Suudi Arabistan hac kararı: İptal etmeye hazırlanıyor

Dünayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, kuzey yarım kürede normalleşme sürecine girse de halen bazı konularda tedbirli davranılıyor. Özellikle milyonarca müslüman "bu yıl hac olacak mı" sorusunu sorarken Suudi Arabistan'dan konuya ilişkin açıklama geldi. Hac ve Umre Bakanlığı'nın Financial Times'a verdiği röportajda konuşan Suudi yetkili konuya ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Suudi Arabistan hac kararı: İptal etmeye hazırlanıyor
Suudi Arabistan hac kararı: İptal etmeye hazırlanıyor
GİRİŞ 12.06.2020 17:14 GÜNCELLEME 12.06.2020 17:14

Koronavirüs salgını normalleşme sürecine girmiş olsa da, ülkeler, sosyal mesafe ve hijyen konusunda uyarılarını sürdürmeye devam ediyor. Özellikle bazı ülkelerdeki vaka sayılarında yaşanan peş peşe artış, yeni bir salgın sürecinin başlamasından endişe ettirirken, bu süreç içerisinde önlemler azami derecede uygulanmaya devam ediliyor.

 

 

Pek çok organizasyonun iptal edildiği bu yıl, Suudi Arabistan da hac ibadetini bu yıl gerçekleştirilmemesi üzerinde çalışmalarını yapıyor.

 

 

"TÜM SEÇENEKLER MASADA"

Suudi Arabistan yönetimi ülkedeki koronavirüs vakalarının 100 bini geçmesi dolayısıyla yıllar sonra ilk kez hac organizasyonunu iptal etmeye hazırlanıyor.

Hac ve Umre Bakanlığı'nın Financial Times'a verdiği röportajda konuşan Suudi yetkili, "Durum değerlendirmesi yapıyor ve her türlü ihtimal üzerinde çalışıyoruz. Nihai kararımızı bir hafta içerisinde vermiş olacağız." dedi. Özellikle tüm seçeneklerin de titizlikle değerlendirdiğini belirten Suudi yetkili, her şeyin hacıların sağlığı ve güvenliği için düşünülüp planlandığını belirtti.

LİMİTLİ KOTA İHTİMALİ

Suudi Arabistan için bir diğer seçenek de ekstra kota uygulamasına gidilmesi. Her yıl 2 milyon kişinin hac ibadetini gerçekleştirmek için Mekke ve Medine'yi ziyaret etmesi Suudi Arabistan'ı koronavirüs kornusunda düşündürürken, bakanlık bir diğer olası senaryo olan limitli hacı uygulamasını da devreye sokabilir.

Suudi yetkililer limit için, “Sıkı tedbirlerle limitli bir grup hacı adayı ülkeye alınabilir.Üzerinde çalışılan bir diğer senayro da bu. Fakat diğer bir ihtimal ise hac ziyaretlerini tamamen iptal etmek" diye konuştu.

YÜZDE 20 PLANI

Suudi Arabistan’da her geçen gün artan koronavirüs vakaları nedeniyle hac ziyaretlerine yüzde 20 kontenjan sınırlaması getirilmesi en olası plan olarak görüşülüyor.

Yetkililer, hac ziyaretlerinde her ülkeye verilen kotanın sadece yüzde 20’sine izin vermeyi planladıklarını dile getirdi. Suudi Arabistan, salgın nedeniyle Mart ayından bu yana hac ve umre ziyaretlerini askıya almıştı. 

KAYNAK: FİNANCİAL TİMES
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'