Çin'den çok sert çıkış: Hepsini ezer geçeriz

Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuoçıng, Çin ile Tayvan arasında barışçıl birleşme olmaması ve bağımsızlık yanlılarının ayrılıkçı hareketlere girişmesi durumunda ayrılıkçı komplo ve hareketleri ezeceklerini söyledi. Bu gerilimden faydalanan ABD yıllardır, Tayvan'a milyarlarca dolarlık silah satışı gerçekleştiriyor.

Çin'den çok sert çıkış: Hepsini ezer geçeriz
Çin'den çok sert çıkış: Hepsini ezer geçeriz
GİRİŞ 29.05.2020 21:38 GÜNCELLEME 29.05.2020 21:52
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Genelkurmay Başkanı Li Zuoçıng, Ayrılıkçılıkla Mücadele Kanunu’nun 15’inci yıl dönümü dolayısıyla başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda (Meclis Binası) açıklamalarda bulundu. 

 

 

Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuoçıng

Lİ ZUOÇING AÇIK AÇIK TEHDİT ETTİ

 

 

Li, "Ayrılıkçılıkla Mücadele Kanunu’na göre, eğer Tayvan'daki bağımsızlık yanlıları herhangi bir isim ve şekilde Tayvan’ı Çin’den ayıracak bir hakikat ortaya koyarsa, Tayvan’ın Çin’den ayrılmasına neden olacak büyük bir değişikliğe neden olursa, barışçıl birleşme ihtimali tamamen yok olursa, Çin Halk Kurtuluş Ordusu ve Tayvan halkı dahil tüm Çin halkı, birlikte gerekli tüm adımları atar, herhangi şekilde ayrılıkçı komplo ve girişimleri ezer, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla korur." ifadelerini kullandı. 

Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuoçıng

TÜM OPSİYONLAR MASADA

Tayvan’ın Çin’in içişleri olduğunu ve herhangi bir şekilde dış güçlerin müdahalesine izin vermeyeceklerini savunan Li, güç kullanmayı terk edeceklerine dair söz vermeyeceklerini ve gerekli tüm opsiyonların masada olduğunu kaydetti. 

Li, Çin'in Vietnam ile savaşında da görev alan az sayıdaki savaş tecrübesi olan generalleri arasında bulunuyor.

Tayvan’da 2016’da iktidara gelen Tsai Ing-wen sonrası, İki Yaka (Çin-Tayvan) ilişkileri durmuş ve Tayvan lideri bağımsızlık yanlısı politikalar izlerken, Pekin yönetimi de adaya karşı tutumunu sertleştirmişti.

İki Yaka ilişkilerindeki gerginlik, Tayvan’ın diplomatik ilişkisinin bulunduğu 7 ülkenin Çin ile diplomatik ilişki tesis ederek, Tayvan ile bağlarını koparmasıyla sonuçlanmıştı.

Son zamanlarda ise Çin hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası Tayvan’ın Dünya Sağlık Örgütünün karar alma mekanizması olan Dünya Sağlık Asamblesi’nin 18 Mayıs’ta düzenlediği 73’üncü toplantısına katılmasını engellemişti.

- TAYVAN'IN STATÜSÜ NEDİR?

Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine Çan Kayşek (Chiang, Kai-shek) ve bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiş bu girişim Çin tarafından kabul edilmemişti.

ABD'DEN TAYVAN'A 2,2 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞINA ONAY

ABD yönetimi, geçen yıl Tayvan'a 2,2 milyar dolarlık silah satışını onaylamıştı.Buna göre, Tayvan'ın, 2,2 milyar dolar karşılığında 108 adet Amerikan M1A2T Abrams tankı ve 250 Stinger füzesi alması öngörülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 45
  • Dede 3 yıl önce Şikayet Et
    çin mi sılah sataçak
    Cevapla
  • Momedo 3 yıl önce Şikayet Et
    Hindistan Pakistan ve çin keşmir sebeiyle sıkıntılılar.Bu nedenle Hindistan ile çin arasında yer yer çatışmalar var. Tailand tayvan ve daha ufak olan ada ülkelerde Çinle sıkıntıları var kore ve japon dahil.uzakta ise abd var ama ne hikmetse çin güçleşiyor.bu güçleşme1yerde büyük1patlamaya sebep olacak,ama fitil nerden yanar bilmiyorum. Hint ve çin nükleer savaş yapabilir kanatindeyim. Abdyide rezil edecek olan kuzey kore olabilir ama zor tabi imkansız değil. koreden 3 5 bomba abd ye düşsün abde 51 ülke olur kanaatim.en güçlüsü florida ülkesi olur ve zengin olduğu içinde çok savaşa maruz kalacak. Hatta belki siyahiler bile 1 ülke kurabilir.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Kilit.rockefeldler ailesi.çini çin yapan aile.amerika çini sıkıştırırken asıl bu aileye olan 20 tirilyon dolar borcunu sildirme peşinde.yani özetle zaten çinle bif savaşa girmez ama bugünkü çini yaratan rockefeld ailesinden istediğini mutlaka alacak.ama iran topun ağzında.vürüsün yankısı irana patlayacak.bskalım zaman ne gösterecek.
    Cevapla
  • Emin Çiftci 3 yıl önce Şikayet Et
    Al birini vur ötekine
    Cevapla
  • Saim çakır 3 yıl önce Şikayet Et
    Çinin kafası ezikmeli bu ülke dünyanın başına bela olacak. Corono virüsünü bilerek dünyanın başına bela eden çindir. Bu tür katil, kafir, budis inançsızlar dünyaya ve Bazı ülkelere zarar vermek için kendi vatandaşlarını bile öldürür mesela katil abd 11 eylülde kendi kulelerini vurdu ama suçu taliban, elkaide ve Bazı müslüman ülkelere attı. Sebebi Bazı arab ülkelerini sömürmek ve mal varlıklarına el koymakdı.
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd Kiskirtma arayisindaki cine savas yolu acma bahanesinde, Zalim ABD yinede Cini bir haftada süpürür Onlarda ne Ne biyolojik silahlar var ey yavrum ey Hirosimadan beter eder uzaydan vuruyorlar abd olan zihniyet..Çini Yer çorba gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı