Libya'da şoke eden iddia: Ruslar desteğini çekiyor

Libya'da Türk SİHA'larının devreye girmesi ile meşru hükümete bağlı ordular önemli kazanımlar elde etti. Bu kazanımların yanı sıra hava hakimiyeti elde eden Libya ordusu, darbeci milisleri köşeye sıkıştırdı, bu durum Hafter'e bağlı ordular içerisinde ayrılık iddialarını da beraberinde getirdi. Rusya'nın paralı askerleri olan Wagner grubunun sahadan çekilmeye hazırlandığı öne sürüldü.

Libya'da şoke eden iddia: Ruslar desteğini çekiyor
Libya'da şoke eden iddia: Ruslar desteğini çekiyor
GİRİŞ 24.05.2020 18:49 GÜNCELLEME 24.05.2020 18:59
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Türk SİHA'ları Libya'da adeta bir tarih yazıyor. Özellikle aktif olarak bölgede kullanılmaya başlanan hava araçları, sahadaki Libya ordusuna önemli bir avantaj sağlarken, Hafter milislerinin de güvenliğini sağlayan silahları da yerle bir etti.

 

 

Vatiyye Üssü'nün ele geçirilmesinden sonra güneye doğru çekilmeye başlayan darbe ordusu içerisinde de çatışmalar başladı. Rusya'nın Wagner grubunun sahadan çekilme hazırlığında olduğu yerel basın tarafından duyuruldu.

 

 

WAGNER İLE HAFTER'İN ARASI AÇILDI

Dün akşam yerel basına yansıyan bilgilere göre, Wagner milisleri kentten çekilerek Beni Velid'e konuşlandı. UMH Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre de Trablus güneyinde Rus milislere ait iki ceset bulundu.

Bazı raporlar, Wagner grubu ile Hafter'in arasının, sahada yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle açıldığını belirtiyor. Buna delil olarak ise Wagner'in son olarak çekilmesi gösterilirken, bu durumun da anlaşmazlıktan kaynaklandığı düşünülüyor. Anlaşmazlığın Wagner'in sahadan komple ayrılması ile de sonuçlanacağı bölgede konuşulan iddialar arasında.

Bunun yanı sıra gün içerisinde bölgeyi takip eden bazı sosyal medya hesapları da Wagner grubunun Beni Velid'in güney tarafına konvoylar halinde çekildiğini österen görseller, videolar paylaştı. Wagner'i Libya'dan çekmek için Rusya'dan uçak gönderildiği ise bir başka iddia.

SALDIRILAR ETKİLİ OLDU

Hafter'in paralı askerler ile arasının açılmasında özellikle Türkiye'nin destek verdiği Libya Ordusu'nun başarılı operasyonlarının olduğu belirtiliyor. Hafter milislerinin Libya batısında konuşlandığı son iki bölgeye yönelik yürütülen operasyonlarda, Tarhune, UMH Hava Kuvvetlerine bağlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) sık sık bombalanırken, milislere teslim olmaları çağrıları da yapılıyor. 

UMH yetkilileri, Tarhune'nin ele geçirilmesinin sadece zaman mesesi olduğunu aktarıyor. Tarhune'de Hafter milislerinin haricinde Rus kiralık milis grubu Wagner ve BAE'nin Sudan'dan getirdiği Cancavid milisleri bulunuyor.

SİHA'LAR HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Libya'da yürütülen ve neredeyse dünyanın imrenerek izlediği operasyonun kilit rolündeki Türk SİHA'ları kısa bir süre içerisinde sahadaki tüm dengeleri değiştirdi. Libya’da meşru hükümet güçleri son dönemlerde Hafter milislerine karşı ilerleyişini sürdürürken, askeri uzmanlar bu süreçte Türk SİHA’ları ve hava üstünlüğüne vurgu yapıyor. 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 30
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusların yeni oyunu, ben hiç güvenmiyorum. Bekleyin altından ne çıkacak bende sizin gibi merak etmiyor , değilim !
    Cevapla
  • İHAcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusların suriyede görmeye alıştığımız klasik oyunları. Önce isteklerini belirt kabul edilmezse, tokatlanmasını bekle. Zor durumda kalınca eski isteklerin iki katını kabul ettir. Ruslar Libyadan ayrılmaz fakat şu anki finansal kriz arafesinde hafteri, Rusyadayken kaçtığı masaya geri oturturlar. Anlaşmaya Hafter zorla razı olacak bu gidişle.
    Cevapla
  • BURHAN 3 yıl önce Şikayet Et
    ruslara hiç güvenmiyorum,
    Cevapla
  • Burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten mi? Allah Allah oysa biz çok güveniyorduk.
    Cevapla
  • Ahmad Buzeydan 3 yıl önce Şikayet Et
    Allahım ! İnananları ve iyileri zalimlerin üzerine hakim kıl...
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Yok öyle bir şey, tehlikeli bölgeden daha güvenli bir bölgeye çekiliyorlar.
    Cevapla
  • Hayber 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya uluslar arası prestıjınıde kaybettı bır avuc korsanın pesınde .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı