AB'den Türkiye açıklaması: Olumsuz eğilimi durdurmalıyız

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 'Türkiye önemli bir ortak, aday ülke ve NATO müttefikimiz. İlişkilerimizdeki mevcut olumsuz eğilimi sonlandırmalı ve tersine çevirmeliyiz.' dedi.

AB'den Türkiye açıklaması: Olumsuz eğilimi durdurmalıyız
AB'den Türkiye açıklaması: Olumsuz eğilimi durdurmalıyız
GİRİŞ 09.07.2020 15:31 GÜNCELLEME 09.07.2020 15:32
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir bir araya gelen vAvrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile AB'nin ilişkilerini değerlendirdi.

 

Borrel, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda Avrupa Halk Partisinin (EPP) "Akdeniz'de İstikrar ve Güvenlik: Türkiye'nin Olumsuz Rolü" başlıklı oturumda söz aldı.

ÜST DÜZEY TEMASLAR

Yakın zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) düzenlediği ziyaretlerin ardından Türkiye'de üst düzey temaslarda bulunduğunu anımsatan Borrell, "Akdeniz'de istikrar ve güvenliği sağlamak kolektif angajman gerektiriyor." diye konuştu.

 

Libya ve Suriye'de süren çatışmalar ile bölgedeki gelişmelerin AB'nin çıkar ve güvenliğini doğrudan etkilediğine işaret eden Borrell, bunun kontrolsüz göç, terörizm ve siyasi istikrarsızlıkla kendini gösterdiğini söyledi.

"TÜRKİYE İLE ORTAK ÇIKARLARIMIZI GÖZ ARDI EDEMEYİZ"

Borrell, "Türkiye de bölgedeki, Suriye ile Libya'daki durumdan etkilenen ve etkin olan aktörlerden biri." dedi.

Türkiye ile Barış Pınarı Harekatı'nın yanı sıra farklı konularda görüş ayrılıkları bulunduğuna dikkati çeken Borrell, "Ancak ortak çıkarlarımızı da göz ardı edemeyiz. Türkiye 3,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya karşı çok cömert davrandı ve dayanışma gösterdi." ifadesini kullandı.

Borrell, "Türkiye Doğu Akdeniz'de agresif bir tutum sergiliyor." diyerek, diğer taraftan Suriye ve Libya'da siyasi çözüm sağlanması için Türkiye ile birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

DOĞU AKDENİZ VE TÜRKİYE

"Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine karşı olduğumuza ilişkin açık mesaj verdik. Değerlerimizi, üye ülkelerimizin sınır ve egemenlik haklarını koruma konusunda kararlıyız." ifadelerini kullanan Borrell, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosunun uygulanması konusunda da kararlı olduklarını kaydetti.

Borrell, "Türkiye önemli bir ortak, aday ülke ve NATO müttefikimiz. İlişkilerimizdeki mevcut olumsuz eğilimi sonlandırmalı ve tersine çevirmeliyiz." dedi.

Doğu Akdeniz'de güvenliğin "misillemeler" yerine müzakere ve diyalogla sağlanacağının altını çizen Borrell, Türkiye ile çok sayıda ortak çıkar alanı bulunduğunu, pazartesi günü düzenlenecek Dış İlişkiler Konseyinde gelecekteki ilişkilerin ele alınacağını bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Rasim Akgül 3 yıl önce Şikayet Et
    burunları sürtüyor aynen devam. aday ülke mi hah haaa. bu bileğin bukulemeyecegini anladilar, diyalog ile deneyecekler. Yunan gibi bir lti bize yıllarca ejderha gibi gisterdiler. daha dogrusu içimizdeki hainlerce gösterildiler. neyse bekleyin sıranızı...
    Cevapla
  • adil poyraz 3 yıl önce Şikayet Et
    AP genel kurulda yani kendi evlerinde bu yonde aciklama yapmalari manidar..demek ki turkiyede yapilan gorusmeler neticesinde orada bizim lehimize kulis yapmaya başlamış.. taşı kıran yüzüncü darbedir, biz de kafalarina vura vura haklarimizi elde edeceğiz. Allah milli cikarlarimizi koruyan ve savunan idarecilerimizden razi olsun.
    Cevapla
  • milliyetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ye 3 cü sinif ülke ve nazi düsünceleriyle yaklastiginiz sürece bu dediniz mümkün degil nce insan olmayi ve kimseden üstün olmadiginizi kabul ediceksiniz sonra yahudiler özellikle almanya da nasil degr ve sayginlik kabul görüyüorsa ilsam ve islam topumlarinida ayni sekilde bir deger olarak kabul ediceksiniz degilse artik eski türkiye yok boyun egen her seye evet dicek bir ecevit te yok
    Cevapla
  • martli 3 yıl önce Şikayet Et
    aday ulke mi? 40 küsür yil olmus birliğe girmek icin başvurulu. oyle ki daha AB bile yokmus ortada. AET varmıştı. daha sonra butun eski komünist ulkeler turkiyenin yerine getiremediği hangi standardı yerine getirdi ab ye alındı ama turkiye hala aday ulke. bu işi bitirmenin zamani geldi.
    Cevapla
  • sdc 3 yıl önce Şikayet Et
    Ortaklarının çıkarlarını koruyacak mış azdan az çoktan çok gider
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu