56 dolara alınan vazo 9 milyon dolara alıcı buldu

Hong Kong'da düzenlenen bir açık artırmada, daha önceden 56 dolara satın alınan vazo, 9 milyon dolara (53 milyon TL) alıcı buldu.

56 dolara alınan vazo 9 milyon dolara alıcı buldu
56 dolara alınan vazo 9 milyon dolara alıcı buldu
GİRİŞ 13.07.2020 14:47 GÜNCELLEME 13.07.2020 15:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Açık artırmalar ve müzayedeler her zaman ilginç objelere ev sahipliği yapıyor. Kimi zaman binlerce yıllık kimi zamansa fiyatları milyonları aşan ürünlerin satışa sunulduğu müzayedelerden bir olan Sotheby, ilginç bir açık artırmaya sahne oldu.

 

 

Daha önce girdiği açık artırmada 56 (467 TL) dolara satılan Çin yapımı antik bir vazo, Hollandalı bir uzman tarafından gerçek değerinin anlaşılmasının ardından açık artırmada 9 milyon dolara (53 milyon TL) alıcı buldu.

 

 

"KAYIP BİR ŞAHESER"

Hong Kong'da düzenlenen açık artırmada satılan antik Çin yapımı vazonun yaklaşık 250 yıl öncesine ait olduğu ve Çiyenlong (Qianlong) İmparatoru adına yapıldığı belirtildi.

ABD New York merkezli Müzayede Evi Sotheby tarafından "kayıp bir şaheser" olarak tanımlanan antik vazonun Hollandalı bir antika uzmanı olan Johan Bosch van Rosenthal tarafından Avrupa'da keşfedildiği ve 80 yaşındaki bir kadının evinde ortaya çıktığı belirtildi.

300 YILA YAKIN TARİH

Yapılan araştırmada 1954 yılında İngiltere'de yapılan bir müzayedede 56 dolara satılan ve hemen akabinde girdiği diğer bir müzayede de 100 dolara alıcı bulan vazonun oldukça nadide bir parça olduğu, çift taraflı porselen yapıda olan armut şeklindeki sanat eserinin takriben 1742-1743 yıllarında yapılmış olabileceği belirtildi.

Antika uzmanı olan Johan Bosch van Rosenthal söz konusu antika eseri 80 yaşında bir kadının evinde keşfettiğini, söz konusu evde yıllar boyunca 4 tane kedi yaşadığını ve bugüne kadar vazonun hasarsız bir şekilde günümüze gelebilmesinin bir mucize olduğunu dile getirdi.

Daha önce de 2010 yılında yapılan bir müzayededeÇiyenlong İmparatoru'na ait bir vazo, 68 milyon dolara satılmış, 2018'de de 18. yüzyıl Çin hanedanlık dönemi yapımı bir el yapımı eser, 19 milyon dolara alıcı bulmuştu.

YORUMLAR 1
  • Alpaslan 3 yıl önce Şikayet Et
    gecin bu isleri ya, neymis degeri anlasilmis, bu acik artirmalar vs kara para aklamak icin yapilan birsey, kimse kalkip bir vazoya o parayi vermez, kimse kalkip bir tabloya 100 milyon vermez, kara para akliyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin itfaiye raporu
Seçim sonrası ilk kabine yarın toplanıyor: Masada hangi konular var?