Boş tehditler... Sisi bol keseden atıyor

Mısır'ın darbeci cumhurbaşkanı son çare Libya'ya müdahale imasında bulunarak korku salmaya çalışıyor. Ancak ne savaşı göze alacak gücü ne de kabiliyeti var.

Boş tehditler... Sisi bol keseden atıyor
Boş tehditler... Sisi bol keseden atıyor
GİRİŞ 23.06.2020 07:59 GÜNCELLEME 23.06.2020 07:59
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Libya'da meşru Ulusal Mutabakat Hükûmeti’nin Türkiye'nin desteğiyle darbeci Hafter yönetimini tarumar etmesi, Körfez'deki bazı ülkeleri çılgına çevirdi. Bunların başında yer alan Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Libya'nın batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nün Hafter'e bağlı milislerin işgalinden kurtarıldığı 18 Mayıs'tan beri hamle üstüne hamle yapıyor. Rusya'ya yanaşan, ABD ile görüşen Batı'dan destek arayan Sisi, umduğunu bulamadı. Darbeci Cumhurbaşkanı Mısır'ın başşehri Kahire'de 6 Haziran'da Hafter ve siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile görüştü. Burada "Kahire Bildirgesi" isimli bir girişimde bulundu. "8 Haziran itibarıyla bütün Libya genelinde ateşkes çağrısında bulunuyoruz" dedi. Ancak girişim, Libya hükûmeti tarafından kabul edilmedi.

Attığı her adım sonuçsuz kalan Sisi, bu sefer Libya sınırına giderek savaş tehdidinde bulundu. Libya hududunda konuşlu Mısır Hava Kuvvetleri birliklerini ziyaret eden darbeci Sisi, yurt içi veya gerekirse sınır ötesi herhangi bir görevi yerine getirmek üzere "hazırlıklı olun" talimatı verdi. Abdulfettah Sisi'nin "Libya'nın Sirte ve Cufra cephe hatlarını kırmızı çizgisi" olarak duyurduğu mesajı tıpkı önceki hamleleri gibi Körfez ülkesi BAE, Suudi Arabistan ve Bahreyn'den destek aldı. Libya ordusu ise "Bunu bir dış müdahale ve savaş ilanı sayıyoruz" diye açıklama yaptı. Güvenlik uzmanlarına göre, Mısır'ın savaşı göze alabilecek ne mali gücü var ne de askerî kabiliyeti. Mısır halkı Sisi'ye "Daha Etiyopya'nın yaptığı barajı engelleyemiyorsun, Libya'da mı savaşacaksın" diye dalga geçti.

KİMİN NE KADAR GÜCÜ VAR?

Global Fire Power'ın hazırladığı, Askerî Güç Sıralaması raporuna göre Mısır silahlı kuvvetleri dünyada Türkiye ile birlikte ilk 15 ülke arasında bulunuyor. Nüfusu yaklaşık 99 milyon olan Mısır'ın savunma bütçesi 11 milyar dolar. Nüfusu 82 milyon olan Türkiye'nin savunma bütçesi ise 19 milyar dolar. Mısır'ın ordu mevcudu 440 bin civarında. Türkiye'nin ise 355 bin. Toplam hava gücü 1054. Mısır'ın 2 bin 160 muharebe tankı, 211 savaş uçağı var, donanma gücü ise 319 araçtan oluşuyor. Mısır'ın askerî araçlarının önemli bir kısmı Sovyetler döneminden kalma. Özellikle insansız hava araçlarıyla destan yazan Türkiye'nin ise hava gücü 1.055... Savaş uçağı sayısı 206. Türkiye'nin 497 helikopteri, 2 bin 622 tankı, 8 bin 777 zırhlı aracı, 149 deniz filo gücü, 12 denizaltısı, 16 fırkateyni bulunuyor.

YORUMLAR 10
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Saddamında gaddafininde orduları güçlüydü hani noldu. Bunların alayı israile bi hafta dayandı sonuçları ortada. O silahları kullanabilecek kabiliyet olmalı. Darbeyle gelen darbeyle gider.
    Cevapla
  • Küçümsüyorsunuz 3 yıl önce Şikayet Et
    Bak burun kıvırdığımız mısır 400 km ötedeki yüzlerce asker dolu gemşlere her attığını vuran süpersonik ramjetli rus karadan denize dev gemisavar füzeler alıyor şuan. Niyeti kesin olmasaydı gemilerimizi batırmaya harcamazdı o parayı BAE ve askeri danışmanları İsrail ve Rusya. NATO da yok eşdeğer füze fırkateyndeki savunma sistemine güvenmeyin vuramaz çünkü çok çok hızlı ramjet füze. Kibirlenme sultanım senden büyük elbet var.
    Cevapla
  • 129 milyon ASKER 3 yıl önce Şikayet Et
    Arap liginin asker kapasitesi. Aktif ve pasif artı silah altına alınabilecek yetişkin genö erkek nüfus toplamı. 129 MİLYON !!!! wikipedia da dahası da var GERÇEK bunlar HAYAL değil. Buyurun savaşın o zaman ben bin nasihat ettim illa ki musibeti görüp ağlamak derdiniz.
    Cevapla
  • 1 mısır degil 3 yıl önce Şikayet Et
    Tek mısır degil kardeşim niye laftan anlamıyorsunuz. Arapların tamamı o tarafta rus o tarafta fransa yunan israil o tarafta. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak diye bir atasözü ibret için var.
    Cevapla
  • Kan Kumarı 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikadan Natoya suriyeden yemene libyadan gene libyaya bu kanlı tek kazananı İsrail olan diplomasi becerisiksizliklerinde inatçılıklarda daha kaç çocuk ölecek, kaç tanesini geçen gün idlipteki gibi organları çalınacak cesedi ortada kalacak, kaç tanesi Allaha şikayet edeceğim diye can verecek acaba. Sonra niye bu müslümanlar hep zülüm görüyor aman Allahım lütfen yardım et bu ümmete. İşte sebei bu tip İsraili sevindiren tipte müslüman kanı döktürmek için gaza anında gelen maceracılar. NATO abd de düştü bu tuzaklara bizde düştük ama akıllanamadık gene de. İsrail asla bu tuzağa gelmez başkaları ise hep gelir. 5000 yıllık tecrübeleri var çünkü ve tekerrür istemiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı