Yabancı askerleri Hafteri teker teker bırakıyor

Libya'da, paralı askerlerin ülkeyi terk etmeye başladığına ilişkin iddialar dış basın ile sosyal medyada geniş yankı uyandırıyordu. ABD'li New York Times konuya ilişkin bir haber yayınladı. Haberde bir grup paralı askerin Hafter ile yaşadıkları anlaşmazlık sonucu Libya’da 4 gün kalarak Malta’ya gittiği açıklandı.

Yabancı askerleri Hafteri teker teker bırakıyor
Yabancı askerleri Hafteri teker teker bırakıyor
GİRİŞ 26.05.2020 12:46 GÜNCELLEME 26.05.2020 12:46
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Libya'nın doğusundaki darbeci milislere destek arayan Hafter, yabancı paralı askerleri ülke topraklarına getirmeye devam ediyor. Fakat Türkiye'nin sahadaki etkin operasyonel faaliyetleri elindeki toprakları bir bir kaybeden darbecilerin, iç çatışmaya başladığı iddia ediliyordu.

 

Özellikle paralı askerler ile Hafter arasında yaşanan olaylar sonucu anlaşmazlıklar yaşandığı, bu topraklardan çekildiği açıklanıyordu.

16 UÇAK YABANCI ASKERLERİ GÖTÜRDÜ

Yabancı ve paralı askerlerin Libya'dan çekilmesine ilişkin pek çok görüntü ortaya çıkarken, bu zamana kadar 16 uçağın, birlikleri ülkelerine ve farklı üslere götürmek için tahliyeye geldiği ortaya çıkmıştı. Bu tahliye ve geri çekilmelerin arkasında da Hafter ile yaşanan fikir ayrılıkları olduğu iddia ediliyordu.

 

ABD'li New York Times bu iddiaları doğrular nitelikte bir haber yayınlayarak paralı askerler ile Hafter arasında yaşanan anlaşmazlığa dikkat çekti.

MALTA'YA GİTTİLER

ABD medyasından New York Times (NYT) gazetesinin Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen bir soruşturmaya dayandırdığı haberinde, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter safında savaşmak ve Akdeniz’den Türkiye’nin gönderdiği silahların ulaşmasını engellemek üzere ülkeye gelen 20 paralı askerin, Hafter ile yaşadıkları anlaşmazlık sonucu Libya’da 4 gün kalarak Malta’ya gittiği aktarıldı.

ULUSLARARASI BİRLİK OLUŞTURULDU

Alman haber ajansı DPA, Libya'daki yabancı birliklerin faaliyet alanına ilişkin yayınladığı haberde ilginç bir detaya yer verdi. Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerini durdurmaya çalışan Hafter, batı destekli çok uluslu bir yapıyı da hayata geçirdiği ortaya ortaya çıktı. 

Haberde BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkenin dahli söz konusu ve BAE, Britanya Virjin Adaları ile Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirketin de operasyonda rolü olduğu belirtildi.

BİLİM DELEGASYONU KAMUFLAJI

20 kişilik gruba ilişkin bir diğer detay ise gizli görevde bulunan bu ekibin, Türkiye'nin istihbarat ağına takılmaması adına farklı unvan ve kimliklerle seyahat gerçekleştirmesi oldu.

20 kişilik bu ekip, Haziran 2019'da Ürdün'den kargo uçağıyla Libya'ya gönderildi. Resmi olarak "bilim insanı" statüsü sıfatı ile yolculuk yapan kişilerin görevi ise "jeofizik ve hiperspektral" araştırmalar olarak gösterilmişti.

ASKERLERE 80 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

New York Times'da yer alan haberde, bilim delegasyonu ekibi olarak tanıtılan 20 paralı askere, Hafter'in 80 milyon dolar para ödediğini belirtirken, askerlerin vazifesinin de Türkiye'nin deniz sevkiyatlarını durdurmak olduğu belirtildi.

Buna ek olarak, askerlerin 11’inin Güney Afrika, 5’inin İngiltere, 2’sinin Avustralya ve birinin de ABD vatandaşı ve birinin de eğitimli pilot olduğu belirtildi. NYT haberinde şu ifadelere yer verdi:

“Libyalı komutanla anlaşamayan paralı askerler, çekilerek Malta'ya gitmeye karar verdiler. Ancak 2 Temmuz gecesi Bingazi'den ayrılmak istedikleri sırada, botlarından birinde sorun çıktı. 20 asker de bunun üzerine tek bir bota binerek Malta'ya gitti.”

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 35
  • Doğruyu Konuşani 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bunlar Parali Katil
    Cevapla
  • Urfalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Çakalın hükmü kurt ayağa kalkana kadardır...
    Cevapla
  • Alper 3 yıl önce Şikayet Et
    Hedef şaşırtma veya oyalama taktiği olabilir. Uyanık olmak lazım.
    Cevapla
  • Keleş 34 3 yıl önce Şikayet Et
    türk ordusu gelince çakalara kacmak kalır yoksa leşlerini kuşlar kurtlar yer
    Cevapla
  • Ülkücü03 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ruslar da kaşınıyor artık, kaşımanın zamanı geldi de geçiyor. Ben hazırım kafirlerle savaşa Elhamdülillah...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü