Finlandiya Hava Kuvvetleri gamalı haç sembolünü ambleminden çıkardı

Finlandiya Hava Kuvvetleri, Nazi Almanyası ile kurulan irtibatın sebep olduğu yanlış anlaşılmaları önlemek üzere amblemindeki gamalı haç sembolünü çıkarma kararı aldı.

Finlandiya Hava Kuvvetleri gamalı haç sembolünü ambleminden çıkardı
Finlandiya Hava Kuvvetleri gamalı haç sembolünü ambleminden çıkardı
GİRİŞ 02.07.2020 12:52 GÜNCELLEME 02.07.2020 12:52

BBC'de yer alan habere göre, Hava Kuvvetleri, değişiklik hakkında herhangi bir açıklama yapmazken, personelin üniformalarında kanatlı gamalı haç sembolünün yerini ortasında kartal bulunan taç çerçeveli bir kokardın aldığı görüldü.

Değişiklik, Helsinki Üniversitesinden akademisyen Teivo Teivainen'in sosyal medyada yaptığı paylaşımla gündeme geldi.

GAMALI HAÇ KALDIRILIYOR

Finlandiya'nın Rusya'dan bağımsızlığını kazandığı 1918 yılından bu yana Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan amblem, Almanya'da daha sonraki yıllarda ortaya çıkan Nasyonal Sosyalist (Nazi) hareketinin sembolü olarak kullanıldığı için Nazi Almanyası ile ilişkilendiriliyordu.

Söz konusu amblem 2. Dünya Savaşı sonrasında uçaklardan ve diğer araçlardan kaldırılmış ancak üniforma ve kokartlarda kullanılmaya devam etmişti.

UÇAKLARDA KULLANILDI

Gamalı haç sembolü, İsveçli soylu Eric von Rosen'in, 1918'de, bağımsızlığını yeni kazanmış komşu Finlandiya'ya hediye ettiği uçakta yer alıyordu. 

"Thulin Typ D" model uçak Fin Hava Kuvvetlerinin ilk uçağı olurken, filoya eklenen yeni uçaklarda da gamalı haç sembolü yer aldı. Sembol zamanla Hava Kuvvetlerinin amblemi haline geldi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor