arakan banglades i düsününce türkmenleri düsnünce bir kac askeri vurmak az bile
    Cevapla
  • doctorwho 3 yıl önce Şikayet Et
    E hadi Allah tamamına erdirsin inşaallah...
    Cevapla
  • erbat 3 yıl önce Şikayet Et
    insaAllah diyelim
    Cevapla
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    tut kıs kıs kıs tut oğlum tut
    Cevapla
  • Akıncı Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Yiyin birbirinizi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan Fidan, Batı'ya tarihi uyarıyı yapıp ekledi: Dünyayı bekleyen asıl kriz..
Türkiye'deki banka kartlarının sayısı nüfusun 5 katına çıktı